Domates ve peynir dolgulu daha doğrusu pizza ekmek bu yılın ilk tarifi. Hazırlayalı çok oldu ama araya yılbaşı akşamı için paylaştığım tarifler girince bugüne kaldı. (Bu arada yılbaşı önerileri olarak hazırladığım iki dosya o kadar çok okundu ve tariflerin neredeyse tamamı denendi. Deneyip benimle de paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Gösterdiğiniz güven benim için çok kıymetli.) Pizza ekmeğe gelirsek, içinde nefis bir pizza sosu ve bolca peynir var. Aynı margarita pizza gibi oluyor. Domates ve peynir dolgulu ekmeğin en eğlenceli kısmını, o harika görüntüsünü elde ettiğimiz katlamalar sağlıyor. Katlamaların tamamını daha anlaşılır olsun diye fotoğrafladım. İncecik açılan hamuru katlayarak hazırlanan yassı formdaki bu ekmeği çok seveceksiniz. Verdiğim tariften dört adet pizza ekmek çıkıyor. Hepsi çok gelir derseniz hiç üzülmeyin. Bir gün sonra ısıtıp yeseniz de o lezzetini aynen koruyor. Hatta soğuk olarak bile çok lezzetli oluyor. Bir de bu ekmeğimde sarı buğday unu kullandım. Böyle tarifler için özellikle tercih ederim. Ama son iki-üç aydır kullandığım Anadolu Mahsul'ün sarı buğday unu inanılmaz lezzetli. Tam buğday unu kıvamında (fotoğraftaki renginden belli) ama o kadar yumuşak, hafif ve lezzetli oluyor ki mutlaka deneyin derim. Tarifin altında daha detaylı paylaşım yaptım, okumanızı tavsiye ederim. İster kahvaltı, ister çay saati için hazırlayacağınız ve "iyi ki yapmışım" diyeceğiniz pizza ekmeği deneyecek arkadaşlarıma şimdiden afiyet olsun.
Pizza ekmek tarifi / Domates ve peynir dolgulu ekmek tarifi
Malzemeler:
Hamuru için;
- 400 gr sarı buğday unu
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı instant maya
- 1,5 çay kaşığı tuz
- Yeteri kadar su
İç dolgu için;
- Yeteri kadar sızma zeytinyağı
- 2 su bardağı pizza sosu / ya da domates sosu
- 300 gr dil ve taze kaşar peyniri (karışık)
Bardak ölçüsü 200 ml.
Hazırlanışı:
Pizza (domates) sosunu hazırlama; Önce pizza sosunu hazırlayın. Akıcı değil, kalın bir sos olmasına dikkat edin. Pizza sosunu buradaki tarife göre hazırlayabilirsiniz. Bir gün öncesinden hazırlamak mümkün. Böylece işiniz kolaylaşır. Eğer elinizde hazır domates sosu varsa içine biraz baharat ekleyip, suyunu çektirip kullanabilirsiniz.
Peynirleri hazırlama; Ben kaşar peynirini rendeleyerek, dil peynirini parçalara ayırarak kullanmayı tercih ediyorum. Peynir oranı ne kadar fazla olursa o kadar lezzetli olur.
Ekmek hamurunu hazırlama; Bir kaseye unu koyun. Mayayı ekleyip karıştırın. Yağı ve yavaş yavaş 1 su bardağı suyu ekleyin ve son olarak da tuz ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur makarna ya da mantı hamuru gibi sert olacak. Bu yüzden suyu az miktarda kontrollu ekleyin. (Bu tarifte net bir su miktarı veremiyorum. Katı bir hamur olacağı için, kullandığınız un çeşidine göre su oranı değişiklik gösterir. Mesela benim bu tarifte kullandığım un çok fazla su çekiyor.) Hamur hazır olduğunda yağlanmış serin bir kaba alın ve üzerini örterek mayalanmaya bırakın.
Mayalanmış hamuru unlanmış tezgaha alın ve hamuru biraz yoğurun. Sonra 4 eşit parçaya bölün ve hamurları yuvarlayarak top halinde somunlar oluşturun. Somunları tepsiye alın ve üzerlerini temiz bir mutfak bezi ile örtün. Yeniden kabarmasını beklemeden şekil verilecek.
Fotoğraftaki sıralamaya göre hamurun üzerine sos ve peynir koyarak katlayın.
Hamura son şeklini verince hepsini tepsiye alın ve bekletmeden çok sıcak fırına verin (7. fotoğraf).
- İlk hamuru açmaya başlarken fırını 230 derecede ısıtın. (Fırının çok sıcak olması önemli.) Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Hamura şekil verme; Hamura şekil verme aşamasını yukarıdaki fotoğrafları takip ederek kolayca yapabilirsiniz.
- 1 adet somunu alın, unlanmış tezgahta, oklava ile mümkün olduğu kadar ince açın. Hamur neredeyse yufkaya yakın ince olmalıdır. Şeklinin çok düzgün olmaması ya da arada ufak birkaç delik olması sorun yaratmaz.
- Hamurun yüzeyine zeytinyağı sürün ve pizza sosu ile kaplayın, ardından peynir parçalarını eşit olarak üzerine paylaştırın. Yapım fotoğraflarında gördüğünüz gibi katlayın önce yanlardan ortaya doğru ikiye katlayın. Katlanan kısımların, üzerlerine sos ve peynir ekleyin. Sonra diğer taraftan tekrar ortaya doğru ikiye katlayın ve tekrar sos ile peynir ekleyin. Tek kat (7. fotoğraf) kalana kadar aynı şekilde katlayın.
- Bütün somunları aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye yerleştirin. Hepsi hazır olunca fırına verin. Önce 230 derecede 15 dakika, sonra ısıyı 200 dereceye düşürün ve 15-20 dakika daha pişirin. Fırından tel ızgara üzerine alın ve pizza ekmek oda sıcaklığına gelince dilimleyerek servis edin.
- Kalan ekmekleri yemeden önce, ıslatılıp suyu sıkılmış yağlı kağıda sararak tavada, ızgarada ya da fırında ısıtarak tüketin.
- İsterseniz sarı buğday unu yerine istediğiniz unu kullanabilirsiniz.
- Herkesin kolayca yapabilmsi için hazır kuru maya ile verdim tarifi. Ekşi maya kullanan arkadaşlarım 400 gr un için kullandıkları ekşi maya miktarından biraz daha az miktarda ekşi maya kullanarak hazırlayabilir. Ocak 2021
Temel pizza hamuru tarifini buradan okuyabilirsiniz.
NOT; Sarı buğday unu olarak kalitesinden, içeriğinden ve lezzetinden çok memnun olduğum Anadolu Mahsul'ün sarı buğday ununu kullanıyorum. Silifke yöresinde atalık tohum kullanılarak doğal yöntemlerle yetiştirilen sarı buğdayın değirmende kepeğinden ayrılmadan öğütülmesiyle elde ediliyor. Kepeği oldukça yumuşak olduğu için, kepekli / tam buğday unlarına göre hamur işleri için çok ideal. Kullanınca, ekmek, pizza ve benzeri tariflerdeki lezzet ve kalite farkını anlayacaksınız, kesinlikle tavsiye ederim. Ayrıca içilecek lezzette nar ekşisi, bal ve sele zeytinini mutlaka deneyin derim. Buradaki adresten ürünlerini inceleyerek, sipariş verebilirsiniz.
RİCA; Tariflerimi sadece bloğumdan paylaşıyorum. Sosyal medya hesaplarımdan tanıtımını yapar, bloğuma link veririm. Deneyip, paylaşan arkadaşlarımdan tariflerin içeriklerini IG ya da Facebook sayfalarından paylaşmamalarını rica ediyorum. Alıntı yaparak bloglarınızdan paylaşabilirsiniz, bundan çok mutlu olurum. Göstereceğiniz anlayışa şimdiden çok teşekkür ederim.
Margarita pizza lezzetinde nefis pizza ekmek. Bir dilim asla yetmez...
İpek gibi dokusuyla, mis kokulu limonlu puding tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Tazecik mevsim otları ve peynirli ekmek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Çok tahıllı, çavdarlı hem lezzetli hem doyurucu İskandinav ekmeği tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Yapmayı da yemeyi de en sevdiğim karnabaharlı gnocchi tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Tam kıvamında ıslak kek / ağlayan kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Narenciye likörü tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Bitli kurabiye tarifimi buradan okuyun.
- Keçiboynuzu likörü tarifimi buradan okuyun.
- Tahin sosu tarifimi buradan okuyun.