Vişneli cheesecake... Her katı, her lokması ayrı lezzetli. İç dokuyu gösteren fotoğrafa baktığınızda ne demek istediğimi göreceksiniz. Bu defa çok farklı bir teknikle hazırladım. Cheesecakekin peynirli dolgusu iki aşamada pişiyor ve verdiğim pişirme detaylarıyla ipek gibi, yumuşacık nefis bir dolgu oluyor. Tabandanında da en sevdiğim çikolatalı keki kullandım. Çikolatalı keki bir gün önceden ya da sabahtan hazırlayabilirsiniz. Çikolatalı kek tabanı ile başlı başına ayrı bir lezzet oluyor. Üzerindeki vişneli sosa gelirsek hem görsel, hem de lezzet açısından bu keki tamamlıyor. Bu nefis, bol vişneli cheesecake özel günler için, misafir ikramlarınız için vazgeçilmez olacak. Şimdiden afiyet olsun.
Vişneli cheesecake tarifi
Malzemeler:
Tabanı için;
- Tabanda kullanılacak çikolatalı kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
İçi için;
- 1 su bardağı vişne / çekirdeksiz
- 2 çorba kaşığı mısır nişastası
Peynirli dolgu için;
- 500 gr krem peynir / oda sıcaklığında
- 200 gr toz şeker
- 2 çorba kaşığı mısır nişastası
- 4 büyük yumurta / oda sıcaklığında
- 100 ml krema / oda sıcaklığında
- 1,5 çay kaşığı vanilya özü
Vişneli sos için;
- 1 su bardağı vişne / çekirdeksiz
- 3 çorba kaşığı şeker
- 1,5 su bardağı su (gerekirse 1/2 su bardağı kadar daha)
- 1 çorba kaşığı mısır nişastası
Hazırlanışı:
- Vişneleri hazırlama; Çekirdekleri çıkarılmış, taze ya da dondurulmuş (dondurulmuşsa önceden çözdürülmüş) vişnelerin suyunu iyice süzdürün. Tel süzgeç içine alın ve iki çorba kaşığı mısır nişastası ile karıştırın. Fazla nişastayı eleyerek dökün.
- Tabanı hazırlama; Taban için kullanılacak keki bir gün öncesinden hazırlayın.
- 16-18 santim civarında kelepçeli kalıbın dışını (alt ve yanlar) büyük bir folyo parçasıyla sarın. Tabanını ve yanlarını tereyağı ile yağlayın. Tabanına yağlı kağıt serin. Önceden pişirdiğiniz çikolatalı keki bir santim kalınlığında dilimleyin. Ve tabana hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Parmaklarınızla hafifçe bastırın. Kenarda bekletin.
- Peynirli dolguyu hazırlama; Krem peyniri mikser kabına alın ve 1-2 dakika pürüzsüz ve topaksız hale gelene kadar orta-düşük hızda çırpın.
- Şekeri ekleyin ve karışana kadar çırpın. Kasenin yanlarını ve altını spatula ile temizleyerek karışıma ekleyin.
- Mısır nişastası ekleyin ve kısaca karıştırın.
- Yumurtaları teker teker ekleyin ve tamamen karışıma yedirene kadar çırpın.
- Krema ve vanilya özünü ekleyin ve iyice karıştırın. (Karıştırma sürelerini mümkün olduğu kadar kısa tutun. Gereğinden fazla çırpmayın.)
- Birleştirme; Fırını önceden 150 derecede ısıtın. Fırının içine büyük bir kase içinde su koyun. (Bu bahar yapmak için.)
- Hazır olan peynirli dolgunun üçte birini, tabana yerleştirdiğiniz kek dilimlerinin üzerine ekleyin. Kalıbı, hafifçe tezgaha vurarak yerleştirin. Peynirli dolgunun içine vişne tanelerini eşit olarak paylaştırın ve 150 derecede ısınmış sıcak fırında 15-20 dakika (hafifçe sertleşene kadar) pişirin ve fırından alın.
- Kalan peynirli dolguyu kalıbın içine ekleyin ve tekrar hafifçe tezgaha vurarak karışımı oturtun. Fırının ısısını 120 dereceye düşürün ve yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Bu süre sonunda kalıbı hafifçe sallayarak kontrol edin. Tam ortası hafifçe sallanıyorsa pişmiş demektir. Fırını kapatın. Kapağına bir tahta kaşık sıkıştırarak fırında 1 saat bekletin. Bu süre kekin çatlamaması için.
- Üzeri için vişneli sosu hazırlama; Vişneleri, suyu ve şekeri sos tenceresine alın. Kaynamaya başlayınca 4 çorba kaşığı suda açılmış nişastayı ekleyin ve kıvam alınca ocağı kapatın. (Çok kıvamlı olursa biraz daha su ilave edin.) El blenderı ile vişneleri püre haline getirin. Tel süzgeçten geçirerek bir kaseye alın. Sıcağı gidince, kekin üzerine ortasından başlayarak dökün. Vişneli sosu keki servis etmeden bir saat kadar önce hazırlayıp, kekin üzerine dökmeniz yeterli. Keki tekrar buzdolabına kaldırın ve sosun donması için 30 dakika kadar bekletin.
- Vişneli cheesecakeki fırından alın ve bir tel rafa aktarın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumaya bırakın. Pastayı streç filmle örtün ve gece boyunca veya en az 12 saat buzdolabında saklayın. Cheesecake 5 güne kadar buzdolabında saklanabilir. Ekim 2020
Pişirilmeden hazırlanan çikolatalı cheesecake tarifini buradan okuyabilirsiniz.
RİCA; Denediğiniz tariflerin içeriğini sosyal medya hesaplarından paylaşmadan, sadece alıntı yaparak bloglarınızdan paylaşabilirsiniz. Bundan çok mutlu olurum. Göstereceğiniz anlayışa şimdiden çok teşekkür ederim.
Çatlamayan bir cheesecake için dikkat edelim!
- Cheesecake yaparken uzun süre çırpmayın. Çok fazla çırpılan cheesecake dolgusunun içinde hava kabarcıkları oluşur. Bu da kekinizin pişme aşamasında üzerinde çatlaklar oluşmasına neden olur.
- Kullanacağınız malzemelerin tamamının oda sıcaklığında olması gerekir. Malzemelerinizi en az 2 saat önce buzdolabından çıkarıp tezgah üzerinde ısınmalarını bekleyin.
- Pişirme aşamasına geldiğinizde fırınınızı mutlaka önceden ısıtın. Kalıbı su dolu bir tepsinin içinde fırına verin. Ya da yanına su dolu bir kap koyarak içeride buhar oluşmasını sağlayın. Buhar, kekin kurumasını ve çatlamasını önler.
- Tepsiyi fırına verdikten sonra , pişme süresine kadar kapağını açmayın, diğer keklerde olduğu gibi pişmiş mi diye kürdan vb. ile kontrol etmeyin. Pişip pişmediğini, görüntüsünden anlamalısınız. Kenarları altın sarısı ve katı, ortası ise hafif yumuşaksa fırından alma zamanı gelmiş demektir. Hafif sulu bir görüntü de olması sorun yaratmaz, çünkü cheesecake soğudukça katılaşır.
- Piştikten sonra, soğumadan kalıptan çıkarmayın. Dağılmadan çıkarmanın en kolay yolu, keki önce 1 saat kapağı aralık fırında soğutmak, ardından çıkarıp bir bıçağı kalıbın kenarlarında dolaştırarak yapışmasının önüne geçmektir. Bundan sonra tamamen oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ondan sonra kalıbın kelepçesini açarak rahatça çıkarabilirsiniz. Süsleme işlemini bir gün ya da en az 12 saat dolapta dinlendikten sonra yapın. Ben, üzerindeki sosunu servis etmeden bir saat önce hazırlayıp üzerine döküyorum.
Keki, vişneli peynir dolgusu ve vişne sosu, her katmanı ayrı lezzetli...
Özel günlerinizde yapacağınız lezzeti kadar sunumu da çok güzel bir cheesecake.
Üç sütle yaptığım nefis trileçe tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Ağızda dağılan peynir ve cevizli kraker tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Yemiş ve tohumlardan oluşan nefis baharat dukkah tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Tam kıvamında ıslak kek / ağlayan kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Patlıcan salma tarifimi buradan okuyun.
- Elmalı cevizli kek tarifimi buradan okuyun.
- Tavuklu bal kabaklı mücver tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için