Ege'nin en güzel zamanı, yöre halkının tabiriyle sarı yazda Bodrum'da uzun ve güzel bir tatil geçirdim. Şurup gibi hava, içinizi ürpertmeyen deniz suyu ve sakin plajlar, tenha restoranlar. Ardından, Bördübet'te; denize girmek için kanoyla, çam ağaçlarının arasındaki dereden kıvrılarak denize kadar uzanan eğlenceli yolculuk. Özel koyda nerdeyse tek başınıza deniz keyfi. Bolca balık, kalamar ve ege otları derken, dönüş yolunda, Akhisar'da çiftçilerin yeni topladığı daha üzerlerinde toprakları olan şahane kırmızı biberler aklımı başından aldı. Tabii hemen arabadan inilip, on kilo kırmızı biberle, iki kilo da acı kırmızı biber (gönül daha fazlasını istese de) bagaja yüklendi. Eve döner dönmez, önce biber salçası, sonra da resimdeki acı biber sosu hazırlandı da yenmeye başladı bile. Salça ve bu tür sosları evde yapmak zor gibi görünse de aslında çok kolay. Tariflerini okududuğunuz zaman göreceksiniz. Biber salçası bir buçuk, iki saatte; acı sos (acısso) ise yarım saatte hazırlanıyor. Siz de benim gibi amansız bir acı severseniz, en lezzetli zamanı olan kırmızı biberleri pazarda seçmeye başlayın, kendi ellerinizle yaptığınız bu mis gibi salça ve acı biber sosunu keyifli sofralarda dostlarınızla paylaşın.
Ev yapımı acı biber sosu (acısso) tarifi
Malzemeler:
- 6 adet iri kırmızı biber
- 500 gram ince uzun kırmızı acı biber
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Biberleri yıkayın, saplarını kesin. Büyük kırmızı biberlerin tohumlarını çıkarın. İri parçalar halinde kesin.
- Temizlenen biberleri tencereye alın, 1 su bardağı su ile tencerenin kapağını kapatın, yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Pişen biberleri, suyuyla birlikte el blenderiyle iyice parçalayın, ardından süzgeçten geçirip, cam bir kaba alın. Kabukların ve tohumların ayrıldığından emin olun.
- Püre haline gelen biberlerin içine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyin iyice karıştırın.
- Hazırladığınız acı biber sosunu, kavanoz ya da küçük şişelere paylaştırarak, aşağıda yazdığım gibi pastörize ederek saklayın.
- Bu sos, bütün köfte, et ve tavuk yemeklerine, ızgara patates dilimlerine ya da çıtır patateslere, çorbalara, pizzalara ve makarna soslarına, çikolatalara, hatta kızarmış bir dilim ekmeğe, ayrı bir lezzet katacaktır.
Pastörizasyon yapımı:
- Reçel, marmelat ya da sos dolu kavanozları sıkıca kapattıktan sonra, pastörize etmek için, altına bez konulmuş (kaynama sırasında ses çıkarmaması ya da kavanozun çatlamaması için) derin bir tencerinin içine kapakları yukarıya gelecek şekilde dizin.
- Üzerlerine 4-5 parmak geçinceye kadar oda sıcaklığında su doldurun, ateşe koyun ve kaynamaya bırakın.
- Tenceredeki su kaynadıktan sonra, ateşi kısarak saate bakın. Suyun kaynamasını durdurmamak şartı ile 15-30 dakika kaynatarak pastörize edin. Bu süre 15 dakikadan az olmasın.
- Eğer kap içindeki suyun kaynatılması bundan daha kısa bir sürede yapılacak olursa o zaman ısı, kavanozun iç kısmına ulaşmayacağından, pastörize sırasında zararlı mikroorganizmaların tamamı ölmez ve canlı kalanlar zamanla üreyerek konserveyi bozarlar. Onun için pastörize yapılacak kaptaki suyun kaynatılması hafif ateşte ve yavaş olarak yapılmalıdır.
- Pastörizasyonun sonunda tencereyi ateşten alın, içindeki kaynar suyun bir kısmını dökün. Kavanozları kuru bir bezle tutarak tezgaha alın.
- Pastörizesi tamamlanan kavanozları tezgaha aralıklı olarak dizin ve yavaş yavaş oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Çabuk soğumaları için üzerlerine asla soğuk su dökmeyin ya da soğuk su içine koymayın.
- Oda sıcaklığında iyice soğuyan kavanozları, temiz bir bezle sildikten sonra kapaklarının içeriye doğru iyi çökük olup olmadığını kontrol edin. Kapaklar içeriye doğru iyi çökmüşse kavanozlar içerisinde iyi vakum oluşmuş demektir.
- Her türlü reçel, marmelat, domates püresi vb. gıdaları bu şekilde pastörize ederek saklayabilirsiniz.
Dikkat edelim!
- Şeker ve sirkeyi azar azar koyarak damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz. Daha az ya da çok olabilir. Nasıl tercih ederseniz.
- Zaman kazanmak isterseniz, çekirdeklerin geçmeyeceği kadar, iri delikli bir süzgeç kullanın, yeterli oluyor.
- Açılmış kavonoz ya da şişelerdeki acı biber sosunu (acısso) buzdolabında saklarsanız, bir yıl bozulmadan kullanabilirsiniz.
- Küçük meşrubat ya da soda şişelerini ve şarap mantarlarını saklayın. Küçük miktarlarda şişeleyerek saklayacağınız yiyecekler için (baharatlı zeytinyağı gibi) çok işinize yarayacaktı
- İster kendi yaptığınız (ki çok daha dayaklı oluyor), ister hazır aldığınız salçayı açtıktan sonra uzun süre küflenmeden saklamak için buradaki yazıyı okuyabilirsiniz. Ekim 2009
Bu tarifim Lezzet Dergisi 2010 Eylül sayısında yayınlanmıştır.
Fermente acı biber reçeli tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz, bunları da deneyin
- Lakto fermente (probiyotik) turşu tarifimi buradan okuyun.
- Ekşi mayalı ekmek tarifimi buradan okuyun.
- Lor peynirli biber tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
belirtilen tarifi 15/03/2016 tarihinde uyguladım. 500 gr kırmızı salcalık biber 250 gr cilli biber kullandım. tatlı sos sevmediğim için 2 kesme seker kullnadım. 2 corba kaşıgı sirke 1 corba kasıgı sıvı yağ olarak güncelledim. yediginde dili damağı kavurmayan güzel bir acısı oldu. :) fakat tek handikap soskta közlenmiş biber tadi baskın olmasıydı. kızmızı biberi 1 e 1 yada az kullanılabilir gerisi cok iyiydi.
çook acı oldu nasıl acısını azaltabilirim?
Sizin de elinize sağlık olsun, sevgiler:)
Bu tarifi denedim, ayrica yesil biberlerle de rengi guzel oldu. Kavanozu ve kapagi kaynatip, sosu tekrar isitip koydugumda disarda da dayandigini gordum. Elinize ve fikrinize saglik.
Bu kadar acı biber bulursam mutlaka yapacağım, eşim ve ben bayılırız:))
Ellerine sağlık canım
Sevgiler
İyi günler...
narince- Umarım sen de dener beğenirsin arkadaşım. Üzgünüm ama kelime doğrulamayı kaldıramıyorum malesef.
Yalnız altta kelime doğrulamayı kaldırsanız keşke...
Sevgili Nazlı, ne güzel bir haber vermişsin. Daha yeni geldim alıp bakamadım. Dışarı çıkar çıkmaz alıp bakacağım. Çok teşekkürler...
Sevgiler...
Acısso olmazsa olmaz bence.. Hazır alıyordum artık yine kendim yapabilirim sayende:)
Bu arada bu ayki Lezzet dergisinin 12. sayfasında senden bahsetmişler gördün mü bilmiyorum. Bir söyleyeyim dedim:)
Öpüyorum...
Sevgiler:)
evde yapılan herşeyin yeri başkadır
mis gibi olur
ellerine sağlık canım
afiyetle yemen dileğiyle mutlu haftalar
sevgiler
Ev yapımı sıcacık bir ekmek olacak,üzerine azıcık tereyağ sürülecek,şöyle eriyecek,ekmeği n kalbi ile buluşacak.En üste de salça,yeme,yana ğını daya..Muhteşem oluyor.Ramazand a olduğumuzdan mütevellit fazla tahayyül sakıncalı olabilir,akşama tekrar inceleyeceğim reçeteyi.
Ayrıca acıyı ben de çok severim,lakin bizim acılarımızı :) Libya'da acısız hiçbir yemek/baharat olmaz,normal biber de yok,diliniz değdiği an yakıp,kavuran ultra acı biberler var,minik minik..
Acı ötesi yani.Bizimkiler tatlı kalır yanında.
Hasılı ellerine,gönlün e sağlık,cici pazarlar diliyorum efendim :)
Acı ile arası iyi olan hiç kimse yok ne yazık ki bizim evde:( Hafif acıyı sadece ben seviyorum. Ev yapımı pul biber ile idare ediyorum. Geçen yıl çok özenip minik top acı biberler ile yaptığım bir kavanoz sos olduğu gibi duruyor:(
Senin yaptıkların çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Ben de birkaç gün önce kırmızı biber-domates iklisi ile bir sos hazırladım, iyi tatiller, sevgiler...
Sevgili Derya, sen de mi?:)) o zaman sen de sevgili nUnU gibi az acılı yapıp deneyeceksin...
anneanneninemekleri- Ben de sizi düzenli olarak takip ediyorum, teşekkür ederim.
nUnU- Siz az acı biberlerden deneyin o zaman:)) gerçekten çok lezzetli oluyor...
r_ozkan- çok teşekkürler...
zencefil, aksu, meltem, akgül- Bütün yorumlara çok teşekkürler...
Sevgiler.
sevgiler..
yemem:))Ama geçen sene biber salçamı ken
dim yapmıştım.İnsan ın kendi yaptığı gibi
si varmı.Sos harika ellerine sağlık kucak
dolusu sevgiler öpüyorum.
ama bu görüntü adeta beni de davet ediyor .
harika görünüyor..
elden evden olsun ben yinede tadarım :)
ellerine sağlık ,
iyi haftasonları diliyorum çok sevgiler.
bu arada site süper olmuş:)))
Detaylı yazısını yazıyorum, fotoğraflarıyla birlikte sırada...
Orayı ben de duymuştum.
Biraz bilgi verebilir misiniz?
Hardal ve mayonezi denedim. Nefis oldular.
Teşekkürler
Şimdi acı siber sosunu yapacağım.
İyi günler
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için