Tatil dönüşü Akhisar'dan aldığım kırmızı biberler, işte böyle lezzetli salçaya dönüştü. Yaklaşık oniki kilo malzemeden, ancak 1-1,5 kilo arası salça çıkıyor. O yüzden de çok kıymetli. Bu salçayla yapılan kısırın, mercimekli köftenin tadına doyulmaz. Bir de, kahvaltıları kızarmış ekmeğin üstüne biraz zeytinyağı ile birlikte denemenizi tavsiye ederim. Tabii yanında taze keçi peyniri ile. Ama acı biber sosu tarifim tahminimden çok fazla okununca, bunu da hemen yazıp paylaşmak istedim. Kırmızı biberler güzelleşmeye başlamışken hemen alıp kışlık kolay kırmızı biber salçanızı yapmalısınız.
Kolay biber salçası tarifi
Malzemeler:
- 10 kilo kırmızı biber
- 2 kilo olgun domates
- 1/2 kilo acı biber
- 3-4 çorba kaşığı turşuluk tuz
Hazırlanışı:
- Biberlerin saplarını kesin, tohumlarını çıkarın ve domateslerle birlikte iri parçalar halinde doğrayın.
- Büyük bir tencereye ya da iki tencereye aktarın hiç su koymadan önce suyunu bırakması için kısık ateşte, sonrasında orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Ya da düdüklü tencerede 5 dakika pişirebilirsiniz.
- Pişen malzemeyi robotta iyice parçalayın ya da el mikseri ile tencerede püre haline getirin. (Bu işlemden sonra dilerseniz tekrar ince bir süzgeçten geçirebilirsiniz.) Püre haline gelen biberleri altı kalın tabanlı bir tencereye aktarın.
- Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşe koyun suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynatın. Kaynatırken içinde bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramayacaktır. Dibini tutmasın diye arada sırada karıştırın.
- Bu süre yaklaşık 3-4 saat sürüyor. Tencereye koyduğunuz malzeme hemen hemen yarısına inene kadar diyelim.
- Ateşten almadan önce azar azar ilave ederek olması gereken tuz miktarına göre tuzunu ayarlayın. Biraz tuzlu hazırlayın, daha dayanıklı olur.
- Suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, derin bir tepsiye koyun üstünü tülbentle örtün varsa güneş alan bir yerde arada sırada karışırarak 2-3 gün bekletin. (İstediğiniz kıvama gelene kadar.)
- Hazır olan kolay biber salçasını steril edilmiş kavanozlara bölüştürün, üzerine zeytinyağı gezdirin kapağını sıkıca kapatın. Açılmış kavanozları buzdolabında saklayın. Ekim 2009
Doğru kavanoz kapağı kapatma tekniği; Kavanoz kapağını önce kendinize doğru üç kere çevirin. Sonra saat yönünde bir kere çevirerek sıkıştırın.
Ev yapımı domates salçası tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Dikkat edelim!
- İlk anda açık kırmızı olan salça, piştikçe koyulaşıp koyu güzel bir renk alıyor.
- Tepside bekletme süresini birkaç gün daha uzatabilirsiniz, bekledikçe kıvamı ve rengi daha güzel olur. Ama mutfağa girip çıktıkça karıştırmayı unutmayın.
- Salçanın üzerini yağla örtmek hava alıp bozulmasını önler, bunu hazır aldığınız salçalara da uygulayın. Böylece bütün salçalarınızı, bozulmadan uzun süre saklayabilirsiniz.
- Acı sevmiyorsanız hiç acı biber kullanmadan hazırlayın.
- Çok sık kullanmıyorsanız daha küçük kavanozlara bölüştürün, böylece açılmış salçayı uzun süre bekletmemiş olursunuz.
- Kırmızı biberler ve domatesler Eylül ayının sonunda daha olgun ve güzel olur. Mümkünse bu zamanlarda yapmayı tercih edin.
- Kurutulmuş kavanozlanlamaya hazır ev yapımı tarhana ve salçalar
- Doğru kavanoz kapağı kapatma tekniği; Kavanoz kapağını önce kendinize doğru üç kere çevirin. Sonra saat yönünde bir kere çevirerek sıkıştırın. Ekim 2009
Kurutulmuş kavanozlanlamaya hazır ev yapımı tarhana ve salçalar.
Daha fazla günlük paylaşım için instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Ev yapımı domates salçası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Ev yapımı acı biber sosu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Ev yapımı tarhana tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Tarifinize uyarak biber salçasını yaptım.
Olagahüstü güzel oldu. Sabahları kahvaltıda ekmeğe sürüyoru nefis oluyor.
Bir tavsiye de ben vereyim: Tost yaparken kullandım olağanüstü oldu.
Teşekkürler
babannemin bize gönderdiği salçalara benziyor, salça geldiğinde ilk işimiz ekmeğe sürüp yemek olur...
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için