Fermente domates turşusu

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil

Turşu yapmayı da yemeyi de çok severim. Çok severim ama öyle büyük kavanozlarda kocaman turşular yapmam. Her mevsim sebzesiyle turşu kurulabildiği için mevsimindeki sebzelerle bir litrelik kavanozlarda, en fazla da iki kavanoz hazırlarım. Bir de lakto fermente (probiyotik) sirkesiz, limonsuz, az tuzlu turşu kuruyorsanız küçük kavanozlarda kurmak önemli bir püf noktası. Çünkü açılan kavanozlar buzdolabında saklanmalı. Ben turşuyu az miktarda kurup, hemen tükettiğim için biraz renk almış domatesleri de kullanmayı seviyorum. Ama sadece yeşil renkte olan domatesler daha dayanıklı olur. Domates alırken buna dikkat edin derim. Şimdiden afiyet olsun...

Fermente domates turşusu tarifini bütün detaylarıyla buradan okuyabilirsiniz.

 

 

 

 



Fermente vişne reçeli

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

 

Reçel çok sevdiğim, tükettiğim birşey değildi ama yaklaşık 5-6 yıldır hiç reçel yapmıyor, yemiyordum. Ama torunum Ada için onun da yiyebileceği sağlıklı tariflerin peşine düşünce bu tarifi buldum. Şekersiz, meyvenin kendi lezzeti, kokusu ve probiyotik özelliğiyle bu nefis reçel kahvaltı masamızda yerini aldı. Evde reçel yapıyorsanız bol şeker ve uzun bir pişirme süreci gerektiğini bilirsiniz. Hele hazır alıyorsanız raf ömrünü uzatmak için bir sürü katkı malzemesi olduğunu da. Bu tarifte pişirme süresini beş dakikaya indiriyor, meyvenin içeriğini koruyoruz. Şeker yerine bal kullanarak rafine şekersiz çok az tatlı daha çok meyvenin doğal tadı ve aromasını alacağımız nefis bir reçel oluyor. Ve son olarak peynir altı suyu ile fermente ettiğimiz için, faydalı probiyotikler içeriyor. İçine koyduğumuz azıcık tuz, peynir altı suyunun desteğiyle bekleme süresinde reçelin korunmasında yardımcı oluyor. Bu tarifi, birçok tarif okuyup, denedikten sonra, en son bu şekilde yapmaya karar verdim. Birkaç arkadaşım farklı meyvelerle denedi ve hepimiz sonuçtan memnun kaldık. Fermente (probiyotik) gıdaları mutlaka küçük miktarlarda hazırlayıp, hızlı tüketmeye dikkat edin. Bir de mutlaka buzdolabında saklayın. Küçük bir dilim ekşi maya ekmek üzerinde, biraz ev yapımı lor peyniri ile üstünde nefis fermente reçelin lezzetini mutlaka sizlerde denemelisiniz. Ya da mis gibi ev yapımı yoğurt, ya da kefirle karıştırıp tatlı niyetine. Şimdiden afiyet olsun.



© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.