Geçen gün bir arkadaşımdan şöyle bir mail aldım, "Ne yaparsam yapayım salçalarım ya ekşiyor, ya da küfleniyor. Sonra da atmak zorunda kalıyorum, sen nasıl saklıyorsun?". Genelde az miktarlarda da olsa salçamı, acı biber sosumu kendim yaparım. Geçen yıl Ekim ayında yaptığım biber salçam ve acı biber sosum, açılmış kavanozlar olmasına rağmen hala mis gibi. Ev yapımı salçalar kolay kolay bozulmaz, ama hazır aldığımız salçalarda bu sorunla hepimiz karşılaşıyoruz. Ben de bildiğim yöntemlerin dışında farklı birşeyler var mı diye araştırdım. Etraftaki arkadaşlarıma sordum. Genelde birbirine yakın yöntemlerle karşılaştım. Ama aramızda çok tecrübeli arkadaşlarım olduğunu biliyorum. Eminim sizlerden çok daha farklı koruma yöntemleri gelecektir. Salça yapma zamanı yaklaşırken, sizler de bildiğiniz küflenmeden salça saklama / küflenmeden salça koruma yöntemlerini, ya da aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullandığınızı yazarsanız, arkadaşım vesilesiyle hepimiz "bozulan salçalara son" diyelim, boşu boşuna paramızı da sokağa atmayalım. Bilgilerini paylaşacak "ben de bu yöntemi uyguluyorum" diye yorum yazacak bütün arkadaşlarıma şimdiden çok teşekkür ediyorum...
Mis gibi salçalarla, leziz yemekler hazırlamak için; salçayı ekşimeden ve küflenmeden saklama yöntemleri:
Öncelikle hazır salçalar yerine "kendi salçamızı kendimiz yapalım" diye başlamak istiyorum. Ama biliyorum ki, birçok nedenden dolayı bu hepimiz için geçerli değil. Ama temizliğine ve kalitesine güvenilen bir yerden, yine ev yapımı salça alabiliyorsanız, hazır salçalardan çok daha lezzetli ve dayanıklı olacaktır. Ama hazır salça kullanacaksak, ekşimeden ve küflenmeden saklamak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
- Salçayı cam kavanozlarda alın, eğer teneke kutularda alırsanız hemen steril edilmiş cam kavanoza aktarın. Mümkün olduğu kadar küçük kavanozlarda alıp, çabuk tüketin.
- Kavanozdan salçayı alırken temiz bir kaşık kullanın, salçayı alınca üzerini yine aynı kaşığın tersiyle düzeltin ve üzerini tamamen kaplayıncaya kadar zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı buzdolabında donacağı için salça hava almayacak ve bozulmayacaktır. Bu yöntem ev yapımı salçalar için de geçerli. (Ben bu yöntemi kullanırım)
- 1 kilogram salçayı, 1 su bardağı bitkisel yağ ile bir tencereye koyun, çok kısık ateşte (asla yakmadan, rengini bozmadan) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuyunca steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişe etmeyin.
- Salçayı fırın tepsisine boşaltın, biraz bitkisel yağ ile karıştırın fırında düşük ısıda, arada karıştırırak pişirin. İsterseniz içine 1 kaşık kalın tuz ekleyin. Koyulaşmaya başlayınca tamam demektir. Soğuyunca yine steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabına kaldırın.
- Salçayı sadece 1 yemek kaşığı kalın tuz (turşuluk) ile karıştırın ve yeniden kavanozuna koyun. Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın.
- Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
- Teneke kutuda aldığınız salçayı yine aynı kutuda kullanacaksanız, üzerine hava geçirmeyecek şekilde düz bir çay tabağı ile kapatın. Hava almayacağı için bozulmayacaktır.
- Salçayı ya da domates püresini buz kalıplarında dondurun, sonra kalıbtan çıkarın ve buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuya kaldırın. Gerektiğinde istediğiniz kadarını kullanın. Bu şekilde derin dondurucu da üç ay kadar dayanacaktır.
Ben kendi yöntemimi paylaştım, bulduklarım da bu kadar. Lütfen aşağıda paylaşılan yorumları da okuyun. Sizlerden yeni yöntemler geldikçe eklemeye devam edeceğim...
Mide dostu probiyotik (fermente) lahana turşusu tarifimi buradan okuyun.
Köz patlıcanlı domates sosu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin.
- Elmalı ekmek tarifimi buradan okuyun.
- Kuşkonmaz turşusu tarifimi buradan okuyun.
- Ebem köftesi tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
Bende salçamı hep memleketten alırım yapmayı henüz hiç denemedim.
Market salçası kullanmam gerektiğinde tat marka alırım ve dediğin gibi mutlaka cam kavanoz ve üzerine yağ eklerim.
Sevgiler
Sevgiler:)
Ayrıca saklanırkende hiç birşey yapmaya gerek yok.
Sevgiler.
Sevalsagra- sevgili Seval asma yaprağı ilk defa yazıldı. Herhalde hava ile teması kessin diye konuluyor. Bu konuda daha iyi bilgi verecek bir arkadaşımız çıkar belki. Teşekkürler.
Salça Muhafazası hakkında derin/özel bir malumatım yok,lakin iyi ki dikkatlice okumuşum yorumları,ziyad esiyle istifade edilecek,harika bilgiler..
Çok güzel olmuş,herkesin emeğine,yüreğin e sağlık..
Kocaman sevgilerimi gönderiyorum
salçanın içine tencereden çıkan yemek kaşığı konmamalı bu küflenmesine sebeb veriyor temiz bie kaşı kullanılmalı.
üzerine zeytinyağ dökülür denir birde asma yaprağı duymuştum
sevgiler..
Bengü- Evet telaşla kullanılıyor bazen o yemek tenceresine girmiş kaşık:))
Sevgiler.
Ben domates salçamı kendim yaparım ve herkes gibi bilinen yöntemlerle temiz kaşık kullanırım, zeytinyağı ile üzerini örterim salçaların.....
Ama biber salçamı arkadaşımın kardeşi Antepte yapıp gönderiyor nefis bir salça ve inanın ne zeytinyağ ne de başka bir şeye ihtiyaç oluyor bir sene bazen daha uzun hiçbirşey olmadan kullanabiliyorum.....
Sevgiler
Yasemin Sarach- Arkadaşım yorumları okudun, artık salçaları bozup dökmek yok:)) Sayende ben de çok yeni şeyler öğrendim, katkısı bulunan bütün arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum...
mavianne, Adile- teşekkürler.
Vitahemera- Kuzeninizin yöntemi de bir çare, bunu da yazının altına ekleyeceğim... Deneyin lütfen, ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz, hele bu sıcaklarda hemen çeker suyunu...
Saniye, yemekaşkı, Teşekkürler.
Sevgiler...
Not:Salçanızı deneyeceğim.:)
yağ eklerdim ama tuz değil
deneyeceğim
teşekkürler
ziyaretime gelmenize de sevindim
sevgiler
kesinlikle ev salçası kullanılır.
son zamanlarda antakya dan geliyor :)
sevgilerle.
Mormenekşeler, Bahar çiçeği- Teşekkür ederim.
Sevgiler.
güzel bir konuya deginmissin tesekkürler
hayirli ramazanlar
izmirdeyim,çocuklugum çanakkalede geçti,orda da burda da tavuk boynu ayrı satıliyor ama sabahdn,öglen oldu mu bulunmuyor arkadasim.saggl ll
Elif Yeşim- Az kullananlar için küçük kavanozlar iyi bir bilgi... Teşekkürler...
Aysel- Halide- teşekkür ederim...
Herkezin kendine has bir yöntemi var umarım faydalı olurB)
Sevgiler...
Hayatı kolaylaştırdığı sanılan bu hazır gıdaların aslında sağlığımıza ne kadar zararlı olduğu hergün bir şekilde ortaya çıkıyor... Aslında salça yapmak o kadar zor birşey değil dediğiniz gibi. Ama, hiç yapmayanlar bir şekilde gözlerinde büyütüyor sanıyorum... Öneriniz ve paylaştığınız bilgiler için size teşekkür ederim.
Hazır salçalar ile ilgili bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Yakınımızdaki salça fabrikasında çalışan arkadaşlar var, günü geçmiş salçaların fabrikada toplandığını ve yeni salçalara karıştırılıp tekrar paketlendiğini söylediler. Bir de kırmızı bir gıda boyası kullanılıyormuş .
Hazır salçadan uzak durulması gerekir diye düşünüyorum. Özellikle az tüketenler biraz zahmetine katlanıp evde yapabilirler.
Sevgilerimle...
Dilem- Ege- Ev salçası kullanmak bir çözüm ama, her zaman olmuyor işte. Epey yeni bilgiye ulaştık uzun ömürlü salçalar için...
Mine çelik- Ben de çok fazla salça kullanmam ama kısır gibi tariflerde severim ev salçasını... Önerileriniz çok güzel, bunu da ekleyeceğim yazıya, paylaştığınız için çok teşekkür ederim Mine Hanım...
Fatma Tekin, Meliha Duran- yorumlarınız için çok teşekkürler.
Ben katı salça pek kullanmıyorum. Sanırım evde sebze ağırlıklı beslendiğimiz ve sebzelerin doğal rengi ile kalmasını sevdiğim için. Bu olağan bir durum değil:) kabul ediyorum ama evdekilerden hiç ses çıkmıyor, herkes memnun:))
Domates ve kırmızı biber sosları hazırlıyor ve salça yerine bunları kullanıyorum, daha sulu oluyorlar, yani bozulmaya daha müsait. Ben de çözüm olarak 250 gr.lık kavanozlara kaynarken dolduruyoum, kapaklarını sıkıca kapatıp ters çeviriyorum ve böylece kapaklar tutup, hava almıyor. Bir kavanozu açınca buzdolabında muhafaza ediyorum. Zaten çabucak bitiyor. Eğer kiler gibi depolama yerleriniz genişse kavanozların çok olması da hiç sorun olmuyor.
Belki salçayı da 250 gr.lık kavanozlara doldurup kapaklarını tutturmak için 5-6 dakika konserve kaynatır gibi kaynatılabilir. böylece pratik ve kullanışlı olur:)) ne dersiniz?
Sevgilerimle...
zynp- Temiz kaşık konusunda çok haklısınız, aceleyle gözden kaçırıyoruz ama, dediğiniz gibi bu konuda hassas olmak lazım...
Selime Dag- Dondurma yöntemi, uzun süre saklamak için iyi oluyor... Bir deneyin bakalım memnun kalacak mısınız?
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için