İsterseniz hemen yapıp yemek, isterseniz kavanozlara koyup kışın kullanmak için hazırlayabileceğiniz kolay bir tarif. Ben bir kavanoz (ya da küçük iki kavanoz) olacak ölçülerde verdim, siz miktarları istediğiniz kadar çoğaltıp birden fazla kavanoz hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz patlıcanını ya da kapya biberini daha fazla kullanabilirsiniz. Tamamen damak tadınıza göre lezzetlendirip hazırlayabilirsiniz. Ben bahçenin patlıcan, domates ve biberleriyle tatlı ve acı biber kullanarak beşer kavanoz hazırladım bile. Her hazırladığım patlıcanlı sostan bir tabakta akşam yemeğine ayırmayı unutmadan... Şimdiden afiyet olsun.
Köz patlıcanlı domates sosu tarifi
Malzemeler:
- 1 adet iri bostan patlıcanı
- 2 adet kapya biber
- 2 adet çarliston biber
- 4 adet iri domates
- 4 diş sarmısak
- yeteri kadar deniz tuzu ya da turşuluk tuz
- yeteri kadar zeytinyağı
- 1 adet defne yaprağı
Hazırlanışı:
- Patlıcanı bıçakla birkaç yerinden delin ve kapya biberlerle birlikte tercih ettiğiniz yöntemle közleyin. Közlenen sebzeleri bir poşete ya da kese kağıdına koyun ve soğuyana kadar bekleyin (kolay soymak için). Soğuduktan sonra biberlerin kabuklarını parmaklarınızla temizleyin. Patlıcanı ortadan uzunlamasına kesin ve bir çorba kaşığı yardımı ile içini ayırıp kesme tahtasına alın. Biberleri ve patlıcanı çok küçük parçalar halinde doğrayın.
- Patlıcanlar közlenirken domatesleri kabukları ile birlikte rondodan geçirin ve tencereye alın. İçine çok ince doğradığınız biberleri de ekleyerek domateslerin suyu çok az kalana kadar pişirin.
- Temizleyip küçüçük doğradığınız patlıcan ve biberleri domateslere ekleyin. Sarmısakları da incecik kıyarak tuzla birlikte ilave ederek hepsini karıştırın. Birlikte bir taşım kaynatıp ateşten alın.
- Steril edilmiş kavanozlara paylaştırın ve üzerlerine bolca zeytinyağı ekleyin, defne yaprağını üstüne koyun. Yeni bir kapak kullanarak sıkıca kapatın ve soğuyuncaya kadar tezgahta bekletin. Birkaç gün içinde kapaktan sızma yapıp yapmadığını kontrol ederek kışın yemek üzere kilerinize kaldırın. Bozulmaya karşı garantili bir saklama olsun derseniz pastörize ederek saklayabilirsiniz. Pastörizasyon yapımını aşağıya ekledim, oradan okuyabilirsiniz.
- Eğer bir kısmını hemen yemek isterseniz, servis tabağına aldıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz ve biraz daha zeytinyağı ekleyerek sıcak ya da soğuk olarak servis edin.
- Kış hazırlıkları için diğer tarifleri buradan okuyabilirsiniz. Ağustos 2013
Doğru kavanoz kapatma tekniği; Kavanoz kapağını önce kendinize doğru üç kere çevirin. Sonra saat yönünde bir kere çevirerek sıkıştırın.
Pastörizasyon yapımı:
- Reçel, marmelat ya da sos dolu kavanozları sıkıca kapattıktan sonra, pastörize etmek için, altına bez konulmuş (kaynama sırasında ses çıkarmaması ya da kavanozun çatlamaması için) derin bir tencerinin içine kapakları yukarıya gelecek şekilde dizin.
- Üzerlerine 4-5 parmak geçinceye kadar oda sıcaklığında su doldurun, ateşe koyun ve kaynamaya bırakın.
- Tenceredeki su kaynadıktan sonra, ateşi kısarak saate bakın. Suyun kaynamasını durdurmamak şartı ile 15-30 dakika kaynatarak pastörize edin. Bu süre 15 dakikadan az olmasın.
- Eğer kap içindeki suyun kaynatılması bundan daha kısa bir sürede yapılacak olursa o zaman ısı, kavanozun iç kısmına ulaşmayacağından, pastörize sırasında zararlı mikroorganizmaların tamamı ölmez ve canlı kalanlar zamanla üreyerek konserveyi bozarlar. Onun için pastörize yapılacak kaptaki suyun kaynatılması hafif ateşte ve yavaş olarak yapılmalıdır.
- Pastörizasyonun sonunda tencereyi ateşten alın, içindeki kaynar suyun bir kısmını dökün. Kavanozları kuru bir bezle tutarak tezgaha alın.
- Pastörizesi tamamlanan kavanozları tezgaha aralıklı olarak dizin ve yavaş yavaş oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Çabuk soğumaları için üzerlerine asla soğuk su dökmeyin ya da soğuk su içine koymayın.
- Oda sıcaklığında iyice soğuyan kavanozları, temiz bir bezle sildikten sonra kapaklarının içeriye doğru iyi çökük olup olmadığını kontrol edin. Kapaklar içeriye doğru iyi çökmüşse kavanozlar içerisinde iyi vakum oluşmuş demektir.
- Her türlü reçel, marmelat, domates püresi vb. gıdaları bu şekilde pastörize ederek saklayabilirsiniz.
Her türlü sebze ile hazırlayacağınız probiyotik turşu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Kömür ateşinde közlenmiş patlıcan - biber konservesi tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Pırasa köftesi tarifimi buradan okuyun.
- Kestaneli kuzu yahni tarifimi buradan okuyun.
- Kolay kuzu kapama tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
ben hayatımda ilk kez Balkanlar'a gittiğimde yemiş ve çok beğenmiştim,bur ada denemek kısmet olmadı ama bu gibi fotoğraflar insanın tattığı bir tadı daha da anlamlı kılıyor.
elllerinize sağlık olsun
çok leziz görünüyor..
çok leziz..tam ekmek banmalık :)
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için