"Karnabahar sevmem, ama makarnaya bayılırım" diyorsanız, bu tarif tam size göre. Ama "karnabaharlı her şeyi çok severim" derseniz yine doğru tarifi okuyorsunuz. Karnabahar genellikle kokusu yüzünden sevilmez. Karnabaharlı gnocchi (niyokki) de asla karnabahar kokusu almıyorsunuz. Siz söylemezseniz hiç kimse asla anlamaz. Gnocchi en severek yaptığım makarna. Özellikle de şekil verme aşamasında çok eğleniyorum. Hele şekil verme aparatınız varsa bu iş hem kolay hem daha zevkli hale geliyor. Bu defa biraz farklı şekilde yaptım. Klasik tombul form yerine, daha ince uzun şekiller verdim. Artık bu kısım sizin zevkinize, hayal gücünüze kalmış. Özellikle hafta sonları bütün aile evdeyken yapılacak en eğlenceli ve lezzetli yemek. İsterseniz güzel bir domates sosuyla, isterseniz tereyağında adaçayı ile lezzetlendirerek kızartarak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Yapmayı da yemeyi de en sevdiğim makarna...
Karnabaharlı gnocchi (niyokki) tarifi
Malzemeler:
- 2 cup karnabahar (pişmiş)
- 2 yumurta
- 3,5 cup un
Domatesli sos için;
- 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı (isteğe göre daha az ya da daha fazla)
- 3-4 adet orta boy domates
- 5-6 diş sarımsak
- Taze fesleğen
- Yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber
Servis için;
- İzmir tulumu ya da eski kaşar peyniri
Cup ülçüsü yerine 200 ml'lik su bardağı kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı:
- Karnabaharı hazırlama; Karnabaharın sadece çiçek kısımlarını buharda ya da suda haşlayın. Haşlanmış karnabaharları süzgeçte iyice süzdürün. Karnabaharı çatalla ezerek püre haline getirin ve suyunu iyice sıkın. Hiç su kalmaması çok önemli. Ne kadar çok su kalırsa o kadar fazla un çeker ki, bu istediğimiz bir şey değil.
- Ginocchi hamurunu hazırlama; Püre haline getirilmiş karnabaharları büyük bir kaseye alın. İçine yumurtaları ekleyin karıştırın. Önce 1,5 cup un, tuz ve karabiber ekleyin ve karıştırın. Hamuru kontrol ederek kalan unu da kullanın. (Tam un miktarı veremiyorum. Karnabahar da kalan su oranı ve kullanılan unun çektiği su miktarına göre değişir.)
Gerekirse biraz daha un ekleyerek, hamur toplanmaya başlayınca (hamuru fazla yormadan) kadar elinizle yoğurun (poğaça hamuru kıvamında olmalı). Hamur hazır olduğunda çok az unladığınız tezgahta merdane ile yaklaşık yarım santim kalınlıkta olacak şekilde açın. - Hamuru pizza bıçağı ile önce uzunlamasına şeritler halinde kesin. Hemen hemen aynı kalınlıkta olmaları yeterli, çok muntazam şeritler olması gerekmiyor. Kestiğiniz şeritleri şekil vermek için 1-1,5 santim parçalar halinde tekrar kesin. Piştiği zaman biraz daha tombul olacaklarını dikkate alarak, çok iri parçalar olmamasına dikkat edin. (Buradan yapım aşamalarına bakabilirsiniz.)
- Ardından her bir parçayı (unladığınız parmaklarınızla) şekil verme tahtası üzerinde yuvarlayarak şekil verin. (Şekil verme videosunu instagram adresimden izleyebilirsiniz.) Bu şekilde yapmak zor gelirse, her bir parçanın üzerine parmağınız ile bastırarak (delmeden) çukurlar oluşturun. Her iki şekil de piştikten sonra daha fazla sosu üzerinde tutmak için yeterli olacaktır. Sadece sosu daha iyi çekebilmeleri için şekil almaları yeterli. Mükemmel olmaları gerekmiyor. Hepsi hazır olduğunda bir tepsiye serdiğiniz temiz mutfak bezinin üzerine alın ve serin bir yerde bekletin. Pişirmek için büyük bir tencereye bolca su koyun. Su kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin ve hazırladığınız makarnaları yapışmamaları tek tek içine atın, karıştırın ve kapağı açık olarak pişmeye bırakın. Suyun üzerine çıktıklarında pişmiş demektir. Bekletmeden alın ve hazırladığınız sosa ekleyin.
- Domatesli sos; Pişirme suyunu ocağa koyduğunuz da sosu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Domatesleri rondodan geçirin. İyice ısıttığınız tavaya yeteri kadar zeytinyağı koyun ve kabuklarını soyup irice doğradığınız sarımsakları ekleyin. Sarımsaklar kokusunu verdikten sonra domatesi ekleyin (bu aşamada isterseniz iri parçalar halinde doğranmış domates de ekleyebilirsiniz) ve beş dakika kadar pişirin. Lezzetlendirmek için tuz ve karabiberini ilave edin. Dilerseniz sosu (fesleğenleri eklemeden) daha önceden hazırlayıp bekletebilirsiniz.
- Sos hazır olunca pişen gnocchi (niyokki) makarnaları delikli bir kepçe ile alıp sosa ekleyin içine bir miktarda pişirdiğiniz sudan ilave ederek birlikte bir taşım daha pişirin. Ateşten aldıktan sonra taze fesleğen yapraklarını ekleyin. Tadına bakın gerekiyorsa biraz daha tuz ve karabiber ekleyin.
- NOT; Gnocchi hazır hale gelince, bir tepsiye dizip derin dondurucuda dondurun. Sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Gerektiğinde dondurucudan çıkarıp doğrudan sıcak suya atarak pişirip, servis edebilirsiniz.
- Gnocchilerin üzerinin tırtıklı olması sosunu güzel çekmesi için gerekli. Fotoğrafta görülen gnocchi şekil verme tahtası, size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Ben 44 Ahşap Tasarım'dan aldığım, el yapımı şekil verme tahtası kullanıyorum. Gnocchiye şekil verirken biraz aparatı, biraz da parmaklarınızı unlayarak makarnayı hızlıca hazırlarsınız (Instagram hesabımdan #gnocchişekilvermedokuzucuncubulut yazarak aparatla şekil verme videosunu izleyin).
- Böyle bir aparatım yok derseniz, çatalla da şekil verebilirsiniz. Instagram hesabımdan (#niyokkivideodokuzuncubulut olarak) çatalla şekil verme videosunu da izleyebilirsiniz. Aralık 2020
Fotoğraflı yapım aşamalı tarifiyle, klasik patatesli gnocchi tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Muhteşem rengiyle bal kabaklı gnocchi tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Ev yapımı tagliatelle makarna tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Her türlü sebze ile hazırladığım ev yapımı erişte tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Tereyağının içindeki zararlı kısmı ayırıp hazırlanan sade yağ tarifimi buradan okuyabilirsiniz. Ben tereyağı yazdığım her tarifim de çoğunlukla sade yağ kullanırım. Sade yağ, tereyağı kullanılan her yerde kullanılabilir.
Gnocchileri klasik modeli yerine, bu şekilde daha uzun ve ince formda yapabilirsiniz. Şekil verme tahtası
yapım işini çok kolaylaştırıyor. 44 Ahşap Tasarım'a ait ürünü buradaki adresten inceleyip sipariş verebilirsiniz.
Dilerseniz bal kabaklı gnocchi gibi kızartarak servis edebilirsiniz. Tarifine buradan bakabilirsiniz.
Hamsi çıtlatma tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Lübnan usulü köfte tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Unsuz, bol sebze ve peynirli karnabahar pizzası tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Karnabahar çorbası tarifimi buradan okuyun.
- Etsiz çiğ köfte tarifimi buradan okuyun.
- Pancarlı brownie tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için