Sade yağ / Ghee tarifi

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

sade yağ dokuzuncubulut

Çıtır çıtır tatlı, tuzlu her türlü börek, hamur işi, pilav, makarna sade yağsız olmaz... Bilenler bilir ama, daha önce duymadıysanız, ya da denemediyseniz, az yağlı çıtır börekler hazırlamanın püf noktası sade yağ (ghee) kullanmaktan geçer. Elbette lezzetinin yanında, sağlığımız içinde sade yağı tercih etmeliyiz. Neden derseniz, tereyağında bulunan, damarlarımızı tıkayan maddeler, sade yağ hazırlarken içinden ayırdığımız laktoz ve kazein. Sade yağı hazırlayıp kavanoza kaldırın, canınız her istediğinde, gönül rahatlığı ile yiyeceğiniz sağlıklı yemekler yapın. Sade yağ, sıcak ortamda sıvı, soğuk ortamda katı formda olur. Bu sizi yanıltmasın. Şimdiden afiyet olsun.

 

sade yağ dokuzuncubulut

 

Sade yağ yapımı / Sade yağ tarifi / Ghee tarifi

Siz istediğiniz kadar yağdan hazırlayabilirsiniz. Ben 250 gram tereyağı ile hazırladım.

Önce tereyağını parçalara ayırın ve kalın tabanlı bir tencereye koyun. (Fotoğraf daha belli olsun diye ben kalın bir payrex tencerede hazırladım bu defa.) Ocağın en küçük gözü ve en kısık ateşte olmasına dikkat edin. Yavaş yavaş eriyen tereyağı, bir müddet sonra katılarından ve içindeki sudan ayrılmaya başlayacak.

 

 

Yavaş yavaş eriyen yağın üstü köpüklenmeye başlayacak. Bu aşamada ocağı kapatın ve bir saat kadar bekletin. Böylece yağın üzerindeki köpükler (yani süt proteini denilen kazein ve süt şekeri laktoz) dibe çökecektir. Yağı fazla hareketlendirmeden, üzerinde biriken ince beyaz tabakayı bir kevgirle sıyırın ve atın. Sağlığımıza zararlı olan, damarlarımızı tıkayan işte bu ayırıp, attığımız beyaz kısım.

 

sade yağ dokuzuncubulut

 

Yağın içindeki sütten iyice ayrıldığından emin olduktan sonra, alttaki katı tabakaya dokunmadan, içindeki yağı kaşık ya da kepçe yardımıyla steril edilmiş bir kavanoza alın. Dibindeki tortulu kısma yaklaşınca iki kat yaptığınız tülbentten geçirerek kavanoza boşaltın. Sade yağ artık kullanılmaya hazır. Sade yağı bu şekilde oda sıcaklığında 6 ay saklayabilirsiniz. Bulunduğu ortamın sıcaklığına göre katılaşıp, eriyebilir endişe etmeyin. 250 gram tereyağından kavanozda görülen miktarda sade yağ çıkıyor.  Haziran 2010

 

Ev yapımı şekersiz fıstık ezmesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Otlu lor peyniri tarifimi buradan okuyun.
  • Üç malzemeli cheesecake tarifimi buradan okuyun.
  • Mükemmel brownie tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


Yorumlar   

#8 dokuzuncubulut 01-07-2020 04:43
Asuman Kahreman- Öncelikle elinize sağlık olsun. O kadar fire vermemesi lazım. Fotoğrafta da görüyorsunuz, ince bir tabaka ayranını bırakıyor o kadar. Ben daha çok kendi yaptığım tereyağını kullanıyorum. Tereyağını, daha yöresel ürün satan, güvenilir yerlerden almayı tercih edebilirsiniz.
#7 asuman kahraman 01-07-2020 04:32
Merhabalar sizi severek takip ediyorum elinize yüreğinize sağlık sade yağ için kullandığınız tereyağını markası varmı geçende kendi esnafimdan aldım 1 kg yağ 400 gr yakın zorla çıktı teşekkür ederim simdiden
#6 Kezban Güleç 15-02-2018 17:47
Ellerinize sağlık,afiyetle tüketin. Mis gibi kokar kura iyelerde
#5 Kezban Güleç 15-02-2018 17:45
Yiğenim staj yaparken büyük bir otelde her gün sabahtan bu işlemi yaptıklarını söylemişti düşünebiliyor musunuz.Zor ama sağlıklı.Elleri nize sağlık,afiyetle tüketin.
#4 dokuzuncubulut 17-03-2014 20:13
Aslancık, tereyağı kullandığınız her yemekte, pilav ya da makarna da kullanabilirsin iz.
#3 aslancik 17-03-2014 16:16
Sanirim bu Hint lilerin GEE olarak adlandirdiklari yag..Ayurveda ile ilgilenen bir arkadasim -Brezil yali- tum yemeklerde bu yagi kullanmanin daha saglikli oldugunun belirtildigini soyluyor..Borek haric kullandiginiz yemekler var midir?
tesekkurler
#2 dokuzuncubulut 20-10-2011 10:53
Sevgili Sedir, elbetteki paylaşabilirsin iz. Eğer yayınlayacak olursanız alıntı yaparsanız sevinirim.
#1 sedir 19-10-2011 11:36
tarifleinizi kapalı bir yemek grubunda paylaşabilir miyim.sevgiler. çok güzel tarifleriniz bu arada.elinize sağlık.
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.