Lezzetinin, şifasının yanında görüntü olarak da tablo gibi bir turşu probiyotik mor havuç turşusu. Yeni toplanmış, çok körpe incecik mor havuçlar kullandım. Bir litrelik kavonoza hiç kesmeden olduğu gibi yerleştirdim. Aralarına da bolca lezzet için kereviz sapları. Böylece renk ve lezzet armonisini tamamladım. Koruyucu özelliklerinin yanında lezzet veren tohumlar, sarımsak ve defne yaprağı turşularımın olmazsa olmazı. Varsa asma yaprağı mutlaka kullanın turşunun bozulmasını önler, yoksa mevsimine göre kereviz yaprakları, sapları ya da lahana yaprakları ile üzerini kapatın. Faydaları saymakla bitmez mor havucu (kırmızı havuç ya da siyah havuç) çok sevdiğim için sadece onu kullandım. Ama, normal havuçla karışıkta kullanabilirsiniz. Canınız çektiğinde kavanozun içinden bir tane çekip alın, kıtır kıtır yiyerek tadını çıkarın, benim de kulaklarımı çınlatın. Şimdiden afiyet şifa olsun.
Lakto fermente / probiyotik mor havuç turşusu tarifi
Malzemeler:
- 1 kilo mor havuç / en incelerinden
- 8-10 adet asma yaprağı/ ya da vişne yaprağı
- 5-6 diş sarımsak
- 3-4 adet defne yaprağı
- 4-5 dal kereviz sapı
- 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- 1 tatlı kaşığı hardal tohumu
- 1 çay kaşığı tane karabiber
Salamurası için;
- 1 litre içme suyu
- 60 gr kaya tuzu
- 1/2 su bardağı peynir altı suyu / ya da yoğurt suyu / kefir altı suyu
- 1/2 su bardağı eski turşu suyu (varsa)
Hazırlanışı:
- Salamura suyunu hazırlama; Suyu kaynatın bir sürahiye dökün. Sıcakken tuzu ekleyin, eriyene kadar karıştırın. Su soğuduktan sonra peynir altı suyu, kefir altı suyu ya da yoğurt suyunu (elinizde bu şekilde kurduğunuz turşudan sakladığınız turşu suyu varsa onu da ekleyin) ekleyin. Yoksa sadece peynir altı suyu ya da yoğurt suyu yeterli. Hepsini iyice karıştırıp bekletin.
- Mor havuçları kürdanla bir iki yerinden delin. Çok iriyse dilimleyerek ya da ikiye keserek kullanın.
- Kavanozun dibine 1-2 tane asma ya da vişne yaprağı koyun. Üzerine havuçları dizin, aralarına da kereviz saplarını ekleyin. Sarımsak dişlerini ve defne yaprağını aralara ekleyerek yerleştirin. Üzerine tohumları ekleyin. En üstünü yine asma yaprakları ile kapatın.
- Hazırladığınız salamura suyunu sebzelerin üzerini örtene kadar dökün. Çöp şiş çubuğunu kavanozun içinde gezdirip havasını çıkarın. Kapağını sıkıştırmadan kapatın ve 48 saat bu şekilde mutfak tezgahında bekletin. Bu süre içinde içindeki havası çıkacak. Kapağını kapatıp birkaç saat beklediğinde sızıntı varsa ya da kavanozu salladığınızda içinden baloncuklar çıkıyorsa biraz daha havasını çıkartın. 15 gün içinde lakto fermente mor havuç turşusu yenmeye hazır hale gelir.
- NOT; Probiyotik turşuyu açınca ya çok çok serin bir yerde ya da buzdolabında saklayın.
- Aynı tarifi normal havuçla ya da iki çeşit karışık havuçla uygulayabilirsiniz.
- Tohumlar lezzet ve koruyuculuk sağlar. Yoksa kullanmayın.
- Peynir altı suyu, yoğurt suyu yoksa kullanmayın. Bu sular probiyotik özellik katar.
- TURŞULARDA TUZ ORANI; Lahana turşusu için tuz oranı 1 litre suya 40 gr kaya tuzu, yeşil domates, biber, bamya, fasulye için 1litre suya 50 gram gr kaya tuzu yeterli olur. Salatalık turşusu için 60 gr tuz olmalı. Kasım 2022
Doğru kavanoz kapatma tekniği; Kavanoz kapağını önce kendinize doğru üç kere çevirin. Sonra saat yönünde bir kere çevirerek sıkıştırın.
Salçadan acı biber sosuna, közlenmiş patlıcanlı sostan, tarhanaya, baharatlı tuzlardan, kurutulmuş domatese ve elma sirkesine kadar daha fazla tarife kışa hazırlık dosyasından ulaşabilirsiniz. KIŞA HAZIRLIK dosyasını buradan okuyabilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizin koruyucusu probiyotik lahana turşusunun tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Pazılı focaccia / pazılı ekmek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
orijinal tarifiyle damla sakızlı lor kurabiyesi tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Çilek marmelatı tarifimi buradan okuyun.
- Labneli humus tarifimi buradan okuyun.
- Sömelek köftesi tarifimi buradan okuyun.