Küçük, büyük ketçap sevmeyenimiz yoktur sanırım. Şöyle güzel bir fırınlanmış patates, kumpir ya da makarnaya nasıl da güzel yakışır. Kendi adıma konuşmam gerekirse, içindeki katkı maddelerinden dolayı yıllardır hazır olanını yemiyorum. Gerektikçe, küçük bir miktar yapıp tüketerim. Özellikle de bu yaz torunum Ada ve güzel arkadaşı Dora için çok sık hazırladım. Kendi yaptığım el makarnası ile bol bol yediler babaanne ketçabını. Sizlerde gönül rahatlığı ile ketçap yemek istiyorsanız, toplam yarım saatte hazırlayacağınız nefis bir tarifim var. Bu ölçülerle, orta boy bir kavanoz çıkıyor. Bir kere deneyin, sonrasında damak tadınıza göre lezzetini ve kıvamını ayarlayıp, daha fazla miktarlarda hazırlayıp, pastörize edip saklayın. Misler gibi kendi ellerinizle hazırladığınız, katkısız ev yapımı ketçabı canınız isteyince gönül rahatlığı ile tüketin. Şimdiden afiyet olsun.
Mis gibi tazecik tarla domatesleriyle ev yapımı babaanne ketçabı...
Ev yapımı kolay ketçap tarifi
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 adet küçük soğanın yarısı / yemeklik doğranmış
- 1 diş sarımsak / ezilmiş
- 1 adet küçük boy kırmızı kapya biber / çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış (isteğe bağlı acı)
- 600 gr olgun domates / kabuklarıyla kabaca doğranmış
- 1⁄4 su bardağı elma sirkesi
- 2 yemek kaşığı esmer şeker
- Bir tatlı kaşığı tane kişniş
- Yeteri kadar tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
- Yağı bir tencerede ısıtın, soğan ve sarımsağı ekleyin, soğan yumuşayana kadar pişirin.
- İçine biber, domates, sirke, şeker, kişniş, tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşe alın ve ara sıra karıştırarak domatesler yumuşayana kadar pişirin.
- Karışımı mutfak robotuna alın ve sos haline getirin. Ardından tamamen pürüzsüz olması için, ince tel süzgeçten geçirin. Ev yapımı kolay ketçap artık hazır. Ketçabın kıvamını zevkinize göre ayarlayın. İsterseniz akıcı, isterseniz daha kıvamlı. Kıvamlı olmasını istiyorsanız, hazır olan ketçabı kısık ateşte istediğiniz kalınlığa gelene kadar pişirin ve kavanoza alın. Ketçabı buzdolabında saklayın. Eğer daha çok yapmak isterseniz ya da hemen kullanmayacaksanız küçük kavanozlara alın ve pastörize edin. 20 dakikalık bu vakumlama yöntemi ile kiler dolabında çok uzun süreler saklayabilirsiniz. Detaylı pastörizasyon yapımını buradan okuyabilirsiniz. Eylül 2021
Ev yapımı elma ve üzüm sirkesi tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Ev yapımı acı biber sosu (acısso) tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Salçadan, turşuya, kurutulmuş domatesten tarhanaya, baharatlı ve aromalı tuzlara, patlıcanlı sosa kadar tüm kış hazırlıklraı tek dosyada buradan okuyabilirsiniz.
Hazırlarla aynı lezzette ama katkısız, koruyucusuz ev yapımı ketçap.
Yapımı çok basit el yapımı (ev yapımı) taze makarna tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Mide dostu turşu lakto fermente (probiyotik) turşu tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Pırasalı kiş tarifimi buradan okuyun.
- Hibeş mezesi tarifimi buradan okuyun.
- Mükemmel brownie tarifimi buradan okuyun.