İtalyan ekşi maya yapımı

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

Bir arkadaşımla birlikte başlayıp, ilk denemede başarılı olup, bugüne kadar koruyup kullandığım gözüm gibi baktığım yaklaşık 8-9 yıllık bir ekşi mayam var. İtalyan ekşi mayasına gelirsek instagramda tanıştığım Hatice Hanım vesile oldu. İtalyan ekşi mayası ile o kadar güzel ekmekler yapıyordu ki ben de evdeki ekşi mayama bir kardeş daha olsun diye yapımına başladım. Bu mayayı da Hatice Hanımın paylaşımlarıyla ilk denemem de yaptım. (Kendisine buradan tekrar teşekkür ederim.) Şimdi ekmeklerimde, özellikle de beyaz un ağırlıklı ekmeklerimde kullanıyorum. İtalyan ekşi mayası ile yaptığım ekmekler de diğer mayamla yaptığım ekmekler kadar lezzetli oldu. İtalyan ekşi mayası ya da normal ekşi maya ile sadece ekmek değil, her türlü hamur işi yapabilirsiniz. En sağlıklı ve güvenilir maya olan ekşi mayayı yapmak, saklamak hiç zor değil. Başlamak yeterli. Kendi yaptığınız maya ile evi mis gibi ekmek kokutmanın keyfi ise anlatılmaz yaşanır. Sağlıklı, güvenilir ve lezzetli ekmek için mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdiden deneyecek bütün arkadaşlarıma kolay gelsin...

 

İtalyan ekşi maya tarifi

Mayayı hazırlamaya geçmeden önce, önemli birkaç püf noktasını paylaşıyorum, bu konulara dikkat etmek, hazırlama ve saklama aşamasında çok önemli.

  • İtalyan ekşi maya toplam 20 günde hazır hale geliyor. Bu sürenin sadece 5-10 dakikası hamurunu hazırlamakla geçiyor. Kalan süre sadece mayanın olgunlaşması için geçen bekleme süresi.
  • Her türlü ekşi maya yapımında kullanmak için organik un tercih edilmesi ve çok temiz, içme suyu kullanmak önemli. Ben taş değirmende öğütülmüş tam buğday unu kullanıyorum. Ruşeymi, kepeği içinde çok sağlıklı bir un. İsterseniz kalitesinden emin olduğunuz beyaz un ya da tam buğday unu ya da yarı yarıya beyaz ve tam buğday ununu karıştırarak kullanabilirsiniz.
  • Her defasında steril edilmiş kaplar, mümkünse cam kavanozlar kullanmalı. Hamuru yoğurduğunuz kap temiz olmalı.
  • Ekmek yapım aşamasına geçtiğinizde, eğer tezgah üstünde yoğuracaksanız tezgah sirkeli su ile silinip steril edilmeli. Mümkünse hamur yoğururken tırnaklar kısa ve ojesiz olmalı.

 

 

Malzemeler:

  • 200 gr un
  • 100 ml su
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

 

Hazırlanışı:

1- Malzeme listesindeki zeytinyağı hariç, bütün malzemeyi birlikte yoğurun. Pürüzsüz sert bir hamur elde edin. Hamuru fotoğrafta gördüğünüz gibi artı şeklinde kesin ve bir kavanoza koyun. Üzerin zeytinyağını gezdirin ve streç filmle kapatıp 5 gün oda sıcaklığında bekletin. 5 gün içinde hamur mayalanmaya başlayacak.

2- 5 gün sonra, mayalanmış hamurdan 100 gram alın, 100 gram un ve 50 ml su ile tekrar hamur yapın. Yine aynı şekilde kesin, kavanoza koyun ve yine 5 gün bekletin. Hava çok aşırı sıcaksa 1 gün oda sıcaklığında, diğer 4 gün buzdolabında bekletebilirsiniz.

3- 5 gün sonunda, ikinci beş gün yaptığımız gibi hamuru hazırlayıp, bekletelim.

4- Son olarak mayayı, ikinci beş gün yaptığımız gibi tekrar hazırlayıp aynı şekilde saklayarak bekletelim.

Toplam yirmi günün sonunda İtalyan ekşi mayanız hazır. Bu maya artık ana maya ekşi maya. Bundan sonra ekmek yapımında kullanabilirsiniz.

  • Mayayı olgunlaştırırken her defasında elinizde fazla hamur kalacak. Bu hamuru suyla açarak, mücver, pancake ya da krep yapımında kullanarak değerlendirebilirsiniz.
  • Ön maya yapımı; Aktif hale gelmiş İtalyan ekşi mayayı ekmek yapımında kullanmak için; 50 gram ana maya 100 gram un ve 50 ml suyu iyice karıştırıp ön mayayı hazırlayın. Oda sıcaklığında yaklaşık iki katına kadar büyüyüp, göz göz olana kadar bekletin. Mayanın en aktif olduğu zaman ekmek hamurunu mayalamaya başlayın.
  • Mayanın aktifleşmesi içinde bulunduğunuz mevsim, oda sıcaklığı gibi etkenlerden dolayı değişir. O yüzden 2 saat ya da 8 saat gibi bir süre veremiyorum. Serin havalarda akşam yatarken mayayı besleyip bırakırsanız sabah maya aktif hale gelecektir. Yaz aylarında 3-6 saat arasında kullanıma hazır hale gelebilir.
  • Kalan mayayı başka bir sefer kullanmak için maya miktarı kadar un ve maya miktarının yarısı kadar su ilave ederek yoğurun. Üzerini yine artı şeklinde kesin. Dışarıda birkaç saat beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. Bu sizin ana italyan ekşi mayanız her kullandığınızda aynı şekilde besleyerek saklayın.
  • Yapım ve saklama yöntemleriyle klasik ekşi maya tarifimi buradan okuyabilirsiniz.  

 

 

İyice kabarmış göz göz olmuş kullanılmaya hazır hale gelmiş İtalyan ekşi mayası.

 

 

İtalyan ekşi maya için su testi; Mayayı hazırlayıp su dolu bir kap içine koyun ve ılık bir ortamda (mayalanmaya uygun) üzerini peçete ile kapatarak bekletin. Ortam ısısına göre bekleme süresinin sonunda, maya aktifleşerek suyun üzerine çıkacaktır. Maya suyun üzerine çıkınca kullanılmaya hazır demektir.

 

 

İtalyan ekşi maya nasıl saklanır?

Derin dondurucuda saklama; Uzun süre kullanmayacaksanız oda sıcaklığında bekleme süresinin sonunda derin dondurucuya kaldırın. Kullanmadan bir gün önce oda sıcaklığına getirin. Tekrar bir besleme yapıp mayayı iyice aktif hale geldikten sonra ön maya hazırlayarak kullanın.

Kurutarak saklama; Aktif hale gelmiş, kullanılmaya hazır ekşi mayayı yağlı kağıt üzerine incecik serin ve oda sıcaklığında iyice kurutun. İyice kurumuş mayayı kağıt üzerinden alın, ufalayın (çok fazlayca robottan geçirin) ve temiz küçük bir kavanoz içinde saklayın. Kullanmadan önce bir miktar mayayı su ile birlikte bekletin. Aktifleşmeye başlayınca tekrar un, su ile besleyip kullanıma hazır hale getirin.

Bu kadar detaylı anlattığım için çok karışık ve zor gibi geliyor ama yapmaya başlayınca hiç de zor olmadığını göreceksiniz.

Nar ekşisinden, elma sirkesine, salçadan tarhanaya, acıssodan, sirke yapımına, baharatlı tuzlardan, kurutulmuş domatese kadar evde kolayca yapabileceğiz tariflerimi kışa hazırlık başlıklı dosyadan okuyabilirsiniz.   Ağustos 2017

 

Tam buğday unu ve İtalyan ekşi mayalı ekmek. İncecik kabuk ve dantel gibi mükemmel iç doku.

 

Ekşi mayalı mermer ekmek tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifleri beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Ekşi mayalı tam buğday ekmeği tarifimi buradan okuyun.
  • Kıbrıs bulla ekmeği tarifimi buradan okuyun.
  • Tahıllı çavdar ekmeği tarifimi buradan okuyun.

 

 

 

 


Yorumlar   

#37 dokuzuncubulut 12-12-2020 07:40
Müjgan- Hiç başıma gelen bir şey değil, bilemedim açıksacı. Hamuru takip edin, kötü bir koku yoksa devam edin.
#36 Müjgan 10-12-2020 21:36
3gunde uzerinde beyaz benekler oldu bende biraz zeytinyagı sürdüm geçti normal mi:)
#35 dokuzuncubulut 13-11-2020 14:43
Sultan Koray- glutensiz unla biraz zor olur sanırım. Glutensiz unlar için karnıyarık otu ile mayalama yapabilirsiniz. İnternetten detayına bakabilirsiniz.
#34 Sultan Koray 13-11-2020 07:47
Merhaba Aslı Hanım, bu mayayı glütensiz unla deneyebilir miyim?
#33 dokuzuncubulut 11-11-2020 14:17
Hülya Kılıç- Elinize sağlık olsun. Maya taşmaya başladıysa alın biraz daha büyük bir kaba ve aynı şekilde devam edin. Bereketli olsun.
#32 Hülya KILIÇ 11-11-2020 13:07
Merhaba, italyan ekşi maya tarifinizi hazırladım ve bugün 3. günü, fakat biraz küçük bir kaba koymuşum ve maya kaptan taşmaya başladı. Daha büyük bir kaba alsam sorun olur mu yoksa 5. güne kadar dokunmamam mı gerekir? teşekkürler...
#31 dokuzuncubulut 17-04-2020 10:11
Şeyda- Öncelikle elinize sağlık olsun. Artan mayaları saklamayın, krep, pancake ya da mücver yapın, oralarda kullanın. O kadar mayayı besleyemezseniz boşuna israf olur. Maya çok sıcak bir yerde duruyorsa daha serin bir yere, hatta buzdolabına kaldırın bir süre. Kolay gelsin.
#30 Seyda 16-04-2020 16:06
Merhaba cok kabarıyor.Kavan ozlardan taşıyor.bugun üçüncü beslemem üç saatte kavanozdan taştı.Kavanozu ne kadar buyutursem o kadar tasiyor.Ne yapayim.Bu arada artan mayaları da atmıyorum.Onlar i da besleyip kavanozluyorum. Su anda 6 tane maya kavanozum oldu.
#29 dokuzuncubulut 09-04-2020 11:24
Ebbu- Dolaptan alıp, biraz daha ılık bir yerde bekletin. Kolay gelsin.
#28 Ebbu 09-04-2020 07:56
Merhaba
Mayamın son 5 günündeyim, dün oda sıcaklığında oldukça güzel kabarmıştı ve gözeneklenmişti , ev de biraz sıcak olunca dün gece dolaba kaldırdım. Şimdi biraz sönmüş görünüyor. Ne yapmak lazım? Tekrar oda sıcaklığına mı almalıyım, kalan 4 günü dolapta mı geçirmeli? Teşekkürler
#27 dokuzuncubulut 09-04-2020 05:14
Gamze Aydın- Öncelikle elinize sağlık olsun. Üzerinde küf gibi birşey oluştu demişsiniz daha önce hiç öyle birşey yaşamadım. Ya da deneyenlerden böyle bir paylaşım gelmedi. Küf değil de kuruma gibi birşey mi acaba?
Maya her defasında çoğaldığı için miktarı azaltıyoruz doğal olarak. Kalan kısmı krep ya da pancake hamurunda kullanabilirsin iz. Atmayın sakın, zaten 4. maddeden sonra da yazmışım nasıl kullanılacağını . İyi günler.
#26 gamze aydin 08-04-2020 08:14
Merhaba,
İtalyan mayanızı deniyorum ve 4. günümdeyim. Çok güzel kabardı ve göz göz oldu fakat üzerinde beyaz beyaz küfler oluştu. Ne yapmam gerekir. 5. günde tekrar besleme yapmamız gerekiyor fakat bir kaç noktayı tam anlayamadım.

1) Mayamızın 100 gr lık bir bölümünü alarak tekrar besliyoruz. 100 gr dışında kalan mayamızı ne yapıyoruz?
2) 100 gr mı alarak tekrar beslediğimiz maya da bal ve zeytinyağı kullanıyor muyuz?
#25 denizzz 22-04-2019 11:25
çok teşekkür ederim:)
#24 dokuzuncubulut 18-04-2019 05:12
Deniz- Buzdolabına kaldırdığınız mayanın kapağını sıkıca kapatın lütfen. Kolay gelsin.
#23 denizzz 17-04-2019 10:33
Aslı Hanım merhaba, ön mayayı hazırladığımda ağzını streçle kapatıp tezgahta bekletiyorum. ana mayayı da streçla kapatıp buzdolabına kaldırıyorum.bi rden aklıma bir şüphe düştü, kavanoz kapağıyla sıkıca mı kapatmalıyım acaba?
#22 dokuzuncubulut 20-03-2019 12:31
Özlem Şahan- Su miktarı un miktarının yarısı kadar. Asla cıvık bir hamur olmaz. Ölçerek mi, göz kararı mı yaptınız acaba. Sadece çok su çekmeyen bir unla yaparsanız biraz yumuşak olur ama yine de katı bir hamur olur. Kullandığınız kap etkilemez. Hangi aşamadasınız bilmiyorum, mayanın hazır olması toplamda 21 gün sürüyor. Bu süreyi tamamlayıp, sert bir hamur elde edip, en az 2 katı kadar kabardıysa kullanabilirsin iz. Kolay gelsin.
#21 Özlem şahan 13-03-2019 17:45
Merhaba. Verdiğiniz ölçülerde mayayı yoğurdum ama cıvık bir hamur oldu. Biraz daha un koydum. Yine elime yapışınca elime biraz zeytinyağı alıp toparlamaya çalıştım. Yumuşak bir hamur olduğu için üstünü kesemedim. Sizin resimdekine hiç benzemedi. Acaba mayam tutar mı? Bir diğer sorum da borcam kaba koyup poşetin içine koyup hava almayacak şekilde bağladım. Sizinki gibi bir kavanozum yoktu. Acaba doğru bir yöntem mi? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
#20 dokuzuncubulut 05-03-2019 06:24
Mlk Yıldırım- sanırım bozulmuş, fotoğraf göremediğim için detaylı birşey yazamayacağım. Yeniden başlasanız daha iyi olur. Kolay gelsin.
#19 Mlk yldrm 04-03-2019 13:45
Merhaba bugun mayamın dorduncu gunu ikinci gunden itibaren kabarmaya,basla misti ama uzerinde sanirim kuf gibi beyazlasmalar oldu . Devam etmem mi gerekir ve bdnim mayam bu sekilde kalmadi duzlesti. Acaba bu normalmi cevap verirseniz sevinirim
#18 dokuzuncubulut 02-03-2019 05:51
Dilek taş- Koyabilirsiniz. Kolay gelsin.
#17 Dilektas 28-02-2019 10:57
Merhaba 5. Günden sonraki beslemelerden sonra zeytinyağı koyacak mıyız üste
#16 dokuzuncubulut 03-01-2019 09:08
Zeynep Öztürk- Beslediğiniz mayanın bir kısmını ayrı kaba koyarak buzdolabına kaldırın. Tekrar kullanacağınız zaman besleyin, kullanacağınız kadarını ayırın ve kalanını yine dolaba kaldırın. Artık bu şekilde devam ederek mayayı koruyun. Kolay gelsin.
#15 Zeynep Öztürk 02-01-2019 10:57
şimdi aklım bir yerde karıştı, 19. gündeyim de:) mayamı besliyicem ve aktive olunca içinden bir parça alarak starter haline getiricem. geri kalan aktive olmuş ayayı da direkt buzdolabına atarak saklayabilirim di mi? bir daha besleme yapmama gerek yok. ve sonraki kullanımlarımda buzdolabından çıkardıktan sonra tekrar besleyip aktive ederek kullanıcam di mi :) teşekkürler şimdiden...
#14 dokuzuncubulut 09-12-2018 10:23
Yağmur- 100 gr hamur, 100 gr un 50 gr suyu birlikte karıştırın ve yeni hamur yapın. Kolay gelsin.
#13 Yagmur 09-12-2018 00:09
Merhaba ilk 5.gunde hamurdan 100 gr alip 100 gr un ve 50 ml su ile tekrar hamur yapın derKen o 100 gr ile mi kalan 200 gr hamur ile mi yapacagımı anlamadım tesekkur ederim
#12 dokuzuncubulut 31-10-2018 06:27
Semoş- Öncelikle kolay gelsin. Hayır, eklenmeyecek. Sadece un ve su ile devam edeceksiniz. Bir kere maya oluştuktan sonra yıllarca kullanacaksınız aynı mayayı.
#11 Semoş 30-10-2018 04:55
Merabalar. Azimle maya çalışmalarıma devam ediyorum.Pes etmek yok. Bir sorum olacak.
2. ve diğer beşinci gün beslemelerinde yine bal ve uağ ilavesi yapılacakmı acaba? Kolay gelsin.
#10 dokuzuncubulut 01-08-2018 04:06
Sema Umar- Evet, bu kadar sıcak havada buzdolabında bekletebilirsin iz. Kolay gelsin.
#9 sema umar 31-07-2018 18:47
merhabalar bugün mayamın 2. günü kabarmaya başlamış havalar çok sıcak acaba gelişim sürecine buzdolabında devam etsem mi?
#8 dokuzuncubulut 08-03-2018 16:21
Deniz- kendim yapmış kadar mutlu oldum, ellerinize sağlık olsun. Çok hızlı gidiyorsa (maşallah) buzdolabına kaldırabilirsin iz. Sonra o güzel mayayla ekmekler, çörekler yapmak inanın daha keyifli. Kolay gelsin.
#7 denizzzz 08-03-2018 06:07
merhaba, bir kaç kez ekşi maya denedim hep hüsran oldu sonu :) bunu da deneyeyim bakalım son kez dedim ve iyi ki denemişim. ikinci gününde hamur iki katına çıktı ve delik delik oldu, bugün 3. gün ve tahminim kavanozdan taşacak ben eve gidene kadar. ev çok sıcak da değil.acaba buzdolabına kaldırmam gerekir mi 5 günün dolmasını beklerken? o kadar keyifli ki hamurun mayaya dönüşümünü izlemek, size çok teşekkür ederim bu güzel tarif ve özenli anlatımınız için.
#6 dokuzuncubulut 24-02-2018 11:32
Gülşah Saraç- elletinize sağlık olsun, apabilirsiniz tabii ki. Maya daha güçlü olmayabilir, verecegim ölçülerde küçük bir ekmekle deneyin ilk önce isterseniz. 125 gr maya, 500 gr un, 300 gr su, 8-10 gr tuz. Önce maya, un, su karıştırın 1 saat bekletin. Sonra da tuz ve 20 gr su ekleyin. 10 dakika yoğurun. Maya güçlü olmadığı içşn organik beyaz un tercih edin. Kolay gelsin.
#5 Gülşah saraç 23-02-2018 18:56
Merhaba tekrar ben:) 2. Kez hamuru yoğurdum yani 3. 5 gününü yaşıyor sevgili italyaanooo mayam:))
Aşırı heyecanlıyım son kez besleyip artık ekmek yapımına geçebilir hale geleceğim!:)
Bir sorum var ; şimdi bu maya ile sizin site şzdeki x bir ekmek tarifini hazırlayabilir miyim??
#4 dokuzuncubulut 10-02-2018 05:23
Gülşah Saraç- maya sadece ilk oluşturulma aşamasında artar. O da çok aktif olmadığı için fazla kabarmasını beklediğimiz hamur işlerinde iyi sonuç alınmaz. Ama aktif mayanızdan artan varsa herşey de kullanabilirsin iz.
#3 Gülşah saraç 09-02-2018 06:22
Merhaba her defasında kalan maya ile poğaça yapabilir miyiz? Mücver pankek krep demişsiniz de poğaça da olur mu acaba merak ettim:)
#2 dokuzuncubulut 08-09-2017 04:15
vitahemera- Kullanabilirsin iz elbette. Sevgiler :)
#1 vitahemera 06-09-2017 09:09
Merhaba Aslı Hanım; bal yerine muadil bir şey koyabilir miyiz? Vegan besleniyorum da :) Ama ekmekleriniz inanılmaz hoşuma gidiyor denemek istiyorum:)Sevg iler.
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.