Son zamanlarda sık sık değişik ekmek denemeleri yaptığımı daha önce yazmıştım. Tarifleri tam oturup, fotoğrafladıklarımı sırayla yayınlayacağım. Kimi ekşi mayalı çok daha lezzetli ve biraz da el oyalayan tarifler, kimi de şimdi ki gibi çok kolay ama çok lezzetli ekmekler. Bu tarifle çıtır kabuklu iki iri somun ciabatta ekmeği yapacaksınız. Üstelik kestiğiniz ekmek diliminin arkasını görebileceğiniz büyüklükte kocaman delikleri olan hafifçecik harika bir ekmek. Normalde ciabatta ekmeği hazırlamak için birkaç saat ayırmak, o kocaman delikler için en az dört defa katlama yapmak gerekiyor. Bu ekmeğin o şekilde hazırlanmış halini de yakında yayınlayacağım. Ama verdiğim tarifle aynı ekmeği çok daha kolay bir yolla hazırlayabileceksiniz. Pazar sabahı herkes uyurken pişirip ev halkını mis gibi ekmek kokusuyla uyandırmak için denemeye değer bir ekmek.
Ciabatta ekmeği tarifi
Malzemeler:
- 500 gram un
- 15 gram tuz
- 1 paket instant maya
- 470 ml ılık su (oda sıcaklığından biraz daha sıcak)
Hazırlanışı:
- Bütün malzemeyi kuvvetli bir karıştırıya koyun. Karıştırma ucu ile 5 dakika karıştırın ve 20 dakika aynı kapta hamuru dinlendirin. Sonra hamur ucunu takarak yaklaşık en yüksek hızda hamur kaptan ayrılıp karıştırıcının ucunda toplanana kadar (15 -20 dakika kadar sürüyor) karıştırın. Uzayan ama akıcı bir kıvamda hamur elde edeceksiniz.
- Büyük bir kabı çok az sıvı yağla yağlayın, hazırladığınız hamuru içine dökün. Üstünü örtün ve 2-3 katı kabarana kadar bekletin. Sıcak bir ortamdaysa 1- 1,5 saat içinde kabaracaktır. Değilse daha uzun sürebilir.
- Tezgahı bolca unlayın, kabaran hamuru tezgaha alın ve hamur spatulası ya da kalın bir bıçakla ikiye ayırın. Bir somun ekmek olacak şekilde hafifçe kenarlarından toparlayın ve parmaklarınızı ıslatarak ya da unlayarak (pide gibi) üzerine bolca delikler yapın. Böylece ekmeğin içindeki o kocaman delikler oluşacaktır. Daha sonra her bir parçayı hamuru katlayıp bozmadan bolca unlanmış yağlı kağıt üstüne alın, üzerine bolca un serpin ve üstünü mutfak örtüsü ile örtün neredeyse iki katı olana kadar kabarmasını bekleyin.
- Fırını 240- 250 derecede iyice ısıtın. Ekmekleri fırına koymadan önce üzerine tekrar un serpin ve yağlı kağıtla birlikte tepsiye alıp fırına koyun. Aynı anda fırına içi buzlu su dolu büyükçe bir kap koyun. Buzlu suyun buharıyla yaklaşık 35-45 dakika pişirin. Eğer fırın dereceniz varsa ekmeğin iç ısısı 95-100 derece olmadan fırından almayın. Üstü fazlaca kızarmaya başlarsa bir fırın kağıdı ile üzerini örtün.
- Fırından alır almaz tel ızgara üzerinde soğutun. Dilimlemek için iyice soğumasını bekleyin. Haziran 2011
Dikkat edelim!
- Bu ölçülerle 400 gram ağırlığında iki somun ekmek çıkıyor.
- Hamur çok yumuşak, kabardıktan sonra yer değiştirirken şeklini bozmamak, hamuru söndürmemek için son kabarmasını yağlı kağıt üzerinde yaparsanız fırına koymak çok daha kolay oluyor.
- Su yerine lor yaptığınızda kalan peynir altı suyunu kullanabilirsiniz.
- Eğer varsa ekmek ya da pizza taşında pişirin. Taşı yarım saat öncesinden iyice ısıtın. O zaman hamuru üstüne koyar koymaz hamur hemen kabarıp şeklini alacaktır.
- Buzlu su buhar yapacağı için ekmeğin kabuğu çıtır çıtır olacak, çok fazla sertleşmeyecektir.
- Hamurun kabarma süresi mutfağın sıcaklığına göre değişir. Her fırının sıcaklığı farklı olur, pişirme süresi buna göre değişecektir.
İncecik çıtır dış kabuk, dantel gibi iç doku....
Elmalı ve biberiyeli focaccia ekmeği tarifine buradan bakabilirsiniz.
Bu tarifi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Tahıllı ekşi maya ekmek tarifimi buradan okuyun.
- Kıbrıs bulla ekmeği tarifimi buradan okuyun.
- Şam kurabiyesi tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
Sevgiler
inşallah yeni evimde denemek isterim bu tarifini.
hem bereket getirsin hem de sağlık :)
ellerine emeklerine sağlık.
sevgiler
nalan
Ekmekler nefis görünüyor, hele de içlerindeki o kocaman deliklere bayıldım:). Ellerine sağlık.
Siteni her yönüyle çok severek takip ediyorum ama bunlardan en önemlisi belki de tariflerinde en ufak bir püf noktasını, minicik bir ince ayrıntıyı bile paylaşıyor olman. Böylece her tarifini deneme isteği doğuyor içimde. Ah bir de şu aralar üzerimdeki tembellik olmasa:).
Sevgilerimle..
aslı
- Aslı'cığım bu becerikli olmakla değil de, sevmekle ilgili belki de. İkinizi de çok öptüm.
güzel bir hafta olsun ..bol gülüşlü..bol sevgi dolu sarılmalı
Yemek bir aşk, ne güzel anlatmışsın arkadaşım patlcanın en sevdiğim ve en lezzetli halidir. Güzel paylaşımın için çok teşekkürler.
sevgilerimle..
Nefisssssss !!!
Ellerine sağlık canım
İyi tatiller
Sevgili Vitahemera uzun zamandır senden haber alamıyordum. Keyifler yerindedir umarım:) sevgiler.
Anneanneninemekleri, Niloş, Vijdan, Papatya Prenses, Derya güzel yorumlanırız için teşekkür ederim.
Elinize sağlık:)
İLk fırsatta deneyeceğim hayatım ellerine sağlık :)
Ellerine sağlık canım..
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için