Evde ekmek kokusu... Hiç bir şeye benzemez. Benim için evdeki huzurun, bereketin, sevginin kokusudur. Sabah ev halkı kalkmadan fırına atılan, onlar kalktığında sıcacık masada yerini alan ekmek evdeki herkesi mutlu eder. Şimdi vereceğim sarı buğday unuyla hazırladığım bu ekmek, ilk defa deneyecekler için bile garantili bir ekmek tarifi. Tek çeşit un ve instant maya ile inanılmaz kolay bir ekmek. Normal de ekşi maya kullansamda, ekşi maya alerjisi olanlar, evinde hazır ekşi mayası olmayanlar, ya da ekşi maya ile ekmek tarifi tutturamayanlar için instant maya ile mayaladım. Ama ekşi maya gibi katlama ve soğuk mayalanma yaptım. Sarı buğday unu, sert dolu dolu bir un olduğu için sonuç böyle mükemmel oldu. Sarı buğday unu ekmeği, beyaz ekmeğe yakın bir yumuşaklıkta ama daha doygun bir yapıda oluyor. Sizler de bu çok kolay sarı buğday ekmek tarifini denemek isterseniz tarife bir göz atın, ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. Evinizden, mutfağınızdan, ekmek kokusu da berekette eksik olmasın.
Sarı buğday ekmeği tarifi;
Malzemeler:
- 1 kilo sarı buğday unu (yoksa normal un kullanabilirsiniz)
- 1 paket instant maya
- 2 çay kaşığı tuz
- 700 ml oda sıcaklığında su
Hazırlanışı:
- Unu genişce bir kaba koyun, içine tuz ve mayayı ekleyin ve bir çatalla karıştırın.
- Suyunu ekleyin ve önce çatalla sonra elinizle iyice karıştırıp yoğurun. Yoğurma işlemi 10-15 dakika sürmeli. Hamur pürüzsüz, yumuşacık ve çok katı olmamalı. Gerekirse biraz un ya da su ekleyerek bu kıvama gelmesini sağlamak önemli.
- Ekmek hamurunu, içini zeytinyağı ile yağladığınız büyükçe bir kaba alın ve yine yağladığınız bir streç filmle ya da kabın kapağı ile üzerini örtün ve oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Bu süre mutfağınızın sıcaklığına göre 1,5 ile 3 saaat arasında değişir.
- Hamur mayalanıp, 2 ya da 3 katı kadar kabardığında hamuru yoğurarak söndürün. Hafif unladığınız tezgahta birkaç kere zarf şeklinde katlama yapın. Bu tekniği bilmiyorsanız hamuru nazikçe 3-4 dakika kadar yoğurun ve tekrar mayalanma kabına alın. buzdolabına kaldırın ve 12 saat kadar soğuk mayalanmaya bırakın. Ben mayalamaya akşam 6-7 gibi başlıyorum. sabaha kadar buzdolabında bekletiyorum.
- Soğuk mayalanmada hamur iyice abardıktan sonra tezgaha alın ve yine katlama yapın. Ya da 3-4 dakika nazikçe yoğurun. Ardından hamuru iki kalıba paylaştırın. Ben bir tanesini yuvarlak döküm tencereye, diğerini de dikdörtgen kek kalıbına paylaştırıyorum. Hangi kabınız daha büyükse ona hamurun daha fazlasını paylaştırın.
- Üzeri streç filmle kapalı bir şekilde oda sıcaklığında tekrar mayalanmaya bırakın, iyice kabarıp hacim kazanınca dilerseniz üzerini çok keskin bir bıçak ucu ile çizin. Su ile nemlendirin ve biraz un serpin (sadece güzel bir görüntü için). Önceden ısıtılmış 250 derece de 10-15 dakika sonrasında 200 derecede üzeri kızarıp içi iyice pişene kadar (fırınlınızın ısısına göre 40-50 dakika kadar) pişirin. Pişirme sırasında fırının içine soğuk su dolu bir kase koyun. Onun yapacağı buhar ekmeğinizin daha güzel pişmesini sağlayacak.
- Detaylı anlattığım için biraz uzun gibi görünsede, sizin yapacağınız sadaca birkaç dakikallık yoğurma işlemi. Gerisi sadece kendi kendine geçen mayalanma süresi.
- Fırından aldıktan sonra, tezgahta biraz soğumasını bekleyin ve kalıplarından çıkarıp fırın telinin üzerinde soğutun. Şimdiden afiyet olsun. Aralık 2016
Bu tarifi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Kıbrıs bulla ekmeği tarifimi buradan okuyun.
- Şam kurabiyesi tarifimi buradan okuyun.
- Tahıllı çavdar ekmeği tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için