Yaklaşık dört aydır eşimle birlikte Ege'nin birbirinden güzel köylerinden birinde aşamaya başladık. Bir yandan evin eksiklerini tamamlarken bir yandan da bahçe ve bostanla uğraşıyoruz. Şimdi kışlık sebzeleri söküp, toprağı havalandırıp yazlık sebzeleri ekme zamanı. Bu yüzden siteyi de düzenli olarak güncelleyemiyorum maalesef. Ama ekim işleri hafifleyip, bir de bahçenin sebzeleri çıkmaya başlayınca tarifler de çoğalacak. Geçtiğimiz ay sizlere ekşi maya tarifini vermiştim. Eğer yaptıysanız, ya da elinizde kullanmakta olduğunuz ekşi mayanız varsa, ilk defa deneyeceleri de dikkate alarak çok kolay bir tarifle ekşi mayalı ekmek yapmaya başlayalım istedim. Sizden tek istediğim hamuru yoğururken birine sinirlenmiş gibi çok sert hareketlerle değil, sevgiyle yoğurmanız. Şimdiden afiyet olsun...
Ekşi mayalı tam buğday ekmeği tarifi
Malzemeler:
Sert ekşi maya hazırlamak için:
- 1 cup beyaz un
- 6 çorba kaşığı oda ısısında su
- 1 cup ekşi maya
Ekmek hamuru için:
- 3 + 1/4 cup beyaz un
- 2 cup tam buğday unu
- yukarıdaki tarifle hazırladığınız sert ekşi maya
- 2 cup su
- 2 + 1/2 çay kaşığı tuz
Cup ölçüsü yerine dtandart boy 200 mililitrelik su bardağı kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı:
- Önce sert ekşi mayayı hazırlayıp üstünü örtün, 4 saat kadar oda sıcaklığında bekletin, sonra buzdolabına kaldırın bir gece bekletin.
- Hamuru hazırlamadan 1 saat önce ekşi mayayı buzdolabından çıkartın, 6 parçaya bölün.
- Tuz hariç bütün malzemeleri büyükçe bir kaseye koyun ve parçalara ayırdığınız ekşi mayayı da ekleyip yoğurun. Hamuru üstü kapalı olarak 30 dakika dinlendirin. Ardından tuzu ekleyin ve yumuşak pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Hafifçe yağladığınız bir cam kaseye koyun ve üzerini örtün. Bu arada isterseniz hamuru yarım saat ara ile 2 ya da 3 kere katlama yapabilirsiniz. Hamur kabarana kadar bekletin.
- Kabaran hamuru ikiye bölüp şekil verip tepsiye yerleştirin ya da pişirmek istediğiniz kapların içine koyup üzerini örtün ve iyice kabarana (bu sekilde fırına girmeye hazır olana kadar) kadar bekletin (en az 4-5 saat). Ekmek hamurları iyice kabardıktan sonra ya hemen pişirin.
- Ya da şekil verip kaplara aldıktan sonra buzdolabında hacmi iki katına çıkana kadar bekletin. Buzdolabında bekletirseniz fırına vermeden bir-iki saat önce de buzdolabından çıkarıp hafifçe ısınmasını sağlayın ve pişirin.
- Fırını 230 derecede ısıtın, içine buhar yapmak için buzlu su dolu bir kap koyun. Hamurların üstünü keskin bir bıçakla kesip fırına verin. 5 dakika sonra ısıyı 220 dereceye düşürüp, 30 dakika kadar pişirin. (Pişme süresi fırın ısınıza göre değişecektir.)
- Döküm tencerede pişirecekseniz; Fırını 5 dakika 250 derecede ısıtın. Ekmek hamurunu yağlı kağıt üzerinde, soğuk tencereye alın ve kapağını kapatın. Fırına verin, fırın ısısını 230 dereceye düşürün. 25-30 dakika sonra kapağını açın, ısıyı 210 dereceye düşürün ve 20 dakika kadar daha pişirin.
- Piştiğinden emin olunca fırından çıkarıp ekmekleri soğutma teline alın. Orijinal tarif; Peter Reinhart'in Crust and Crumb adlı kitabından. Nisan 2013
Tam tahıllı çavdar ekmeği (rog bröd) tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Zeytinli, peynirli ve yeşillikli Kıbrıs bulla ekmeği tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Çikolatalı fındıklı ekmek tarifimi buradan okuyun.
- Havuçlu ekmek tarifimi buradan okuyun.
- Yelpaze ekmek tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
Sevgiler:)
Uzun süredir küstüğüm blogger'lığa geri döndüm. Bu süreçte seni facebook'dan sürekli takip ettim ama bloğuna yorum yazamamıştım.
yeni yaşamınız yeni ve daimi mutluluklar, sevinçli , bereketli ilişkiler, sağlık ve neşe getirsin. O güzelim yerde, o güzelim insanlar için bir ışıl ışıl yanan bir fener olacağını düşünüyorum. Yolun açık olsun.
hayırlı olsun yeni mekanınız..darı sı tüm isteyenlere
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için