Kış için salamura yaprak hazırlamak istiyorsanız, asma yapraklarının en güzel zamanı. Artık kışlık yaprakları bahçedeki asmalardan toplayarak yapıyorum. Bahçeden toplama imkanı olunca, hepsi körpecik, ipek gibi, damarsız. Kendi toplama imkanınız yoksa alacağınız yaprakların ince, damarsız olmasına mutlaka dikkat edin. Vereceğim tarifle göz açıp kapayana kadar hazırlayacağınız salamura yapraklarını kış boyu hiç bozulmadan koruyup kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kolay salamura yaprak yapımı
Malzemeler:
- 1,5 kg taze asma yaprağı (ince ve damarsız olmalı)
- 1 cup kaya tuzu
- 1 çorba kaşığı limon tuzu
- Yeteri kadar temiz su
Cup ölçünüz yoksa 200 ml'lik su bardağı kullanılabilir.
Hazırlanışı:
- Asma yapraklarını büyük ve derin bir tepsiye ya da temiz bir plastik kap içine yerleştirin.
- Büyük bir tencerede asma yapraklarının üzerini tamamen kapatacak kadar içme suyunu kaynatın. Kaynayan suyun içine tuz ve limon tuzunu ilave edin, karıştırırak iyice eritin.
- Tuzlu, kaynamış suyu kaynar kaynar hiç soğutmadan hemen asma yapraklarının üzerine dökün ve kabın üzerini bir tepsi ya da mutfak bezi ile örtün. Hepsi bu kadar. Bu işlemi akşam yaparsanız sabaha kadar, sabah yaparsanız akşama kadar bekletin. Bütün yapraklarınız birkaç dakika içinde sapsarı olacak, bekledikçe salamurayı içine çekecek.
- Bekleme süresinin sonunda bir ya da birkaç kavanoza bastırarak yerleştirin, yaprakların üzerini kapatacak kadar salamura suyundan ilave edin. Havasını çıkardıktan sonra kapağını sıkıca kapatın.
- İkinci saklama yöntemi olarak; birer pişirimlik olarak ayırdığınız yaprakları buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ben iki türlü de yapıyorum. Haziran 2016
Taze asma yapraklı peynirli omlet tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Dikkat edelim!
- Kavanozlarken bir pişirimlik hazırladığım bağları açmıyorum. O zaman kullanacağım yaprak kadar çıkarmam çok daha kolay oluyor.
- Verdiğim tuz miktarı yaprakları koruyor ama çok tuzlu da olmuyor.
- Cup ölçünüz yoksa tuz miktarını tadarak ayarlayabilirsiniz. Turşu kadar tuzlu değil ama yaprakları koruyacak kadar tuzlu olmalı.
- İçindeki havayı çıkaramazsanız kabarma yapabilir. Bunun için dilerseniz kapağını hafif gevşekçe bırakıp tezgah üstünde bir kaç gün bırakın. Sonra kapağını sıkıca kapatın.
- Açtığınız kavanozları serin ve karanlık bir yerde saklayın. Sıcak bir ortamda turşularda olduğu gibi bozulmaya başlayacaktır. Ya da küçük kavanozlarda hazırlayıp, bir kere de kullanıp bitirin.
Gül mayası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Asma yapraklı pilav tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Probiyotik fasulye turşusu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Daha fazla günlük paylaşım için instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Probiyotik turşu tarifimi buradan okuyun.
- Limoncello tarifimi buradan okuyun.
- Midye poğaça tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için