İçerdiği vitamin, mineral ve yoğun lif sayesinde çok sağlıklı bir tahıl olan yulaf ve yulaf kepeğini çok sık kullandığımı bilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü yaptığı çalışmalarla yulaftaki proteninin et, süt ve yumurta kadar değerli olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenme ve diyet için önerdikleri yulaf kepeğiyle bu defa çok lezzetli bir ekmek pişirdim. Yurtdışından getirtilen yeni bir ürün olan yulaf kepeği ile pişirdiğim ekmeğim, dokusu ve tadıyla çok çok daha iyi oldu. İçindeki taze biberiye, çörekotu, ısırgan tohumu ile lezzetinin yanında sağlıklı ve besin değeri yüksek bir ekmek olması en iyi yanı. Ben ekmeklerimi ekşi maya ile mayalıyorum ama kullanımı hala çok yaygın olmadığı için tarifimi daha sık kullanılan maya ile verdim. Eğer ekşi mayanız varsa onunla hazırlanız çok daha lezzetli ve sağlıklı olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.
Yulaf kepekli biberiyeli ekmek tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yulaf kepeği
- 1 su bardağı beyaz un (ya da tam buğday unu ile değiştirin)
- 3 su bardağı tam buğday unu
- 3 çorba kaşığı taze biberiye (ince doğranmış)
- 3 çorba kaşığı ayçekirdeği (ayıklanmış ve iri taneler halinde dövülmüş)
- 3 çorba kaşığı çörekotu (havanda dövülmüş)
- 1 çorba kaşığı ısırgan tohumu (havanda dövülmüş)
- 1 tatlı kaşığı tuz (dilerseniz daha fazla ekleyebilirsiniz)
- 2 su bardağı su
maya için;
- 1 adet yaş maya
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık su
Ekşi maya kullanıyorsanız bu tarifi 100 gr aktif ekşi maya kullanarak hazırlayabilirsiniz.
üzeri için;
- 1 çorba kaşığı çekirdek
- 2 çorba kaşığı yulaf kepeği
Hazırlanışı:
- Bir kasede maya malzemelerini karıştırarak mayayı hazırlayın ve kabarmasını bekleyin.
- Büyük bir kasede (mikserde karıştıracaksanız mikser kabında) un ve diğer kuru malzemeleri birlikte karıştırın. İçine kabaran mayayı ve 2 bardak suyu ekleyin ve iyice yoğurarak çok sert olmayan ama ele de yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edin. (Bu aşamada hamur sert olursa biraz daha su ilave edebilirsiniz. Kullanılan farklı un markaları farklı miktarlarda su çekebiliyor.) Ekmek hamuru yoğurabileceğiniz güçlü bir mikseriniz varsa daha iyi bir hamur elde edersiniz. Ben mikserde hazırlıyorum.
- Hazırladığınız hamuru içini çok az sıvı yağ ile yağladığınız büyükçe bir kaseye alın ve kasenin üzerini mutfak örtüsüyle örtün. Hamur iki katına çıkıncaya kadar kabarmasını bekleyin.
- Kabaran hamuru unlanmış tezgahta tekrar hafifçe yoğurarak iki parçaya bölün ve içini unladığınız kalıplara paylaştırın. Ya da (30-35 cm) büyük bir tepsi tercih edin. Üzerlerini örtün ve tekrar iki katı kadar kabarmasını bekleyin. Ben biri yuvarlak (20 cm) diğeri dikdörtgen iki kek kalıbında pişiriyorum. Dikdörgen kalıpta hazırladığınız ekmek tost ya da sandviçler için çok uygun oluyor.
- Hazır olunca üzerine hafifçe su serperek bolca çekirdek ve yulaf kepeği serpin. Fırına bir kase su koyarak (buhar yapması için) 220 derecede iyice ısıtın ve kalıpları sıcak fırına koyun. 220 derecede 10 dakika pişirdikten sonra ısıyı 200 dereceye düşürüp kabuğu sertleşinceye kadar pişirin. (Bir kürdanı tam ortasına batırarak test edebilirsiniz. Kürdana hamur yapışmaması gerekiyor.)
- Ayçekirdeği, çörekotu ya da ısırgan tohumundan herhangi birini (ya da ikisini) kullanmak istemiyorsanız onun yerine sevdiğiniz bir tohumu kullanabilirsiniz.
- Fırından aldıktan sonra kalıptan çıkarın ve bir telin üzerinde soğutun. Ekmeklerinizi buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Ekşi maya ile hazırlarsınız buzdolabında uzun mayalama yapabilirsiniz. Temmuz 2013
Yulaf kepekli peynirli mini ekmek tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Hamburger ekmeği tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Yapım aşamalı kolay çibörek tarifimi buradan okuyun.
Bu tarifi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Kıbrıs bulla ekmeği tarifimi buradan okuyun.
- Şam kurabiyesi tarifimi buradan okuyun.
- Havuçlu ekmek tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için