Pazılı krep / Yeşil krep

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 

Krep denince aklıma yumuşacık, ipek dokusunda bir hamur işi gelir. Kendine has lezzeti ile sıcak-soğuk her hali ile en sevdiklerimin ilk sırasındadır. Hele de bu kreplerin şu güzel rengine karşı koymak imkansız. Yemeyi sevince yapmaya da hiç üşenmem, evde en sık yaptığım hamur işi kreptir. En sevdiğim özelliği ise ister kahvaltı da, ister tatlı niyetine, isterseniz güzel bir iç dolgu ile fırınlanıp ana yemek olması. Bugün tarifini paylaştığım bu ilikli kemiksuyu ve pazı ile yaptığım krep, kahvaltı da olduğu gibi ana yemek olarak, sofralara çok yakışıyor. Kahvaltı için yaptıysam pazıya çok yakışan beyaz peynirle yemeyi çok severim. Bu mevsimde karışık Ege otlarıyla yaparım, bazende ıspanakla. İçinde kullandığım yeşillere ek olarak maydanoz ve dereotu eklemeyi de severim. Hem lezzetini güçlendiriyor hem de bu nefis yeşil rengini. Kemik suyu süt ürünü kullanmayanlar için lezzetli ve sağlıklı bir seçenek. Ve bu nefis pazılı kreplerin lezzetini patlatıyor. Özellikle akşam yemeği yerine yapacaksanız. Tarifi, en temel krep tarifi olarak verdim. Tek dikkat etmeniz mümkün olduğu kadar akıcı olması. Böylelikle ipek gibi, incecik krepler yapabilirsiniz. Bütün püf noktalarını yapılışında paylaştım. Size sadece bu nefis pazılı krepleri (yeşil krep) yapıp, tadını çıkarmak kalıyor. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

Pazılı krep tarifi / Yeşil krep

Malzemeler:

  • 1 cup ilikli kemik suyu ya da süt (gerekirse 1/4 cup daha)
  • 1 cup un
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 2 yumurta
  • 10-12 yaprak pazı (orta boy pazı)
  • 10 dal maydanoz / ince kıyılmış
  • Pişirme için erimiş tereyağı

Cup ölçüsü 200 ml.
 

Hazırlanışı:

NOT; Krep, ipek gibi incecik ve yumuşacık olmalı. İstediğiniz gibi katlanmalı, rulo olmalı. Bu yüzden hamur kıvamı önemli. Ben boza kıvamından, biraz daha ince yaparım. Hamuru tavaya döktüğünüzde akıcı olmalı, hemen yayılmalı kalıp gibi kalmamalı. Kullandığınız unun su çekme oranına göre sıvı miktarını birkaç kaşık arttırmanız gerekebilir. Bu da göz kararı, el ayarıdır. Birkaç denemeden sonra kıvamını çok kolay ayarlarsınız (un cinsine göre sıvı oranı değişiyor). İlk hamuru tavaya döktüğünüzde, kıvamını anlarsınız kalın mı, normal mi? Eğer çoğaltarak büyük miktarlarda yaparsanız, hamur bekledikçe kalınlaşır, sıvı miktarını ona göre ayarlamaya dikkat edin. Bir tane de mutlaka yapışmaz krep tavası edinin.

Pazıları bahçeden topluyorum. Özellikle bu tarif için, ince ve küçük yapraklı pazıları tercih ediyorum. Pazıların saplarını kullanmıyoruz. Pazı yapraklarını kullanmadan önce sıcak suda 5 dakika bekletin. Sudan alınca soğuk suya tutun ve öyle kullanın. Böylece güzel bir yeşil renk elde edersiniz. Bu tarifimde kemik suyu kullandım. Yerine süt ya da yarı yarıya su ve süt karışımı kullanabilirsiniz. Pazı sapları ile omlet yapabilirsiniz. Aynı tarif pazı yerine bebek ıspanakla da olur.

  • Bir kaseye ilikli kemik suyu (ya da süt), un, eritilmiş tereyağı ve tuzu birlikte koyun ve el blenderı ile karıştırın.
  • Karışıma yumurtaları, pazı yaprakları ve maydanozu ekleyin, birlikte pürüzsüz bir hamur olana kadar karıştırın. Sıvı miktarını kontrol edin gerekirse biraz daha ekleyin.
  • Hamuru en az 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Bir kaseye eritilmiş tereyağını koyun. Bir yumurta fırçası kullanarak, krep tavasının tüm yüzeyini hafifçe yağlayın ve tavayı orta ateşe koyun.
  • Tavanızın boyuna uygun bir kepçe ile tavanın ortasına karışımı dökün ve hızlıca tavanın tamamına yayın. Yavaşça tavayı hareket ettirin. Yaklaşık bir dakika sonra kenarlarından kaldırarak kontrol edin. Spatula ile kolayca tavadan ayrılıyorsa tamamdır.
  • Büyükçe bir spatula ile yavaşça ters çevirin, yine bir dakika pişirin. Hazır olunca tabağa alın.
  • Kalan hamuru, tavayı her seferinde yağlayarak aynı şekilde pişirin. Pişirdiğiniz kreplerin arasına yağlı kağıt koyun. Bu onların üst üste, kendi sıcaklığında bekleyip hamurlaşmasını önler. Hazır olan pazılı krepleri (yeşil krepleri) sevdiğiniz peynirlerle servis edin. 
  • İlikli kemik suyu olarak Mia Mesa'nın kemik suyunu kullanıyorum. Buradaki linkten ürünlerini inceleyebilirsiniz.
  • Süt alerjisi olanlar için, ya da farklı tat sevenler için kemik suyu kreplere çok yakışıyor. Daha önce denemediyseniz mutlaka tavsiye ederim.   Nisan 2022

Limonlu haşhaşlı ballı pancake tarifini buradan okuyabilirsiniz.

Portakallı bal kabaklı pancake tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

 Evin çocukları için, sağlıklı, lezzetli, doyurucu ve eğlenceli pazılı krepler...

 

 

Yağsız, sütsüz, yoğurtsuz, portakallı yulaflı kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Hamurunda yoğurt ve zeytinyağından başka sıvı (su, süt) bulunmayan ekmek tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Enginarlı humus tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Sadece 4 temel malzemeli tereyağlı danimarka kurabiyesi tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tafimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Çıtır çıtır sokak simiti tarifimi buradan okuyun.
  • Kara buğday / greçka musli tarifimi buradan okuyun.
  • Tepsi kebabı tarifimi buradan okuyun.

 

 


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.