"Çıtır çıtır sıcacık simidi kim sevmez?" diyeceğim ama, ben neredeyse 40 yaşından sonra simit yemeye başladım. (Eminim aramızda benim gibiler çoktur.) Tadını alınca da ne kaçırdığımı anladım. Ülkece en sevdiğimiz yiyeceklerin başında gelen simitin, sokak simidi ve pastane simidi olarak farklı lezzette olanları var. Benim tercihim sokak simidi. Bir de kof kof değil de, dolu dolu tok halini çok seviyorum. O yüzden evde yaptığım zaman içine mutlaka sarı buğday unu eklerim. Yıllardır da, simidi çok seven bir arkadaşımdan öğrendiğim gibi aynı tarifle yaparım. Hem lezzeti, hem dokusu çok farkediyor denemenizi tavsiye ederim. Sıcacık bir simit, yanında beyaz peynir ve çay üçlemesi ile tadından yenmez. Ama ikiye bölüp, arasına bolca kaşar peyniri ekleyerek, fırında peynir eriyene kadar ısıtınca benim için ziyafet yemeğine bedel olur. O kadar çok simit tarifi ki var ki, o yüzden yazma gereği duymamıştım hiç. Ama simit fiyatları bu kadar artınca denemek isteyenler için blogda da olsun istedim. Artık hazır simit almak yok, sıcacık gevrecik simidleri kendimiz yapıyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Sokak simidi tarifi / Simit tarifi
Malzemeler:
- 400 gr un
- 100 gr sarı buğday unu (yoksa normal un ya da tam buğday unu)
- 250 - 300 ml oda sıcaklığında su
- 15 gr zeytinyağı
- 15 gr toz şeker
- 10 gr yaş maya (5 gr aktif kuru maya da olur)
- 8 gr tuz
Pekmez şurubu için;
- 1/4 su bardağı pekmez
- 3/4 su bardağı su
Üzeri için;
- 1,5 su bardağı susam (hafifçe kavrulmuş)
Hazırlanışı:
NOT; Hazırlanan hamur, epeyce sert bir hamur olacak. Kullandığınız unun (ya da unların) su çekme oranına göre su oranı değişir. Hamura başlarken oda sıcaklığında 250 ml su ile başlayın, gerektikçe kalan sudan azar azar ekleyin. Kullandığım sarı buğday unu biraz daha fazla su çektiği için ben 300 ml. su kulladım. Hamuru tezgah üstü mikserde hazırlıyorum, bu işimi çok kolaylaştırıyor. Elde yoğuracaksanız toplamda 15 dakika kadar yoğurun. Mayalanma süreleri ortamın sıcaklığına göre değişir, gözlemleyerek karar verin. Susamı kullanmadan önce kısık ateşte, bir tava içinde altın rengi olana kadar kavurun.
- Mikser kabına su ve unu koyun, karıştırın. Karışırken içine zeyinyağını ve toz şekeri ekleyin.
- Karıştırmaya devam ederken mayayı ekleyin. En son tuz ekleyin ve sert ama pürüzsüz bir hamur elde edene kadar mikseri çalıştırın (ya da yoğurun). Hamur hazır olunca üzerini streç filmle kapatın ve mayalandırın. (Maya miktarı ve ortam sıcaklığına göre mayalanma süresi değişir.)
- Mayalanan hamuru yoğurarak söndürün ve 120 gr olacak şekilde (tartı ile ölçün) parçalara ayırın. Eğer mutfak tartınız yoksa hamuru 7 eşit parçaya bölün. (Her biri 120 gr civarına denk geliyor.) Her bir parçayı 15 santimlik rulo haline getirin. Üzerlerine streç film örterek 30-45 dakika daha mayalandırın.
- Pekmez şurubunu hazırlama; Yayvan bir kaseye pekmez ve suyu koyun iyice karıştırın.
- Mayalanan hamurları tezgah üsütünde ortadan başlayarak, uç kısımları daha kalın olacak şekilde bir parmak kalığında (yaklaşık 30 cm. boyunda) fitil haline getirin. İkiye katlayın ve her iki ucundan ters çevirerek burgu yapın. İki ucunu sıkıca birleştirin (10 - 12 cm genişliğinde yuvarlaklar olacak). Hamur birleşme yerinin açılmayacak şekilde olması önemli. Bütün hamurları bu şekilde hazırlayın.
- Susamı büyükçe yayvan bir kaba dökün. Şekil verdiğiniz hamurların her tarafını önce pekmeze sonra susama bulayın ve bir tepsiye dizin. Üzerlerini örterek 30 - 45 dakika daha mayalandırın.
- Mayalanan simitleri elinizle çekiştirerek yaklaşık 20 cm. civarında büyüklüğe getirin ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden 220 derecede ısıtılan fırında 15 - 20 dakika (her fırının ısısı farklıdır) ya da altın rengi olana kadar pişirin. Fırından alınca tel ızgara üzerinde aşırı sıcağı gidene kadar bekletin ve sıcak olarak servis edin. Hazır olan simidleri hemen tüketmeyecekseniz, buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayın.
- NOT; Aynı tarifi ekşi maya ile de hazırlayabilirsiniz.
- Tamamını beyaz undan yaparsınız daha hafif bir simit olur. Nisan 2022
Dolu dolu, çıtır çıtır ev yapımı simitler...
Sadece üç yufka ile koca bir tepsi otlu peynirli çıtır börek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Yağsız, sütsüz, yoğurtsuz, portakallı yulaflı kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Enginarlı arpa şehriyeli tavuk tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Tavuklu bal kabaklı mücver tarifimi buradan okuyun.
- Yulaflı cevizli kurabiye tarifimi buradan okuyun.
- Mozaik pasta tarifimi buradan okuyun.