Kim der ki bu ağızların suyunu akıtan köfte de hiç et yok. Ama en az etli köfte kadar leziz. İçinde olduğumuz bahar ayları gibi hafif bir köfte. Nohutlu mantar köftesi uzun zamandır severek yaptığım tariflerden. Hele ki yeşilliğin bol olduğu bu mevsimde mutlaka haftada bir gün yapılıp yenmeli. Nohut liften zengin, mantar proteinden. Hem hazmı kolay, hem de besleyici bir köfte. Sıcak ve ılık nefis oluyor, ama soğuk olarakta hiç fena değil. Hazırlaması kolay, her keseye uygun. Hele glutensiz ve vejetaryen beslenenler için baş tacı bir köfte. Şimdiden afiyet olsun.
Nohutlu mantar köftesi tarifi
Malzemeler:
- 1+ 1/2 cup haşlanmış nohut
- 500 gr kültür mantarı
- 1 yumurta
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet taze soğan
- 1 cup tulum peyniri
- yeteri kadar taze çekilmiş karabiber
- yeteri kadar pul biber
- yeteri kadar kimyon
- yeteri kadar tuz
- yeteri kadar zeytinyağı
Hazırlanışı :
Haşlanıp kabukları soyulmuş nohutları (aşağıda kolay kabuk soyma yöntemini okuyabilirsiniz) bir çatal yardımı ile ezin. Püre gibi değil hafif pütürlü olmalı.
Mantarları kağıt havlu ile silin. Saplarını ayırın. Tavla zarı şeklinde doğrayın. Tavayı iyice ısıtın, içine 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve mantarları içine atın. Yüksek ateşte hızlıca mantarları soteleyin. Suyunu bırakmamasına dikkat edin. Eğer suyunu bırakırsa çekene kadar pişirin.
Tulum peynirini rendeleyin. Yeşillikleri incecik doğrayın. Mantar, nohut, yeşillikler, peynir, yumurta ve baharatları büyükçe bir kasede karıştırın.
Tavayı ısıtın. İçine zeytinyağını ekleyin. Ellerinizi ıslatın ve hazırladığınız harçtan irice bir parça alın ve yuvarlayarak şekil verip, sıcak yağda kızartın. Tavaya aynı anda çok fazla köfte atmayın. Her iki tarafı da altın rengi olunca tavadan alın ve kağıt havlu üzerinde bekletin. Sıcak ya da ılık olarak servis edin. Nisan 2017
Nohut kabuğu nasıl soyulur; Haşlanmış nohutu biraz soğutun. Ardından bol soğuk su içinde hafifçe ovalayarak kabuklarını kolay ve hızlıca soyabilirsiniz. Ardından pirinç süzgeçine alın musluğun altında suyu süzgeçinden akacak şekilde eğimli tutun. Soyulan kabuklar suyla birlikte süzgeç kısmında toplanacaktır.
Mantar alırken nelere dikkat edelim; Mantarların sert, parlak renkte olması, altlarının açılmamış olması çok önemli. Kararmış ve yumuşamış mantarları almayın. Mantarı yıkamayın kağıt havlu ile silerek temizleyin. Yine de içinize sinmezse bir bıçak yardımı ile kabuğunu zar gibi soyabilirsiniz.
Bahar aylarının yıldızı meyve ağaçlarının çiçekleri. Bu güzellerde ayva ağacımın çiçekleri...
Fırında sebzeli mantar tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Pırasa köftesi tarifimi buradan okuyun.
- Patlıcanlı köfte tarifimi buradan okuyun.
- İzmir köfte tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için