İlk tercihim her zaman etli sarma olsa da, şöyle incecik sarılmış, bol limonlu zeytinyağlı lahana sarmayı olarak çok severim. Lahanayı işlemek, sarmak biraz zor gibi görünür ama lezzeti bütün emeğe değer. Bir kere eliniz alışınca o zorlukta geçer aslında. Lahana sarma yaparken (etli ya da zeytinyağlı farketmez) dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktası kalın sarmamak. Sarılmış lahana yaprağının içindekiler dıştan bakıldığında görülmeli (aşağıdaki fotoğraflarda olduğu gibi). O zaman içi bol, yaprak kısmı az, tam tadında sarma yemiş olursunuz. Diğer püf noktalarını da tarifte detaylı olarak paylaştım. Özellikle misafir sofralarına çok yakışan zeytinyağlı lahana sarmayı deneyecek arkadaşlarıma şimdiden afiyet olsun.
Zeytinyağlı lahana sarma tarifi
Malzemeler:
- 1 adet küçük sarmalık lahana
- 1 su bardağı pirinç ya da bulgur
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 4 adet soğan / incecik doğranmış
- 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- 1/2 demet maydanoz / ince kıyılmış
- 1/2 demet nane / ince kıyılmış
- yeteri kadar tuz
- yeteri kadar karabiber
- 1 tatlı kaşığı bal / istenirse
- 1 limonun suyu
Lahanayı sarma için hazırlama; Öncelikle yassı, bastırınca elinizin hafifçe içeri göçeceği sarmalık lahana tercih edin. Dıştan birkaç yaprağını ayırın (yıkayıp, sarmaları pişireceğiniz tencerenin altına sermek için kullanın). Lahananın kök kısmını yuvarlak bir şekilde kesin, çıkarın ve bütün olarak tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar soğuk su ekleyin, kapağını kapatın ve lahanalar sarılacak yumuşaklığa gelene kadar orta ısıda pişirin. Bu sırada gözünüz üzerinde olsun, çabuk erir. Eriyecek kadar pişirmeyin. Hazır olunca bütün olarak çıkarıp, tel süzgecin içine koyun ve üzerine bolca soğuk su tutup pişmesini durdurun. Suyunu iyice süzdükten sonra sarma için hazır hale gelmiş olur.
Hazırlanışı:
- Soğanları incecik doğrayın ve tencereye alın. İçine yarım çay bardağı su ekleyin ve yumuşayıp, suyunu çekip, şeffaf bir renk alana kadar pişirin.
- Soğanların içine yarım su bardağı zeytinyağı ile fıstıkları ekleyin ve fıstıklar renk değiştirene kadar kavurun. İçine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin, pirinçler şeffaflaşana kadar hafifçe karıştırırak pişirin.
- Yıkanıp süzülmüş küş üzümü, bal, tuz, karabiber ilave ederek birlikte 1-2 dakika daha pişirin ve ateşten alın. Taze otları ekleyerek soğumaya bırakın.
- Haşlayıp süzdüğünüz lahananın yapraklarını kat kat ayırın. Bir yaprağı alın, kalın orta damarını kesin. Lahana yaprağını enden bir parmak uzunluğunda kesin. Uç kısmına (yaprak sarmada olduğu gibi) harç koyun ve sadece iki defa dolayarak lahanayı kesin. Bu şekilde iç harcınız bitene kadar bütün lahana yapraklarını sarın. Tencerenin altına, ayırdığınız lahana yapraklarını yerleştirin. Üzerine sardığınız lahana sarmalarını sıkı sıkı yerleştirin. Bir kasede karıştırdığınız, 2 bardak su, 1/2 su bardağı zeytinyağı, biraz tuz ve bir limonun suyunu karıştırın ve sarmaların üzerinden gezdirerek dökün. Büyük bir tabakla sarmaların üzerlerini kapatın.
- Su kaynayana kadar yüksek ateşte, sonra kısık ateşte lahanalar yumaşayana kadar pişirin. Zeytinyağlı lahana sarmayı piştikten sonra kendi tenceresinde soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına gelince servis tabağına alın ve soğuk olarak servis edin. Mümkünse servis etmeden önce, bir gün bekletin. Aralık 2019
Dikkat edelim!
- Lahana yapraklarını sararken kenarları açık kalsın. İçini ona göre ayarlarsanız içinden taşmaz.
- Ne kadar ince sararsanız o kadar lezzetli olacaktır. Çok fazla üst üste dolamayın.
- Mümkün olduğu kadar aynı boylarda ve aynı kalınlıkta sarmaya dikkat edin.
- Sarmanın iç harcını sevdiğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Ben lahana sarmayı beyaz renkte ve hafif tatlımsı severim. Ama salçalı, acılı seviyorsanız, o şekilde de hazırlayabilirsiniz.
Zeytinyağlı lahana sarmayı servis ederken yanına bir dilim limon eklemeyi unutmayın.
Kaburgalı etli lahana sarma tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Fırınlanmış karamelize lahana tarifine buradan bakabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Probiyotik lahana turşusu tarifimi buradan okuyun.
- Kuskuslu sulu köfte tarifimi buradan okuyun.
- Kış salatası tarifimi buradan okuyun.