Madem sebze ve meyveleri zamanında tüketelim diyoruz, sırada en lezzetli mevsim sebzesi "lahana" var. Sarması, kapuskası, salatası ve turşusu... Herşeyi çok güzel olur. Son yıllarda bir numaralı "diyet yemeği" olarak karşımıza çıkan lahanayı siz yine de lezzetli bir şekilde tüketin diyorum ve güveçte kısık ateşte, kendi buharında pişerek lahananın en lezzetli hali olan bu güveçte kaburgalı lahana sarma / dolma tarifi paylaşıyorum. Lahana dolması zor bir tarif gibi görünse de tek zorluğu yapraklarını ayırma ve haşlama kısmı. Bu da doğru bir lahana seçimiyle inanın hiç sorun olmayacak. Benim lahana sararken en dikkat ettiğim püf noktası tek lokma da yenecek boyutta ve tek kat incecik sarmak. Böylece bütün lahana yapraklarını da ziyan etmeden kullanmış oluyorsunuz. Bazen acemilikten, bazen de vakitsizlikten "bir yemekle o kadar uğraşamam" deyip vazgeçiyoruz. Sarımsaklı biber dolması hazırlamaktan daha zor olmayan bu tarifi de bir kere denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun.
Güveçte kaburgalı lahana sarması tarifi
Malzemeler:
- 1 adet orta boy dolmalık beyaz lahana
- 5-6 parça kaburga (güvecin boyuna göre)
- 1 adet limon, 6-7 diş sarımsak
İç malzemesi:
- 500 gram dolmalık kıyma
- 1 çay bardağı pirinç (bulgur ya da kinoa)
- 1 iri soğan
- yeteri kadar taze nane, maydanoz, dereotu
- 2 yemek kaşığı salça
- yeteri kadar tuz, karabiber, kırmızı biber
Lahanayı dolma için hazırlama; Öncelikle yassı, bastırınca elinizin hafifçe içeri göçeceği sarmalık lahana tercih edin. Dıştan birkaç yaprağını ayırın (yıkayıp, sarmaları pişireceğiniz tencerenin altına sermek için kullanın). Lahananın kök kısmını yuvarlak bir şekilde kesin, çıkarın ve bütün olarak tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar soğuk su ekleyin, kapağını kapatın ve lahanalar sarılacak yumuşaklığa gelene kadar orta ısıda pişirin. Bu sırada gözünüz üzerinde olsun, çabuk erir. Eriyecek kadar pişirmeyin. Hazır olunca bütün olarak çıkarıp, tel süzgecin içine koyun ve üzerine bolca soğuk su tutup pişmesini durdurun. Suyunu iyice süzdükten sonra sarma için hazır hale gelmiştir.
Hazırlanışı:
- Güvecin ya da döküm tencerinin altına birkaç lahana yaprağı yerleştirin. Üzerine kaburgaları dizin. Biraz tuz ve karabiber ekleyin.
- İçi: Derin bir kasede incecik kıyılmış, soğanları, taze baharatları ve diğer iç malzemesini iyice harmanlayın.
- Lahana yapraklarını ince uzun bir şekilde ya da incecik saracak büyüklükte ayırın, iç malzemesini koyun ve muska şeklinde kapatın.
- Hazırladığınız güvecin içine sıkı sıkı yerleştirin. Aralarına sarımsakları yerleştirin.
- Güvecin yarısına gelecek kadar suya, 1 limon suyu, 1 tatlı kaşığı kuru nane ve 1 kaşık salça ekleyin, karıştırın ve dolmanın üzerine dökün. Üzerine bir tabak kapatın. Güvecin ağzını varsa kapağı ile yoksa önce bir kat yağlı kağıt üstüne folyo ile sıkıca sarın.
- 15 dakika kadar orta ateşte, daha sonra kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirin.
- Yanında tercihe göre sarımsaklı yoğurt ve bir parça kaburga ile servis edin.
- Güveciniz yoksa döküm tencerede pişirebilirsiniz. (Giriş fotoğrafında ki sarmalar çiğ olarak daha pişirilmeden önce çekilmiştir). Kasım 2009
Domates soslu etli pazı sarma tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Güveçte kaburgalı lahana sarması.
Döküm tencerede kaburgalı lahana sarması.
Dikkat edelim!
- Dolmalık lahana seçerken, yassı ve yaprakları gevşekçe olanları tercih edin. Bastırınca elinizin altında hafifçe çökmeli.
- Lahanaları size kolay gelen, bildiğiniz herhangi yöntemle kesip, haşlayabilirsiniz.
- Ben dolmaları bir lokma halinde, ince ve bol içli severim. O yüzden lahana yapraklarını küçük parçalar halinde sararım. Hem yemesi kolay, hem de daha lezzetli oluyor.
- Kuzu eti sevmiyorsanız kaburga kullanmayın, ama çok fazla lezzet katıyor.
- Güveçte kısık ateşte, kendi suyuyla piştiği için lezzeti daha iyi oluyor. Yoksa dökme demir tencerede, ya da çelik tencere de pişirin. Ama yine kısık ateşte, çok fazla su koymadan. Gerekirse pişme sırasında, biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek probiyotik lahana turşusu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Lahananın faydaları:
- Lahana, B,C,E vitaminleri ve potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırır, mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.
- Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur, kansızlık çekenler için çok faydalıdır, kandaki şeker oranını azaltır.
- Öksürüğü keser, balgamı azaltır, astımlılara faydalıdır.
- Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştah açıcıdır.
- Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.
- İdrar söktürür, kabızlığa va romatizmaya iyi gelir, siyatik şikâyetlerini azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülserinde koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.
- Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir. Kasım 2009
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Karamelize lahana tarifimi buradan okuyun.
- Pazı sarması tarifimi buradan okuyun.
- Kara buğday salatası tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
Lahana dolmasına bayılırım. Ama evdekiler pek hoşlanmıyorlar. Hiç üşenmem sararım. Ama her zaman 1 tencereyi kendi kendime ya da kardeşlerimi davet eder öyle bitiririz...Lah ana bir de Nallıhandan geldiyse tadına doyum olmaz. Güveçte hiç pişirmemiştim. Aslında güveçte birçok yemek güzel olur. Ben fasulye, etli türlü gibi bazı yemekleri yaparım...
Bunu da deneyeceğim. Ellerinize sağlık....Sevgi yle kalın....
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için