Chia tohumu ile ilk defa yaklaşık altı yıl kadar önce bir arkadaşımın kinoa ile birlikte hediye olarak getirmesi ile tanıştım. O zamanlar Türkiye'de satılmıyordu. Satılmaya ilk başladığı yıllarda ise sadece internet üzerinden ulaşılabilir pahalı bir üründü. Chia şimdilerde çok popüler oldu ve marketlerde kolayca bulabilmek mümkün. Fiyat olarak da herkesin alabileceği seviyelere geldi. O zaman, özellikle yoğun spor yaptığım dönemlerde tok tutma özelliği nedeniyle daha çok tercih ettiğim bu çok sağlıklı chia tohumuyla ilgili birşeyler paylaşma zamanım gelmiş demektir.
Chia tohumu nedir; Aztekler’in en önemlisi besin kaynağı olan chia maya dilinde güç anlamına gelir. Maksimum besin değerine sahip olup, minimum kalori içerir. Kökeni Meksika ve Guetemala’nın bereketli topraklarında yetişen bir adaçayı türünün (Salvia hispanica) tohumlarıdır. Zengin protein, yağ ve lif içerdiği ile bitkisel omega-3 bakımından zengin; yani alfa-linolenik asit (ALA) taşır. Keten tohumu dâhil olmak üzere tüm bitkiler arasında en yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerdiği gibi, omega 3 deposu olarak bilinen somondan da daha yüksek oranda omega 3 içerir.
Chia tohumu besin değerleri; Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gr karbonhidrat ve 11 gram lif içeriyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de kıymetli. 100 gram tükettiğinizde kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamış olursunuz.
- Kalsiyum içerir; İçerdiği kalsiyum ile yağ yakmayı kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır.
- Lif içerir; Sindirim zorluğunu, kabızlığı, karın şişkinliğini giderir.
- Protein içerir; Tokluk verir, yağ yakar ve kas kaybını önler.
- Omega3 içerir; Sinir ve beyin sistemini güçlendirir.
- Demir içerir; Bütün demir içeren gıdalar gibi kansızlığa iyi gelir.
Chia tohumu nasıl kullanılır; Belli bir kokuya ve tada sahip olmayan chia tohumu günde bir tatlı kaşığı her türlü yiyecek ve içeceğe eklenebilir. Her türlü tahıla, soslara, sebze yemeklerine, yoğurda eklenebilir veya içeceklere karıştırılabilir. Chia sos ve çorbalara kıvam arttırıcı olarak kullanılabilir. En çok puding yapılarak tüketilmektedir.
Temel chia puding tarifi; 1 cup likit (süt, hindistan cevizi sütü, badem sütü, meyve ve sebze suları) ve 3 çorba kaşığı chia tohumu birlikte karıştırın. Topaklanmaması ve tohumlarının birbirine yapışmasını önlemek için beşer dakika ara ile birkaç dakika karıştırın. Yaklaşık bir saat sonra sıvı içinde şişerek büyüyen ve jelleşen tohumlar puding kıvamına gelecektir. Buzdolabında soğuttuktan sonra tüketebilirsiniz. (3 çorba kaşığı yerine 3 tatlı kaşığı kullanırsanız biraz daha yumuşak kıvamda bir puding elde ederseniz.) Bir gün önce hazırlayıp ertesi günde tüketebilirsiniz. Bu ölçüyle iki porsiyon puding oluyor.
Bu temel tarife lezzet katmak için muz, çilek, kivi, yaban mersini, şeftali gibi taze meyveler ekleyebilirsiniz. Ya da kakao, keçiboynuzu tozu, damla çikolata, tarçın, zencefil gibi baharatlar ve kuru yemiş ilavesiyle tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için meyve kullanmak yeterli, ama biraz daha tatlı olsun derseniz yukarıdaki ölçüler için bir çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz. En sevdiğim chia puding tarifine buradan bakabilirsiniz. Mayıs 2016
Chia tohumu ve karpuz ile hazırladığım bu nefis tarifimi mutlaka deneyin.
Daha fazla günlük paylaşım için instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Avokadolu puding tarifimi buradan okuyun.
- Fermente limonata tarifimi buradan okuyun.
- Unsuz puding tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için