Panna cotta, hazırlaması çok kolay harika bir tatlı. Kalıptan çıkardıktan sonra erime, bozulma, dağılma riski pek yok. İster tek kişilik kalıplarda isterseniz büyük bir kasede hazırlayıp dilimleyerek yanında en sevdiğiniz sosla servis edebilirsiniz. Bu nefis baharatlı meyve soslu panna cottayı Kanada'da yaşayan arkadaşım Megi sayesinde tanıştığım agar agarla yaptım. (Bana arkadaşım gönderdi ama internet üzerinden de satın alabilirsiniz.) Agar agarın diğer jölelerden farkı tamamen bitkisel olması. Asya denizlerinde yaşayan kızıl su yosunlarından yapılıyor ve pek çok ülkede gıda sektöründe güvenle kullanılıyor. Bu harika meyve soslu Panna cotta tarifi bahane olsun sizi de agar agarla tanıştırayım istedim. Agar agarı toz ya da biraz daha granül halde bulabilirsiniz. Benim kullandığım, yazının devamında fotoğrafını da eklediğim daha granül hali. Panna cottayı farklı tariflerle yapıyorum ama, ilk önce hem agar agar hem de yaprak jöleyle hazırlayabileceğiniz klasik tarifini paylaşmak istedim. Şık sunumuyla, bayramda hamur işi tatlılarına alternatif olur derseniz, şimdiden afiyet olsun...
Baharatlı meyve soslu panna cotta tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı krema
- 3 yemek kaşığı şeker (istenirse daha fazla)
- 1 çorba kaşığı agar agar ya da 2 adet yaprak jelatin
- 1 adet vanilya çubuğu
Meyveli sos;
- 1 adet elma
- 1 adet armut
- 1 adet portakal suyu
- 1 adet limon suyu
- 1 su bardağı su
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 kabuk tarçın
- 5 adet karanfil
- 5 adet kakule
- 1çay kaşığı tane kişniş
- 2 yemek kaşığı armut ya da likörü (istenirse)
Hazırlanışı:
- Jelatin kullanacaksanız; Ön hazırlık olarak jelatinleri bir kaseye alın ve üzerine sütün yarım bardağını ekleyerek yumuşamasını bekleyin. Ardından süt, krema, şeker ve vanilya çubuğunun içindeki çekirdekleri bıçak ucuyla sıyıyarak bir sos tenceresine koyun, krema kaynama noktasına gelene kadar pişirin ve ocağın altını kapatın. Yumuşamış jelatini içine ilave edin ve karıştırın. İçini suyla ıslattığınız kalıplara eşit olarak boşaltın ve buzdolabında iyice soğutun.
- Agar agar kullanacaksanız; Süt, krema, şeker, agar agar ve vanilya çubuğunun içindeki çekirdekleri bıçak ucuyla sıyıyarak bir sos tenceresine koyun ve kısık ateşte kremayı yakmadan muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. İçini suyla ıslattığınız kalıplara eşit olarak boşaltın ve buzdolabında iyice soğutun.
- Meyve sosu; Sos tenceresine su, şeker, portakal suyu, limon suyu ile tarçın, kakule, karanfil ve kişnişi ilave edin ve şeker eriyip hafif kıvam alana kadar pişirin.
- Ardından elma ve armutun kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın. Doğradığınız meyveleri şurubun içine ekleyin ve dağılmadan hafifçe yumuşayacak kadar pişirin. Pişen meyveleri bir kaseye aldıktan sonra şurubu karamele yakın hale gelecek kadar pişirin. Ateşten aldıktan sonra meyve likörünü ekleyin karıştırın ve dolapta soğutun.
- Servis tabağına aldığınız panna cottayı pişmiş meyvelerle süsleyin ve hazırladığınız şurubu bolca üzerine gezdirip soğuk olarak servis edin.
Dikkat edelim!
- Panna cottayı hazırladığınızda kıvamı boza gibi hatta biraz daha yumuşak oluyor. Yaprak jöle ya da agar agar hangisi kullanırsanız kullanının farketmez, her ikisinde de aynı kıvamda oluyor. Bu sizi yanıltmasın birkaç saat buzdolabında bekledikten sonra tahmininizden çok daha fazla katılaşıyor.
Agar agar nedir:
Özellikle Asya denizlerinde yaşayan çeşitli kızılsu yosunlarından çıkarılan jelatinimsi madde. Agar agar, gıda sektöründe jelatinin tamamen bitkisel ve vejeteryan bir alternatifi olarak kullanılmaktadır. Gıda sektöründe jelatinin kullanıldığı her üründe kullanılabilen agar agar, bitkisel ve daha sağlıklı bir alternatiftir. Et, balık ve tavuk konservelerinde, kozmetik, ilaç sanayilerinde ve dişçilikte faydalanılır. Pasta, tatlı, dondurma ve salata soslarında kıvam verici olarak kullanılır. Ayrıca peynirlerde yapı geliştirici ve dilimlenme kalitesini artırmak amacıyla kullanılabilmektedir. Üretildiği başlıca ülkeler Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD'dir. Soğuk suda çözünmez, kaynar suda kolaylıkla çözünür. Ağırlığının yirmi katı kadar su çekebilme özelliği vardır.
Gıda üretiminde agar kullanımının sağlıklı olması bazı ülkelerin 300 yıldan fazla kullanım tecrübesiyle garantilenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü agarın gıda sektöründe kullanılmasına izin vermiştir. Türkiye, İngiltere, Almanya, Rusya, Fransa ve Polonya yasalarınca kabul edilmiş ve onaylanmıştır. Amerikan FDA kuruluşu agara GRAS derecesini vermiştir. Daha detaylı bilgi için; http://en.wikipedia.org/wiki/Agar Ağustos 2012
Gerçek üç sütlü trileçe tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Güneşte çektirilmiş mis kokulu çilek reçeli tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Unsuz puding tarifimi buradan okuyun.
- Fırında kızarmış mantar tarifimi buradan okuyun.
- Limonlu tart tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
ellerine sağlık canım
sevgiler
Mutlu,sağlıklı nice bayramlar dilerim:) Sevgiler:)
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için