Mükemmel fırında sütlaç

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Mükemmel lezzette bir sütlaç için sadece üç malzeme, süt, pirinç, şeker ve yanında bolca SABIR gerekir. Sütlaç, kimimizin çok sevdiği kimimizin de hiç sevmediği tatlılardandır. Eğer ilk deneyimleriniz biraz lapa ya da bol nişastalı, veya sulu muhallebi kıvamında bir sütlaç olduysa sevmek pek mümkün değil. Ama pirinci içinde eşit olarak dağılmış, krema kıvamında, nişastasız, sütü uzun zaman başında durup, devamlı karıştırılarak pişirilmiş bir sütlacın tadı müthiş olur. İşte bu sütlaça aşık olursunuz. Bir de yumurta ile terbiyeleyip fırınlayarak, hafif yanık lezzeti almışsa bir kase yetmez inanın. Sütlaç pişirmenin çeşitli yolları var. Sütle pirinci ayrı ayrı pişirip birleştirebilirsiniz, nişasta ekleyerek kolay sütlaç yapabilirsiniz. Nefsiniz körlenir ama yapmayın. Mutfakta televizyon varsa sevdiğiniz bir kanalı açın, ya da bir kitap alın elinize. Veya en sevdiğiniz arkadaşınızı yanına çağırın. Hem sohbet edin hem de sonrasında kahvenizin yanında birlikte yaptığınız, o tadına doyulmaz sütlaçı ikram edin. Nasıl yaparsanız yapın, nişastasız, mükemmel sütlaç için mutfakta o iki saati geçirip yavaş yavaş sütün koyulaşmasını, lezzetini bulmasını bekleyin derim. Hazır olan mükemmel sütlacı bol tarçınla soğuk olarak servis edin. Ya da fırınlayıp, fırında sütlaç olarak lezzetine lezzet katın. Şimdiden afiyet olsun...


 
Mükemmel fırında sütlaç tarifi / Nişastasız gerçek sütlaç tarifi
 
Malzemeler:
 
  • 2 lt süt
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı (sadece fırında sütlaç yapmak için kullanılır)
 
Hazırlanışı:
 
  • Sütü derin bir sos tenceresine alın. Kaynama noktasına gelinceye kadar yüksek ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca düşük ateşte 45 dakika arada karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Bu arada pirinci bir kaseye alın, üzerine 1 su bardağı sıcak su dökün, iyice karıştırın ve 30 dakika bekletin. Sıcak suda bekleyen pirincin suyunu süzün, içine kaynayan sütten bir kepçe süt ekleyin ve el blenderı ile kısa kısa çalıştırarak pirinci parçalayın. Bu arada pirinci sadece kırık pirinç haline getiriyoruz, sakın püre gibi yapmayın.
  • Hazırladığınız pirinci kaynayan sütün içine ekleyin, iyice karıştırın. Bundan sonra kısık ateşte yaklaşık bir saat sürekli karıştırarak pirinçler pişip, süt muhallebi kıvamı alana kadar pişirin. Süt sanki nişasta eklenmiş gibi kalınlaşıp, yaklaşık bir su bardağı kadar çekince ve de rengi sarıya dönmeye başlayınca içine şekeri ilave edin ve 10 dakika kadar daha pişirip ateşten alın.
  • Krema kıvamında, pirinç taneleri her tarafa eşit dağılmış, mükemmel lezzette sütlaç artık kaselere konmaya hazır. Kaselere paylaştırıp, oda sıcaklığına gelince kabuk tutmamaları için, üzerlerini streç film kapladığınız kaseleri buzdolabına kaldırın. Sütlaçlar iyice soğuduktan sonra üzerlerine bolca tarçın serperek servis edin.   Kasım 2019

Not; Çay bardağı olarak standart boy klasik bardak kullandım.

Süt olarak günlük süt tercih edin.

Şeker miktarını damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Pirinci blenderla ufaltırsanız yerken ağzınıza hem iri pirinç taneleri gelmez, hem de pirinç nişastasını çok daha iyi bırakır. Bu lezzet için önemli. Blenderla uğraşmam derseniz, kırık pirinç kullanabilirsiniz.

 
 
Fırında sütlaç yapmak için;
 
Şekeri ekleme sürecine gelene kadar yukarıdaki tarife göre pişirin. Şeker ekledikten sonra aşağıdaki gibi devam edin.
  • Pişmekte olan sütlaca şekeri ekledikten sonra, bir kaseye yumurta sarısını koyun, içine bir kepçe kaynayan sütten ekleyin ve el çırpıcısı ile sürekli karıştırarak yumurta sarısını süte yedirin. Sonra tel süzgeçten süzerek (içinde yumurta kalıntısı kalmaması için) yumurtalı sütü, pişen sütlacın içine, karıştırmaya devam ederek ekleyin. 5 dakika kadar daha pişirin ve ocaktan alın.
  • Sütlacı fırına dayanıklı kaselere üstlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın ve kaseleri derin bir fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiye kaselerin yarısına yakın bir şekilde olacak kadar su ilave edin.
  • Fırının ızgarasını açın, 175-180 dereceye ayarlayın. Sütlaçları tepsi ile fırının en üst rafına koyun.
  • Sütlaçların üstü kızarıncaya kadar pişirin. (Bu arada gözünüz fırında olsun.) Pişen sütlaçları tepsiyle birlikte dikkatlice fırından alın.
  • Tepsiden tezgah üstüne aldığınız sütlaç kaselerini oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Buzdolabında soğutarak servis yapın. Kasım 2019

Not; Yumurta içinde koku yapmıyor. Eğer alerjiniz varsa yumurta kullanmadan da fırınlayabilirsiniz. Ama fırın sütlaçı yumurta ile yapmanızı tavsiye ederim.

 

kuru meyveli baharatlı sütlaç

Bol baharatlı, kuru meyveli nefis sütlaç tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 


Baharatlı, kuru meyveli, rafine şekersiz... Bu sıradışı, nefis kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Otlu kremalı tavuk tarifimi buradan okuyun.
  • Ev yapımı bailey's tarifimi buradan okuyun.
  • Etli siyez bulgur pilavı tarifimi buradan okuyun.

 

 

 

 


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.