Tek tabakta oldukça lezzetli ve sağlıklı bir tarifle merhaba. Siyez bulguru, atadan kalma çok kıymetli siyez buğdayından tamamen geleneksel yöntemlerle, taş değirmenlerde yarılarak üretilmekte. B vitamini açısından çok kıymetli olan siyez bulguru uzun zamandır mutfağımın baştacı. Siyez bulgur pilavını, bir de böyle yanına çok yakışan kuzu eti ile pişirdiysem yanında bir bardak ev yoğurdu ile hazırlanmış taze otlu ayranla mükemmel bir öğün olur benim için. Üşenmeyip birazcık süsleyerek, sunumuna özen göstererek, sıradan bir bulgur pilavını ziyafet yemeğine dönüştürerek servis etmekte ayrı bir keyif. Şimdiden afiyet olsun.
Kuzu etli siyez bulgur pilavı tarifi
Malzemeler:
- 500 gr kuzu eti
- 1 cup siyez bulguru
- 2 cup et suyu
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber
süsleme için;
- 10 adet kiraz domates
- taze nane
Hazırlanışı:
- Kuzu etini istediğiniz şekilde pişirip hazırlayın. Suyunu süzüp pilavda kullanmak için ayırın.
- Siyez bulgurunu bolca soğuk su ile yıkayıp, süzün.
- Tencereyi ısıtın, içine zeytinyağını ekleyin ve küp şeklinde doğranmış soğanları ilave ederek soteleyin. Soğanlar hazır olunca incecik doğranmış sarımsakları ve bulguru ekleyin. Birlikte 3-4 dakika kavurun. Et suyunu, defne yaprağını, tuz ve karabiberi ekleyin. 5 dakika kadar orta ateşte, devamında kısık ateşte pişirin.
- Ateşten alınca kuru naneyi ekleyin, üzerine kağıt havlu kapatın ve dinlendirin.
- Servis ederken; Pilavın yarısını derin bir kaseye koyun, nazikçe bastırın. Üzerine önceden hazırladığınız kuzu etinin yarısını yerleştirin. Kalan pilavı üzerine ekleyin ve ters çevirerek sevis tabağına alın. Kalan kuzu etini üzerine yerleştirin, domates ve nane yaprakları ile süsleyin. Şubat 2017
Dikkat edelim!
- Dilerseniz tek porsiyonluk olarak bu şekilde hazırlayabilirsiniz. Süsleme için kullanacağınız domateslerin yarısını soteleyerek kullanabilirsiniz.
- Et suyu yerine sebze suyu, tavuk suyu ya da normal su kullanabilirsiniz.
- Et suyu kullanmak istemezseniz, pişirme sırasında zeytinyağı yerine tereyağı tercih edebilirsiniz.
- Dilerseniz içine haşlanmış nohut ilave edebilirsiniz.
- Siyez bulgur pilavını etsiz olarakta pişirebilirsiniz.
Siyez buğdayı nedir; Siyez buğdayı, atalık tohum kültürü içerisinde yer edinen, yaklaşık 10 bin yıllık bir geleneğin devamı olan bir tahıl. Birçok değişime uğramış türe göre hastalık ve zararlılara karşı oldukça dayanıklı olması, kurak iklim şartlarında kolaylıkla yetiştirilebilmesi diğer önemli özellikleri olarak öne çıkmakta. Türkiye'de sadece Kastamonu yöresinde, Taşköprü, İhsangazi, Seydiler ve Devrekani ilçeleri hakkında yetiştirilmektedir. Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlar ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak siyez buğdayının, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer tüm buğday türlerine göre daha zengin bir yapıda olduğu tespit edilmiştir.
Siyez bulguru nedir; Başakcıkları tek taneli olan ve kavuzlu bir yapıya sahip olan siyez buğdayının, kaynatıldıktan sonra kurutulması ve tamamen geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde yarılması (kırılma değil) ile elde edilir. B vitaminleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca sindirim sorunları yaşatmayacak kadar kusursuz bir yapıya sahiptir.
Ev yapımı sebzeli erişte tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Pazılı buğday pilavı tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Kolay çibörek tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Ev yapımı makarna tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için