Sezonu kısa ama lezzeti ile tatlı tariflerinde en çok kullanılan vişne bu tarifle artık bütün kış elinizin altında kullanılmaya hazır olacak. Kek, cheesecake, pasta ve tartların vazgeçilmez meyvesi ile çok basit bir dolgu hazırlıyorum. Sonrasında küçük kavanozlara koyup pastörize ediyorum ve bütün kış elimin altında hazır oluyor. Sonrasında, hiç pişirme yapmadan sadece kavanozu açarak kullandığım vişne dolgusunu mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Ben genelde taneli olarak (yarı ezilmiş) hazırlayıp kavanozluyorum, chesecake gibi tariflerde kullanmadan önce blenderdan geçirmek yeterli oluyor. Geçen gün evde tart için yapınca sisinle de paylaşmak istedim ve küçük bir ölçü olarak tarifi yazdım. Yazdığım püf noktaları ile istediğiniz ölçüde yapıp saklayın. Bu şekilde hazırlayıp, kış aylarında çocuklar için içecek yapmak için de iyi bir yöntem. Bu arada, sezonu kaçırmadan bolca vişne likörü yapmayı da unutmayın derim, tarifine hemen buradan bakabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tart, cheesecake ve pastalar için vişne dolgusu tarifi / Pastörize vişneli dolgu tarifi
Malzemeler:
- 250 gr vişne
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta (silme ile tepeleme arası)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- ½ su bardağı su (yarısı ayrılmış)
- 1 çay kaşığı vanilya özütü (istenirse)
Bardak ölçüsü 250 ml.
Hazırlanışı:
- Vişneleri yıkayıp,süzün, çekirdeklerini çıkarın. Sos tenceresine alın.
- Tencereyi orta ateşe koyun, içine şeker, limon suyu ve ¼ su bardağı suyu ekleyin. Tüm şeker eriyene kadar düşük-orta ateşte pişirin. Bu aşamada bir ezici ile meyvelerin yarısını ezin. Ezme işlemi, dolguya daha kalın bir kıvam katacaktır (bazı vişneleri bütün bıraktığınızdan emin olun).
- Ayırdığınız suyun yarısını küçük bir kaseye alın, nişastayı ekleyin ve iyice karıştırın. Çözülen nişastayı tencereye ekleyin. Dolgu, kaynayıp, kalın ve parlak hale gelene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir tahta kaşık veya spatulanın arkasını kaplayacak kadar kalın olduğunda hazır olmuş demektir. Bu aşamada vanilya özütünü ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın.
- Hazır olan vişneli dolguyu küçük kavanoz (ya da kavanozlara) doldurun. Tamamen soğumaya bırakın veya tarifinize göre kullanın. Eğer taneli kullanmak istemezseniz, kullanırken el blenderı ile püre haline getirin. Bu ölçü 23-25 cm'lik tart kalıbı için yeterlidir.
- Tarifi ikiye katlamak isterseniz; Su ve mısır nişastası miktarını ikiye katlamayın. 500 gr meyve için 1 yemek kaşığı mısır nişastası (tepeleme) ile yine ½ su bardağı su ekleyin. Aksi takdirde, suyunu azaltmak çok uzun sürer. Kaynadıkça, o güzel rengi de kaybolur.
- NOT; Hazır olan vişne dolgusu buzdolabında bir hafta, derin dondurucuda 3 aya kadar saklanabilir. Pastörize ederseniz (yapımı çok basit, tarifi aşağıda), kış boyu saklayabilirsiniz.
- İnstagram hesabımdan #vişnedolgusudokuzuncubulut olarak yapım videosunu izleyebilirsiniz. Temmuz 2022
Dikkat edelim!
- Dolgu soğudukça kalınlaşacak, bu nedenle ocaktan alma süresine dikkat edin.
- Meyvelerin şekerli olup olmadığını kontrol edin. Şeker oranını buna göre azaltıp, artırın.
- Donuk vişne kullanırsanız, daha az suya ihtiyacınız olabilir. Ek suyu atlayabilirsiniz.
- Esmer şeker vb. şekerler kullanmayın. Dolgunun rengini bozabilir.
- Vişneli dolgunun fazla pişirilmesi mısır nişastasının topaklı olmasına neden olur. Bu olursa, sadece biraz su ekleyin ve doğru kıvamı alana kadar kısık ateşte pişirin.
- Soğuttuğunuzda, vişne dolgusu çok kalınsa, önce iyice karıştırın, ancak daha sonra gerektiği kadar birkaç yemek kaşığı su ekleyin. suyun önemli ölçüde azaldığı anlamına geliyorsa, kıvama getirmek için biraz daha ılık su ekleyebilirsiniz.
Pastörizasyon yapımı:
- NOT; Kullandığınız kavanozlar steril edilmiş olup, kapaklar yeni kapak olmalı.
- Vişneli dolgu ile dolu kavanozları sıkıca kapattıktan sonra, pastörize etmek için, altına bez konulmuş (kaynama sırasında ses çıkarmaması ya da çatlamaması için) derin bir tencerinin içine kapakları yukarıya gelecek şekilde dizin.
- Üzerlerine 4-5 parmak geçinceye kadar oda sıcaklığında su doldurun, ateşe koyun ve kaynamaya bırakın.
- Tenceredeki su kaynadıktan sonra, ateşi kısarak saate bakın. Suyun kaynamasını durdurmamak şartı ile 25-30 dakika kaynatarak pastörize edin. Bu süre 15 dakikadan az olmasın.
- Eğer kap içindeki suyun kaynatılması bundan daha kısa bir sürede yapılacak olursa o zaman ısı, kavanozun iç kısmına ulaşmayacağından, pastörize sırasında zararlı mikroorganizmaların tamamı ölmez ve canlı kalanlar zamanla üreyerek konserveyi bozarlar. Onun için pastörize yapılacak kaptaki suyun kaynatılması hafif ateşte ve yavaş olarak yapılmalıdır.
- Pastörizasyonun sonunda tencereyi ateşten alın, içindeki kaynar suyun bir kısmını dökün. Kavanozları kuru bir bezle tutarak tezgaha alın.
- Pastörizesi tamamlanan kavanozları, tezgaha aralıklı olarak dizin ve yavaş yavaş oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Çabuk soğumaları için üzerlerine asla soğuk su dökmeyin ya da soğuk su içine koymayın.
- Oda sıcaklığında iyice soğuyan kavanozları, temiz bir bezle sildikten sonra kapaklarının içeriye doğru iyi çökük olup olmadığını kontrol edin. Kapaklar içeriye doğru iyi çökmüşse kavanozlar içerisinde iyi vakum oluşmuş demektir.
- Her türlü reçel, marmelat, domates püresi vb. gıdaları bu şekilde pastörize ederek saklayabilirsiniz.
Güneşte çektirerek yaptığım klasik çilek reçeli tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Düzenli takipçilerimin müdavimi olduğu vişne likörü tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Kek, tart ve pastaların vazgeçilmezi vişne dolgusu, elinizin altında kış boyu hazır olsun.
Her katı, her lokması ayrı lezzetli vişneli cheesecake tarifini buradan okuyabilirsiniz.