İlk balık tarifim hem sunumu, hem tadıyla mükemmel olsun istedim. Bizim evde çok sık yapılsa da, evlerde pek yapılmayan bir pişirme yöntemi ile hazırlanan bir tarif tuzda balık. Ama size püf noktalarıyla vereceğim tarif, kolaylığıyla sizi şaşırtacak. Daha açık olarak söylersem, balık kızartmaktan daha kolay ve de çok sağlıklı. Hani balık lokantalarında ortaya üstünde ateş yanan gösterişli bir tepsi gelir, herkes büyük bir iştahla içinden çıkacak balığı bekler ya. İşte bu tarif o şaşaalı sunumla masanıza gelen, şefin özene bezene servis ettiği tuzda pişmiş balık tarifi. Restoranların dahi kullanmadığı ardıç tohumuyla (benden size müthiş bir püf noktası) lezzetlenen tuzun içinde, yavaş yavaş kendi yağı ve suyuyla pişen balığı yemeğe doyamayacaksınız. Evde yapılması zor gibi görünen tuzda balık inanın bu tarifle sizi hiç zorlamayacak. Hele bir de yanında, en yakın arkadaşı bir kadeh rakı, ya da buz gibi bir kadeh beyaz şarap varsa...
Bir kere denedikten sonra kendinizi balıkçılarda harıl harıl deniz balığı arar bulacaksınız. Genellikle kültür balıkları deniz balığı diye satıldığı için, gerçekten tadına doyulmaz bir lezzet yakalamak istiyorsanız hakiki deniz balığı seçmeyi sakın ama sakın unutmayın. Eh, madem yolu açtık, deniz ürünleri sevenler için, pratik tarifler de hazırlanıp yazılmaya başlandı bile.
Tuzda balık tarifi
Malzemeler:
- Balığın pulları temizlenmeyecek, üzeri çizilmeyecek. 1,5 ile 2,5 kilo arasında olanlar tercih edilecek.
- 1 adet mercan / kaya levreği ya da deniz levreği
- 2 paket kalın tuz
- 3 adet yumurta akı
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 1 tatlı kaşığı ardıç tohumu
- 5-6 sap maydanoz
- 2-3 adet taze soğan
- taze çekilmiş karabiber
- 1 adet limon
- 1 adet defne yaprağı
Hazırlanışı:
- Derin bir kasede, tuz, yumurta akı, limon kabuğu rendesi, karabiber ve dövülmüş ardıç tohumunu iyice karıştırın, gerekirse 1/2 çay bardağı su ekleyerek balığı kaplayacak tuzu hazırlayın.
- Tercih ettiğiniz balığı yıkayın, kağıt havlu ile iyice kurulayın. İçine maydanoz, limon dilimi ve taze soğanları ve defne yaprağını yerleştirin.
- Fırın tepsisinin altına çok ince bir tabaka hazırladığınız tuzdan serin. Balığı üzerine yerleştirin. Bir kaç dilim limon dilimi koyun ve kalan tuzla balığın tamamını kaplayın.
- Fırını 200 dereye ayarlayın ve balığı 45-50 dakika pişirin. (Üzerindeki tuz iyice sertleşmeli, rengi biraz kızarmalı, fırından mis gibi balık kokusu gelmeli.)
- Fırından çıkan tuzda balığın kabuğunu bir bıçak ve çekiç (ben et dövme tahtası kullanırım) ile hafifçe vurarak, balığı zedelemeden, kırın. Fazla tuzu başka bir tarafa alın, balığın kabuğunu kaldırın. Balığı bir servis kaşığı ile tabaklara paylaştırın.
- Yanında bol yeşillikli bir salata, roka, tere, soğan ve limon dilimleri ile servis edin. Ama soğan salatası da hazırlamayı unutmayın.
Dikkat edelim!
- Balığın 1,5 kilodan az olmamasına dikkat edin, küçük balıklar yağsız ve kuru olur.
- Deniz balığı olması çok önemli, çünkü yağlı ve kabuğunun kalın olması gerekiyor.
- Kabuğundaki pullar temizlenmemeli, üzeri çizilmemeli, gereğinden fazla tuz çeker. (Balıkçınıza tuzda pişirceğinizi söyleyin, doğru şekilde hazırlayacaktır.)
- Ardıç tohumu, sanırım pek kimseden duyamacağınız bir öneri. Mükemmel bir tat veriyor.
- Balığın içine ayrıca tuz serpmeyin, tarifteki gibi hazırlarsanız, içine çektiği tuz oranı mükemmel olacaktır.
- Balığın içine koyduğunuz yeşillikler balığa lezzet verir, sevmiyorsanız kullanmayın.
- Mümkünse mevsiminde deniz balığı yemeği tercih edin. Daha sağlıklı, daha ucuz ve daha lezzetli olduğunu unutmayın. Kasım 2009
Balık ne kadar iri olursa yağlı olacağı için daha lezzetli olacaktır.
Tuzla kaplanan balık fırına girmeye hazır...
Evde kolayca hazırlayacağınız midye tava ve tarator sos tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin.
- Fırında kızarmış mantar tarifimi buradan okuyun.
- Çıtır kabuklu karides tarifimi buradan okuyun.
- Somon köftesi tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
Yalnız bu balıkları normal balıkçılarda bulmak biraz zor oluyor.
Bulsak da pahalı.
Çiftlik balıklarına ben de karşıyım.
Bu hafta sonu deneyeceğim. Teşekkürler
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için