Armut şekilli bir meyve olan bergamot kelimesinin kökeni Türkçe beg armut’tur. Türkçe kelime İtalyanca’ya bergamotte olarak alıntılanmış; daha sonra İtalyanca’dan diğer dillere bergamot olarak geçmiştir. Bir çeşit turunçgil ağacı olan bergamotun koyu yeşil uzun yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri vardır. Kabuklarından uçucu yağ elde edilen bergamot meyvesi acımsı ekşi tada sahiptir. Tadı nedeniyle sofralık meyve olarak çok fazla tercih edilmeyen bergamot meyvesi daha çok reçel ve marmelat üretiminde değerlendirilir. Bergamot uçucu yağı çay sektöründe en yaygın kullanılan aroma vericidir aynı zamanda.
Ben de bergamotun rendelediğim kabuklarını kurutup çay demleme de, içini salatalara limon yerine kullanıyorum. Ve tabii kabuğun altındaki o dolgun etli kısımları da marmelat yaparak değerlendiriyorum. Çok tatlı yemediğimiz için mevsiminde yaptığım tek marmelat ve onu da mümkün olduğu kadar az şekerle hazırlıyorum. Daha çok reçel olarak yapılıyor ama, ben reçel gibi pişirdikten sonra blenderdan geçirip marmelat kıvamındaki halini daha çok seviyorum. Puf puf, sanki çok lezzetli yumuşacık bir lokum yemiş gibi oluyorsunuz. İçine eklediğim kavrulmuş çam fıstığı çok yakışıyor ama kullanmak zorunda değilsiniz. Siz nasıl isterseniz öyle yapın, reçel ya da marmelat olarak. Ama mevsiminde bergamot marmelatını mutlaka deneyin derim. Şimdiden afiyet olsun.
Zümrüt yeşili kabuğuyla, mis kokulu bergamot.
Bergamotun kabuklarını rendeleyip (ya da incecik soyarak) kurutup çay demlerken kullanın.
Bergamotun iç kısmının etrafında görünen etli beyaz kısımları marmelatta kullandığım yeri.
Çam fıstıklı bergamot marmelatı tarifi / Bergamot reçeli tarifi
Malzemeler:
- 250 gr bergamotun etli kısmı
- 250 gr toz şeker
- 1 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
- Bergamotun kabuklarını rendeleyip ayırın. Kabuğun altındaki kalın etli kısmı portakal soyar gibi soyun. Soyduğunuz beyaz kabukları küp küp doğrayın.
- Doğradığınız bergamotları bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kaynatın. Ocağın altını kapatın, su soğuyuncaya kadar bekletin. Su soğuduktan sonra süzgeç kullanarak suyu süzün. Bu işlemi 3 kere daha yapın. En sonunda bergomatların acı suyu çıkmış olacak. Acısı çıkan bergamotlar soğuk su içinde dibe çökmeye başlar. Acısının çıkmış olduğunu buradan anlarsınız.
- Acısı çıkan bergamotları üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyerek kısık ateşte yumuşana kadar pişirin ve suyunu süzün.
- Başka bir tencerede toz şeker ve suyu iyice kaynatın, içine bergamotları ekleyin birlikte 10-15 dakika kısık ateşte kaynatın. Bir gece tencerede bekletin.
- Ertesi gün, soğumuş bergamot reçelini kısık ateşte, tekrar 15 -20 dakika dakika daha pişirin. Artık, bergamot reçeli kıvam almaya başlayacaktır. Limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp, ocaktan alın. Bergamot reçeli artık hazır.
- Ben bu aşamadan sonra el blenderı ile püre haline getirip, marmelat yapmış oluyorum. içine kavrulmuş çam fıstığı ekleyip, kavanozlayıp buzdolabında saklıyorum. Bergamot marmelatını (ya da reçelini) siz nasıl seviyorsanız o şekilde yapabilirsiniz. Ocak 2020
En sık yaptığım reçel olan, rafine şekersiz fermente vişne reçeli tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Rengi ve kokusu hiç bozulmayan, güneşte çektirilmiş, çilek reçeli tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Midye poğaça tarifimi buradan okuyun
- Mıkla tarifimi buradan okuyun
- Kolay çi börek tarifimi buradan okuyun
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için