Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü, inanılmaz güzellikte turkuaz renkli suyu ve bembeyaz kumsalı ile görsel bir şölen. Mavinin ve yeşilin içiçe geçtiği harika bir doğa. Salda Gölü'nde yüzmek şu dünyada “iyi ki yapmışım” diyeceğiniz şeylerden biri. Gölün kıyısına gelince güzelliği sizi büyülüyor. Salda Türkiye'nin en derin, dünyanın üçüncü derin gölü. Ve Mars gezegeni özelliği taşıyan dünyadaki iki yerden biri. Doğal sit alanı olduğu için koruma altında. Bu nedenle en güzel plajı olan Maldiv'ler sahilinde bile doğru düzgün hizmet verecek tesis yok. Öyle gidip “bir hafta tatil yapayım” diyeceğiniz bir yer değil. Günü birlik bir gezi ya da iki-üç günlük kamp yeterli olur. Burdur ili Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'ne, özellikle Antalya, Marmaris, Bodrum , Isparta, Denizli civarındaki yerlere tatile geldiğinizde bir günü ayırıp gitmek çok mantıklı ya da uçakla Isparta'ya gelip araba kiralayarak geçmek mümkün. Çünkü göle giden toplu taşıma aracı ya da şehirler arası otobüs yok. Biz Bodrum'dan üç buçuk saatte gittik. Aynı gün geri döndük. Ağaçlar içinde harika bir yol, trafik yok. Gidip dönmek çok rahat. Eğer Denizli üzerinden gidiyorsanız Serinhisar ilçesinden leblebi almayı da unutmayın. Salda gölü özellikleri, nasıl gidilir, nerede konaklanır, ne yenir gibi sorulara cevap verecek şekilde hepsini yazdım. İstedim ki büyük ihtimalle günü birlik ya da iki günlüğüne geleceğiniz bu doğa harikası yerde “keşke bunu da alsaydım, bunu da yanımda getirseydim” demeden keyifli zaman geçirin.
Magnezyum kayalarından oluşan bembeyaz kumsalı ile Maldivler Sahili ve Beyaz Kayalar en güzel plajı.
Salda Gölü hakkında;
- Dünyanın üçüncü büyük en derin gölü olan Salda Burdur ili Yeşilova ilçesinde bulunmakta. Salda gölü Türkiye'nin en derin tatlı su gölü. Ölçülebilen derinliği 185 metre. 44 kilometrekare yüzölçümüne sahip gölün binlerce yıl önce jeolojik bir çökme ile oluştuğu tahmin edilmekte.
- Dünya da Mars gezegeni yüzey özelliklerini taşıyan iki yerden biri. (Diğeri Kanada'nın kuzey bölgesinde.) Salda gölünde bulunan yüksek magnezyum içerikli beyaz kayaların Mars'ta da bulunması zaman içinde benzer koşulların gezegende de olduğu fikrini doğurmakta. Bu yönde araştırmalar yapılmakta.
- Salda gölü kumsalı magnezyumlu kayaların parçalanması ile oluştuğundan kum çok sıcak olmuyor. Normal kum sıcak havalarda insanın ayağını yakarken, Salda Gölü kumsalının kumu ayakları yakmıyor.
- Gölün çevresinde bisiklet turu yapabileceğiniz gibi, kuş meraklıları için kuş gözlem alanları da bulunmakta.
- Göle yaklaşık 10 km. uzaklıkta bulunan Salda Kayak Merkezi, göl manzaralı kayak yapabileceğiniz nadir yerlerden biri konumunda. Genellikle, Aralık ayından itibaren Nisan ayı sonlarına kadar karla kaplı olan tepede 50–100 cm civarında kar görmek mümkündür. Doğal bitki örtüsü ile kaplı olan tepenin arazi yapısı 30 cm kar yağışında bile kayak yapmaya uygun hale gelmektedir. Salda Kayak Merkezi’nde şu an için konaklama imkanı bulunmuyor. Konaklama için göl kenarındaki butik otel tercih edilebilir.
Salda Gölü'ne nasıl gidilir;
- Salda Gölü, Burdur ili Yeşilova ilçesi sınırları içerisindedir. Yeşilova’ya 5 km, Burdur’a 56 km, Denizli’ye 96 km, Antalya’ya 159 km mesafededir.
- Burdur, Denizli, Antalya şehirlerinin tam ortasında bulunan Salda gölü, şehirler arası ana yolların üzerinde bulunmadığından, otobüs firmaları ile buraya ulaşmak mümkün değil. Sadece özel aracınızla ulaşabilirsiniz.
Fotoğrafta gördüğünüz lacivert renkten itibaren göl derinleşmeye başlıyor. Buralar yüzmeye yasak alanlar.
Salda Gölü notları;
- Buraya gelirken ilk yapacağınız şey çantanıza fotoğraf makinenizi koymak olmalı.
- Sahildeki otelin, Yeşilova'daki çadır kampının ve Doğan Baba Koyu'nun plajından da göle girip yüzebilirsiniz. Ama en güzel sahili tabelaların sizi yönlendirdiği Maldivler ya da Beyaz Kayalar dedikleri plajı.
- Plaja gelince arabanızı park edip sahile kadar 150-200 m kadar yol yürüyeceksiniz. Arabalar sahile kadar inmesin diye yer yer kazılmış, yer yer doldurulmuş ve gölün sahil dokusu ile kumluk bir yolda yürüyerek sahile ulaşacaksınız. Mümkünse yanınıza almanız gereken her şeyi kontrol edip tekrar tekrar o yolu yürümek zorunda kalmayın. Tuvaletler ve soyunma kabinleri de arabanızı parkettiğiniz mesafeden 50-60 m kadar ileride.
- Arabanızı parkedip kıyıya gitmek için geçeceğiniz yola zincir koyup başına birini koymuşlar. (Bir aydır bu uygulamanın olduğunu söylüyorlar) tutturabildiğinden kişi başı 5 TL alıyor. Kapıda itirazlar, tartışmalar oldu. Görevli gitti biz ve o anda orada olan herkes ücret ödemeden girdik. Ödeyeceğiniz miktar önemli değil ama, bu konuda dikkatli olun yasal bir şey olduğuna inanmazsanız ödeme yapmayın.
- Plajda şezlong şemsiye hiç bir şey yok. Her şeyi yanınızda götüreceksiniz. Portatif şezlonglar böyle yerlerde hayat kurtarır. En kötü yere serecek birşeyler olsun yanınızda. Kum kalın yer örtülerine yapışmaz, üzerinde rahatça oturabilirsiniz. Ama yanınızda küçük çocuk varsa öğle saatleri için şemsiye şart. Sahilde küçük çadırlarla gelenler vardı, varsa öyle bir çadırınız çocuklar için o da işinize yarayabilir.
- Gölün yüzülecek kısımdaki suyu oldukça sığ, tertemiz, tatlı. Zemini halı gibi yumuşacık bembeyaz kum. Küçük çocuklar için çok emniyetli, rahatça yüzüp, oynayabilirler.
Doğan Baba Koyu, pideci Sami'nin yeri. Sessiz sakin harika bir koy. Çadır kurup konaklayabilirsiniz.
Salda Gölü'nde ne yenir;
- Benim önerim yanınızda bir buzluk içinde suyunuzu, meyvenizi ufak tefek atıştırmalığınızı getirmeniz. Hatta küçük çocuğunuz varsa yiyebileceği yemeğini de. Maldivler Sahili'nde sadece gözleme var yemek için. Peynirli ya da pazılı gözleme yanında bir ayran 6 TL. Fiayatlar ucuz, yemediğim için kalite konusunda bir şey diyemeyeceğim. Ama dışarıda yenebilecek, hele böyle sıcak havalatda en emniyetli ve sağlıklı yiyecek. Soğuk su, çay bol.
- Göl kenarında birbirine yakın mesafede iki tane restoran var, oralarda yemek için tercih edilebilir.
- Biz, Maldivlar plajından 9 km uzakta olan Doğan Baba Koyu'nda pideci Sami'de yedik. (Mesafe uzak gelebilir ama yol çok güzel tavsiye ederim. Bir taraf göl, bir taraf çam ormanı. Hem bu bahaneyle gölün etrafında bir tur da yapmış olursunuz.) Pideleri güzel, pide yemem derseniz güveçte alabalık da yapıyor. Bir kıymalı, bir kuşbaşılı kaşarlı pide iki ayran bir büyük su 20 TL. Meşrubat, ayran, soğuk su bol. Odun ateşinde demlediği çay mükemmel. Alkol yok. Ruhsatı olmadığı için onun masalarında içemiyorsunuz ama yanınızda getirip biraz ilerisinde ya da sahilin herhangi bir yerinde içebilirsiniz. Sabah kahvaltısı da veriyor isteyen olursa. Maldivler Sahili'nden yemek yemek için ayrıldığınızda bütün eşyalarınızı da toplayıp yanınıza almanız gerekiyor. Sonra geri dönerseniz tekrar aynı eşyaları sahile taşıyacaksınız. Eğer yanınızda küçük çocuk ya da şezlong şemsiye gibi ağır eşya varsa iyi bir plan yapmalısınız.
Doğan Baba Koyu'nda bulunan pideci Sami'nin pideleri. Ayrıca alabalıkta bulunmakta.
Salda Gölü'nde konaklama;
- Göl kıyısında güzel bir otel var. İlk planımız kalmak olduğu için oteli görmek istedik. Temiz, bir yüzme havuzu ve göle girebileceğiniz küçük bir koyu da var. Orman tarafında bir odada, iki kişi oda, kahvaltı 175 TL. Otel fiyatları sezona ve oda konumuna göre değiştiği için otelin internet sitesinden bilgi alabilirsiniz. Ama çok büyük bir otel değil, kalmayı planlıyorsanız mutlaka rezervasyon yaptırın.
- İkinci alternatif çadır. Yeşilova Belediyesi'ne ait çadır kampı var. İsterseniz kendi çadırınızda kalırsınız, isterseniz çadır kiralayabilirsiniz. Kampın içinde tuvaletler, yemek yiyeceğiniz lokanta, çocuk parkı var. Tuvaletini kullandım. Büyük bir kamp alanı için sadece iki tane alaturka tuvalet var (kadınlar için) temiz ama küçük, rahatsız. Soyunma ve duş alma yerlerini görmedim. Çadırlar birbirine çok yakın yerleştirilmiş. Görüntü olarak biraz rahatsızlık verici. Fiyatlarını internet adreslerinden arayıp öğrenebilirsiniz.
- Son olarak, çadırınızı Doğan Baba Koyu'nda çam ağaçlarının altına kurar, pideciye ait tuvaleti kullanabilirsiniz. Ama elektrik, duş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir tesisi yok. Fakat daha sessiz ve sakin bir ortamı var. Bu şekilde, tekrar gidip iki gün kalmak planımda var. Bir ya da iki gün gayet güzel idare edilebilir. Kahvaltı ve yemek elinizin altında olur. Yanınızda et vs. getirip sadece gündüz saatlerinde mangalda yakabiliyorsunuz. Gece ateş yakmayı yangın ihtimaline karşı jandarma yasaklamış.
- Salda Gölü ile ilgili gitmeden önce bilmeniz gereken en önemli detaylar bunlar. Gittiğinizde bol bol yüzün gölün tadını çıkarın, bulunduğunuz yerden giderken her zaman yapılması gerektiği gibi çöplerinizi toplayıp, etrafı tertemiz bırakmayı unutmayın. İyi tatiller... Eylül 2017
- Rehber niteliğindeki gezi yazılarımın tamamını buradan okuyabilirsiniz.
- Salda Gölü ile ilgili Gezitta.com çok güzel bir yazı yazmış, okuyabilirsiniz.
Salda Gölü etrafında bisiklet ya da araba ile gezerek yeşile ve maviye doymak mümkün.
Bu yazımı beğendiyseniz bunları da okuyun
- Hırvatistan ve Dalmaçya Kıyıları yazımı buradan okuyun.
- Adım adım Karadağ/Kotor yazımı buradan okuyun.
- Arnavutluk yazımı buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için