"Vizesiz tatil; Hırvatistan ve Dalmaçya Kıyıları -1" yazısından sonra ikinci bölüme devam ediyorum. Aslında Adriyatik Denizi'ndeki adaları, deniz yoluyla gezmek çok daha iyi olur. İmkanınız varsa böyle denemenizi tavsiye ederim. Bu bölümde Split, Hvar Adası ve diğer adalara nasıl gidilir, kaça gidilir, ne yenir, nerede kalınır gibi bilgileri bulacaksınız. AB’ye girmeden, vize sorunu çıkmadan, iyice dolup taşmadan, gidip görün. Biz çok memnun kaldık. Biraz daha kalıp diğer adalarını da görmeyi, kültürünü daha iyi anlamayı çok isterdik. İnşallah başka sefere.
SPLİT ve ADALAR Adalara gitmek için Plitvice’den Zadar veya Split’e gitmelisiniz. Biz Zadar’a gitmediğimiz için o civardaki adalara uğrayamadık. Doğrudan Split’e geçtik. Yol çok zevkli, manzara müthiş. Ancak, 2 saatlik bir kısmı çok virajlı. Yol sorunu olanlara asla tavsiye etmem, hiç düşünmeden otobanı tercih edin derim. Sahil tarafından giden yol altı buçuk saat sürüyor, kişi başı 147 kn. Tüm otobüslerde bagaj için ayrıca ücret alınıyor. Plitvice’den Split’e gidecekseniz, otobüsler sadece sahil yolundan gidiyor. Yer ayırtmaya gerek yok. Ama kendi aracınızla gidecekseniz otobanı tercih edin derim. Yol 2 saat kadar daha kısalıyor. Biz vakit darlığından şehirleri gezemedik. Eminim ki oralarda da çok güzel yerler vardır. Vakti olanlar belki birer gün şehirlerde kalıp gezebilir. Tarihi yerlerini ve günlük yaşamı yakından görebilir.
HVAR ADASI’NA GİDİŞ Hvar çok büyük bir ada. İçinde bir sürü köyleri var. Hvar’ı merkez olarak kabul ederseniz, diğerleri Jelsa, Stari Grad, Vrboska gibi. Split’te otobüs, feribot ve tren garı bir arada. Biz doğrudan Stari Grad’a (Hvar adası) geçtik. Hvar çok büyük bir ada. Hvar merkeze feribot yok. Büyük deniz otobüsleri var. O yüzden feribotla Stari Grad’a gidip oradan araba veya otobüsle Hvar merkeze gidebilirsiniz. Feribot bir saat 45 dakika sürüyor. Kişi başı 42 kn. Feribotlarda yeme-içme bizde olduğu gibi pahalı değil. İster tost, ister yemek yiyin hepsi çok ucuz. Vaktiniz kısıtlıysa yemek işini feribota bırakın yemekler çok güzel, pişman olmazsınız.
Stari Grad- Hvar arası 15 dakika 25 kn. Jelsa 8 dakika 21 kn. Ayrıca Stari Grad’dan otobüsle Jelsa, Vrboska gibi merkezlere de otobüsle gidiliyor.
Bu yerlerin hepsinden denize girilebiliyor, ayrıca teknelerle çok güzel ve bakir adalara günübirlik ulaşım yapılabiliyor. Tüm sahiller ve adalarda bizde ki gibi, uzun kumsal yerler aramayın. Yok değil, ama çok çok az. Genelde sahil kenarları kayalık. Adriyatik kıyıları çok girintili çıkıntılı. Kayalar dalgalar tarafından aşınmış ve doğal bir sahil oluşturmuş. Deniz şehirlerin, ormanların içine kadar girmiş. Bunu pek anlatamıyorum, gerçekten görmek gerek. Sanki dantel gibi. Bizde ki gibi kumsallar, üzerinde şezlonglar filan yok. Şezlong çok az yerde var. Genellikle kayaların üstüne havlu ve mat serip uzanıveriyorlar. Oralarda oturup, güneşleniliyor. Bu bizim pek alışık olmadığımız bir sahil tarzı. Ama deniz her tarafta çok mükemmel. Serin, berrak… Her yerde farklı özellikler gösteriyor.
STARİ GRAD Çok güzel doğal bir yer. Kasabanın içine kadar giren deniz merkezi ikiye bölmüş. Bir taraf daha çok yerli halkın oturduğu evlerin olduğu kısım. Diğer taraf ise pansiyonların, restoran ve kafelerin olduğu kısım. Üç-dört tane büyük otel bulunmakta. Oteller deniz kıyısında. Zaten başka bir yerde de kalsanız aynı yerden denize giriliyor. Hvar adasında kalmayı düşünenler için Stari Grad’da kalmak hem daha ekonomik, hem de daha sakin bir yer. Biz pansiyonda kaldık. Fiyatı kişi başı 120 kn. Mutfağı kullanmak ya da kahvaltı almak isterseniz ayrıca ücret ödemeniz gerekiyor. Buna gerek yok, kahvaltı ve yemek bol, istediğiniz yerde yiyebilirsiniz.
Restoranlar hem çok hem de ucuz. Hepsinde fiyatlar aynı sayılır. Ara sokaklarda ise genellikle butik restoranlar var. Biz daha çok onları tercih ettik. Daha değişik yemekler bulmak mümkün. Ama fiyatlar da çok bir fark yok. Yalnız balık pek yok. Hatta hiç yok. Sadece somon ve ton balığı var. Balık en pahalı yiyecek. Ama kalamar çok bol. Fiyatlar bizdeki gibi ama porsiyonlar iki-üç katı büyüklüğünde.Burada size özellikle bir pastane tavsiye edeceğim. Sahibi bir Türk, Nejat Bey. Bize çok yardımcı oldu. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Stari Grad’ın en büyük ve en güzel pastanesinin sahibi. Dondurma kupları ve pastaları meşhur. Orada dondurma yemeden kimse gitmez diyebilirim. Gider, tanışırsanız size de çok yardımcı olur. (Pastanenin resmini gece çekmiştim, çok iyi çıkmamış, o yüzden sayfaya koyamadım.) Diğer ihtiyaçlarınız için de adada büyük bir market var. Burada gerekli herşeyi bulabilirsiniz.
Adada akşamları hediyelik eşya tezgahları açılıyor, pek çeşit olmasa da gezip görmek yine de zevkli. Yalnız gözlemlediğim kadarıyla tüm adalarda ve şehirlerde hediyelik eşya bulmak bir sıkıntı... Neredeyse her sokakta bir kilise var. Kiliseler eski ve çok güzel. Hiç ummadığınız ara sokaklarda güzel küçük müzeler var. Bol bol resim çekebilirsiniz. (Fotoğraf makinemizde bir sorun yaşadığımız için yeteri kadar resim çekemedik.) Köyün arka tarafları ise bağlık. Her taraf yemyeşil, tertemiz. Ayrıca bir de büyük bir kamp alanı var. İsterseniz çadır ya da uyku tulumu ile kalabilirsiniz. Ulaşım çok kolay. Stari Grad’da marketler dışında hiçbir yerde kredi kartı geçmiyor.
Scuba için dalış merkezleri vardı, ama fiyatları çok pahalı geldi. Merkeze verdiğiniz para dışında, dalış için de ayrıca vergi alıyorlar. Bu yüzden dalamadım. Aklım kalmadı desem yalan olur. O kadar yol gidip de dalmadan gelmek olmadı ama, o da inşallah başka sefere diyelim. Tekrar gitmek için bahane olur belki..
JELSA Burası da Stari Grad gibi Hvar’ın bir bölgesi. Stari Grad’a feribotla gelip oradan otobüsle 10 dakika da ulaşıyorsunuz. Burası da yine ortada bir meydan, etrafında alışveriş yerleri ve küçük bir marinadan ibaret. Marinasından civar adalara tekneler kalkıyor. Konaklamak için uygun bir yer. Biz sadece günübirlik gittik.
Daha çok yerli halkın tercih ettiği büyük bir plajı var. Etrafta turist görmek biraz zor. Burası kayalıklardan iki katlı set şeklinde oluşmuş (biraz doğa , biraz insan eliyle), doğal bir havuz gibi. Ama kumluk ve sığ bir denizi var. Çocuklu aileler için daha uygun. Kıyının arkası her tarafta olduğu gibi ormanlık. Plajda soyunmak için portatif kabinler ve duşlar var. Etrafta yemek için restoranlar mevcut.
BRAC ADASI (ya da BOL ADASI) Hvar’dan sonra turistlerin ençok gittiği ada. Nerede kalırsanız kalın bu ada mutlaka görülmeli derim. Buraya Stari Grad’dan 2 saatlik bir tekne yolculuğuyla geliniyor. Jelsa’dan da gelebilirsiniz. Kişi başına 100 kn. Görülmeden gidilmemesi gereken bir ada. Adaya tepeden baktığınız da muhteşem bir görünüşü var. Denize doğru upuzun uzanmış bir sahil. Sahilin içine doğru girmiş orman. Su hemen derinleşiyor. Yüzmek için çok güzel bir denizi var.
Bu ada da, zenginliğin farkına varıyorsunuz. Güzel ve şık cafeler, publar ve değişik mağazalar marinada sizi karşılıyor. Her tarafından denize girilmesine karşın, resimlerde de gördüğünüz buruna gitmek için 2 kilometre kadar yürümek gerekiyor. Ya da tembellik yaparım dersiniz, taksi botlara binersiniz. 10 kn’ya 2 dakikada şahane sahile varırsınız. Upuzun bir sahil. Deniz çok güzel. Sahilde şezlong ve şemsiyeler ücretli. İsterseniz, plajın hemen arkası ormanlık orada oturabilirsiniz.
Ormanlık alanın içinde duşlar, tuvaletler, cafeler ve şahane bir restoran var. Yemek için aklınıza ne gelirse bulabilirsiniz. İnanılmaz derecede büyük porsiyonlar ve çok uygun fiyatlara. En lezzetli hamburgeri burada yedik desem yalan olmaz. Bu adada da rahatça konaklayabilirsiniz. Daha çok deniz yoluyla, yatlarla çok fazla gelen oluyor. En turistik adalarından biri.
PALMIZANA ADASI Çok ama çok güzel bir ada. Bizim gözde adamız burası oldu. Minicik gizli bir hazine gibi. Diyeceksiniz ki bizde de var. Evet. Ama hangi ada bu kadar bakir kalmış. Küçük, ama oturum yapılmayacak kadar değil. Ama yapmamışlar. Belki de o yüzden çok doğal.
Hvar’dan tekneyle sadece 30 dakika. Adam başı 50 kn. Adaya vardığınızda önce şaşırıyorsunuz. Kendinizi birden küçük bir marinada buluyorsunuz. Etrafa bakınıp ‘burada denize girecek yer yok ki?’ diye düşünürken, size sahili tarif ediyorlar. Yola çıkıp –çok güzel yemyeşil bir patika- 10 dakika kadar yürüyünce gözlerinize inanamıyorsunuz. Bir koy iki yanı upuzun sahil (tabii yine kayalık) ve hemen arkası yemyeşil orman. Konaklayacak hiç yapı yok . Sadece dört tane restoran var. Onlarda ağaçların arasında kaybolmuş. Biz en popüler olana TOTO’S’a gittik. Her zaman ki gibi iyi ve bol yemek yedik, az para ödedik…
HVAR ADASI Sırada en popüler adası olan Hvar var. Ne diyelim en zengini, en sona kaldı. Burada zenginlik mekanlardan ve sahildeki yatlardan hemen belli oluyor. Ama tüm köylerinde olduğu gibi burası da bir meydan ve etrafında gelişmiş. Tabii yine güzel büyük bir kilise meydanda yerini almış buluşma noktası olarak. Herşey meydanda toplanmış. İskele, otobüs durağı, marketler, information büroları, bankalar vs… Otobüs gelince elinde sobe (oda) yazılı insanlar birden etrafınızı sarıyor. Marinada tripleks ev büyüklüğünde özel yatlar, şık cafe ve restoranlar sıralanmış.
Tabii herşey bu kadar şaşaalı olunca fiyatlar da öyle oluyor. Neredeyse herşey iki katı fiyatı. Kalacak yerler, yiyecekler, hatta marketler bile. Aynı market, aynı ürün ama fiyatı burada daha pahalı. Otellerin çoğu yine sahile uzak. Ama sahile de kıyısı olan çok büyük bir oteli var. Burada kumar turizmi epeyce gelişmiş. Bir de yatıyla gelip, bir yemek yiyip giden dünyaca tanınmış sanatçılar ve iş adamları vs.. gibi insanların geldikleri yerler de burada mevcut.
Şimdilik genel hatlarıyla anlatacaklarım bu kadar. Aslında daha detaya girilse her yer ayrı birer yazı olur. Hele bir de anılara girsem, hiç bitmez. En heyecanlı kısmı da onlar ama başka bir sefere... Umarım genel bir bilgi sahibi olmuş, ortalama ne kadar harcama yapılacağını ve ulaşımı hakkında yeteri kadar aydınlanmanıza yardımcı olabilmişimdir. (Bu gezi 2008 Ağustos ayında yapılmıştır.) Gitmeyi düşünen herkese şimdiden iyi tatiller…
Hırvatistan ve Dalmaçya Kıyıları-1 yazısını buradan okuyun. Haziran 2009
Gezi yazılarımın tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü rehber yazımı buradan okuyun.
Yorumlar
Güzel bir tatil geçirmenizi dilerim. İyi yolculuklar...
Size de şimdiden iyi tatiller dilerim...
Biz Hvar Adasına, Zagrep'ten araba kiralayarak geçmeyi düşünüyoruz. Acaba arabayı adaya geçerken bıraksak mı diye düşündük, karar veremedik.
Bir de Stadi Grad'da Bir pastaneden bahsetmişsiniz, ismini yazmamışsınız, belki yazsanız,oraya gittiğimizde Nejat Bey'e sizden selam götürürdük.
sevgiler
harika aydınlattı bizi 15 ağustosta arabayla istanbuldan çıkıyoruz bekle bizi Hırvatistannnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!
not: euro'ya geçmemişlerdir inşallah??
Uuzn zamandur aklımdaydı Hırvatistan gezisi,yazınız öle süper geldiki önümüzdeki mayısta ordayız:)
Yazı gercekten cok faydalı oldu; o kadar sitede dolastım-en pratik bilgileri buradan aldım.
Tesekkurler...
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için