Yapması zor gibi görünse de, püf noktalarına dikkat edince ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Pâte à choux ya da türkçe olarak şu hamuru benim için yapması en keyifli hamurlarından. Her defasında puf gibi kabarmasına, iç dokusunun güzelliğine hayran kalırım. Tabii sonrasında bonus olan bol kremalı ekler ya da profiterol keyfi için de yapmaya değer. Tazecik fırından yeni çıkmış incecik, puf puf kabarmış, kocaman gözenekli şu hamuru (ekler hamuru) ile yapılmış eklerin ya da profiterolün lezzeti bambaşka olur. Daha önce denemediyseniz, yapım aşamasında bütün püf noktalarını paylaştığım pâte à choux / şu hamuruna mükemmel bir şekilde yapacağınızdan eminim. Şimdiden afiyet olsun.
Pâte à Choux / Şu hamuru tarifi
Ekler / profiterol hamuru tarifi
Malzemeler:
- 120 ml süt
- 120 ml su
- 115 gr tereyağı / küçük parçalara kesilmiş
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 125 gr çok amaçlı un
- 4 büyük yumurta / çırpılmış
üzeri için;
- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı süt veya su
Hazırlanışı:
- Tereyağı, su, süt, tuz ve toz şekeri kalın tabanlı sos tenceresinde birleştirin. Tereyağı eriyip kenarlardan kaynamaya başlayınca ateşten alın ve bir kere de unu ekleyin. Tekrar ocağa alın ve birkaç dakika hamur pürüzsüz bir hale gelip kaptan kolayca ayrılınca ocaktan alın. Başka bir kaba alın. (Bu aşama da tezgah üstü mikser varsa onu kullanın.) Aşırı sıcağı gidene kadar bekleyin ve mikserle çırparak hamuru serinletin.
- Yumurtaları bir kaseye kırın ve bir çatal yardımı ile çırpın.
- Hamurun aşırı sıcağı gidince mikser çalışır durumdayken çırptığınız yumurtaları dört kere de (her defasında yumurtayı hamura yedirerek) hamura ekleyin ve pürüzsüz bir hamur elde edin. (Eklenen her yumurta da hamur önce dağılmış gibi olup sonrasında toplanacak.) Hamuru iki parmağınızla tutup çektiğinizde kopmadan uzamalı.
- Şu (choux) (ekler ya da profiterol hamuru) hamuru artık hazır. Kalın ve düz uç taktığınız, krema sıkma poşetine hamuru doldurun. (Hamur sıkma poşeti küçükse iki kere de bu işlemi yapabilirsiniz.)
- Fırını fansız ayarda 200 derecede ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Şu hamurunu yağlı kağıt üzerine 4-5 santimlik uzun çubuklar halinde aralıklı olarak sıkın. Pişme sırasında hamurların düzgün şekiller alması için, sıkma işlemini bir kere de yapmaya dikkat edin. Bütün hamuru bu şekilde tepsiye sıkıp bitirin. Parmağınızı suyla ıslatın ve hamuru çektiğiniz yerde oluşan sivri uçları hafifçe bastırarak düzeltin. Bütün hamurların üzerine su ile inceltilmiş yumurta sürün ve önceden ısıtılmış fırına verin.
- 5 dakika 200 derecede pişirin, fırın kapağını açmadan ısısını 175 dereceye düşürün ve altın kahverengi olana kadar 20-25 dakika daha pişirin. Pişme sürecince fırın kapağını açmayın.
- Fırından çıkardıktan sonra tepside bekletmeden hemen tel ızgara üzerine alın ve iyice soğumasını bekleyin. Ekler ya da profiterol yapımında kullanacağınız kabuklar artık hazır. Şu (choux) hamurunu birkaç gün önce pişirip, ertesi gün veya daha sonra, servis etmeden önce 160 derecede 10 dakika kadar ısıtıp tazeleyin. Bu işlemden sonra içini doldurup servis edebilirsiniz.
- Bu ölçülerle, fotoğrafta gördüğünüz boyda 12 adet ekler çıkıyor. Aralık 2018
Dikkat edelim!
- Ekler yapacaksanız hamurları uzun şekilde, profiterol yapacaksanız top şeklinde yapın.
- Ben beş santim boyunda tek porsiyonluk ekler yapmayı seviyorum. Dilerseniz üç santimlik hamurlarla daha küçük ekler yapabilirsiniz.
- Sıkma aşaması çok önemli. Her bir parçayı bir kerede sıkmaya mutlaka dikkat edin. Olmazsa tepsiden alın, tekrar sıkma poşetine geri koyun.
- Top şeklinde yapacaksanız yine aynı şekilde bir kere de sıkın ve bırakın. Üstüne bir kat daha yapmayın. O zaman şekilleri bozuk olacaktır.
- Fırından çıkan ekler hamuru (kabukları) parmağınızla vurduğunuzda tok bir ses çıkarmalı. İncecik kabuk halindeki ekler kabuklarını kestiğinizde yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi iyice kabarmış, içi delikli, kuru ve hafif olmalı.
Pâte à Choux / şu hamuru günün sonunda böyle lezzetli, ağız sulandıran eklere dönüşünüyor.
Bol çikolatalı, kabaklı tadına doyamayacağınız kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Elmalı cevizli kek tarifimi buradan okuyun.
- Fındık lahmacun tarifimi buradan okuyun.
- Elmalı ekmek tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için