Eğer "bugün yemek pişirmek istemiyorum" diyorsanız ya da işten geldiğinizde mutfakta çok fazla oyalanmak istemiyorsanız işte aradığınız tarif. Hepimiz yoğun bir gün sonrası evdekilere hiç yorulmadan bu kadar lezzetli bir yemek hazırlamak isteriz eminim. Üstelik çok lezzetli bir sosla tavuğun göğüs etini kurutmadan, yumuşacık, sulu sulu pişirerek. Bu şekilde hazırlayıp ızgara yaptığınız tavuk etlerini dilerseniz kocaman bir kase bol hardal soslu yeşil salata üzerinde, ya da incecik bir lavaş ekmeğinin içinde yanında kırmızı soğan turşusu ile servis edebilirsiniz. Küçük bir tavsiye isterseniz; en lezzetli et yemekleri döküm tencere ya da tava kullanılarak pişirmeye ocakta başlayıp, pişirme fırında tamamlanarak olur. Afiyet olsun...
Yeşil soslu ızgara tavuk tarifi
Malzemeler:
- 1 adet yarım tavuk göğüs eti
yeşil sos malzemeleri;
- 1 demet maydanoz
- 4 diş sarmısak
- 2 yemek kaşığı kapari
- 1 adet acı kırmızı biber (taze ya da kuru)
- 1 adet limonun suyu
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 7-8 adet tane karabiber
- yeteri kadar deniz tuzu
Hazırlanışı:
- Yeşil sos malzemelerinin hepsini mutfak robotuna koyun, karıştırıp sos haline getirin.
- Kesme tahtası üzerinde gögüs etinin üzerine (fotoğrafta gördüğünüz gibi hemen hemen yarısına kadar) keskin bir bıçakla çarpraz kesikler atın. Sonra hazırladığınız sosun yarısından fazlasını kesiklerin de arasına bolca girecek şekilde tavuğun üzerine dökün. Üzerini streç filmle örtün ve buzdolabında mümkünse bir gün, değilse yarım saat bekletin.
- Döküm ızgara ya da tavayı iyice ısıtın soslu tavuk etini ızgaranın üstüne koyun ve iki tarafını da eşit şekilde pişirin. Eğer tavuk göğsü çok kalınca ızgara da her iki yüzünü de renk alana kadar kızartıp (aynı tava ya da ızgara ile) sıcak fırında içinin piştiğinden emin olana kadar pişirmeye devam edin.
- Izgaradan ya da fırından aldığınız tavuk göğsünü kesme tahtası üzerinde 5-10 dakika dinlendirip, dilimleyerek yanında ayırdığınız sosla birlikte servis edin.
- Tavuk göğsünü ince dilimler halinde keserek kullanmak isterseniz; o zaman dilimleri yine aynı şekilde soslayıp buzdolabında dinlendirin. Izgarada her iki tarafınıda eşit şekilde pişirip aynı şekilde servis edin. Bu şekilde hazırlarsanız ayrıca fırına koymaya gerek kalmaz.
Dikkat edelim!
- Tavuk etini kestiğiniz tahtayı diğer et ve sebzeler için kullanmayın. Kullandıktan sonra hemen sıcak su ile iyice yıkayın.
- Tavuk eti çok çabuk bakteri üretir, sosladıktan hemen sonra buzdolabına kaldırın.
- Bütün aldığınız tavuk göğsünü buzlukta biraz dondurduktan sonra istediğiniz kalınlıkta dilimler halinde kolayca kesebilirsiniz.
- Kırmızı eti az pişmiş yiyebilirsiniz ama tavuk etinizin tamamen piştiğinden emin olun. İşte bu sebeble kalın tavuk etlerini ızgaradan aldıktan sonra fırınlayarak içini pişirmek çok önemli. Ama bütün etlerde olduğu gibi kurutmamaya özen göstermelisiniz.
- İnce dilimleri ızgara yapmak daha kolay, pişen kısımların rengi beyazlaşacağı için piştiğini kolayca anlayabilirsiniz.
- Mümkünse gezen tavuk kullanmayı tercih etmelisiniz. Ocak 2013
Mükemmel ızgara tavuk tarifimi buradan okuyun.
Tavuk kokoreç tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Fırında sebzeli mantar tarifimi buradan okuyun.
- Fırında yufkalı tavuk tarifimi buradan okuyun.
- Buzluk böreği tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
Geçen akşam bu tarifinizi yaptık, tavuklarımız ince olduğu için fırına koymadan döküm tavamızın içinde pişirelim dedik ama yeşil sosun neredeyse çoğu yandı. Nerede hata yapmış olabiliriz? Sanıyorum sadece ocakta pişirmek hatası yaptık. Kaç dakika tavada pişirmeliyiz sonra ne zaman fırına almalıyız?
Kesinlikle tekrar denemek isteriz:)
Teşekkürler,
Sen uzun zamandır kullanıyorsun bunu en iyi sen bilirsin.
Tavuk zaten şahane.. Ellerine sağlık olsun :)
Sevgilerimle..
aslı
Sevgiler:)
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için