En çok sevdiğimiz hali olan közlenmiş şekilde hazırlarsak içindeki şeker miktarı artıyor, haşlayarak yersek içindeki şeker oranı da azalıyormuş. Ama benim için hiç farketmez, her şekilde bolca tüketirim. Kendimi bildim bileli, kış aylarının en sevdiğim meyvelerinden biri kestanedir. Salata, pilav ve pastalarda çok sık kullandığım kestaneyi, en lezzetli kış sebzeleriyle bir arada çorba olarak hazırlayıp, yemeyi de çok severim. Yumuşacık, kremamsı bir dokuya sahip kestaneli sebze çorbası tarifine geçmeden önce, bu harika kış meyvesiyle ilgili kısacık bir bilgiyi de paylaşmak istedim.
Kestane, doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan nadir tarım ürünlerinden biri. Ayrıca başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler ile doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğesine sahip. İşte bütün bu özelliklerinden dolayı; ilk zamanlarda Alp yöresinde yaşayan insanların 4–6 aylarını kestane ağırlıklı beslenme ile geçirdiklerinden dolayı, o zamanlarda kestane meyvesi fakirin ekmeği, ya da ekmek ağacı olarak tanımlanmaktaymış...
Bu kadar anlattıktan sonra güzel bir kestaneli tarif daha yayınlanmak için sırasını bekliyor. Bence; bu harika meyve, farklı şekillerde hazırlanarak daha çok tüketilmeyi hakediyor sanırım. Afiyet olsun.
Kestaneli sebze çorbası tarifi
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı haşlanmış kestane
- 1 soğan
- 1 iri patates
- 3 kök yer elması
- 1/2 kök kereviz
- 4-5 su bardağı tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- tuz, taze çekilmiş karabiber,
- yeteri kadar muskat (istenirse)
süslemek için;
- 2-3 yemek kaşığı krema
- veya kıtır ekmek ve kereviz sapı
Hazırlanışı:
- Kestaneleri yıkayın bir tarafına keskin bir bıçakla çizik atın ve bol suda 1-2 saat bekletin. Ardından düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra iç ve dış kabuklarını soyun ve ufak parçalara ayırın.
- Bir tencereyi ısıtın ve yağları içine ekleyin. Tereyağı eriyince içine yemeklik doğranmış, kereviz, yer elması, soğan ve patatesi ekleyin 5 dakika kadar yakmadan soteleyin. Ardından tavuk suyunu ekleyin kapağını kapatın ve pişmesini bekleyin.
- Sebzeler piştikten sonra kestaneleri ve baharatlarını ekleyin 5 dakika kadar daha pişirip ateşten alın. El mikseri ile sebzeleri püre haline getirin. Eğer çok kalın olduysa biraz sıcak tavuk suyu ilave edin.
- Kestaneli sebze çorbasını kaselere aldıktan sonra dilerseniz taze krema ile, dilerseniz kıtır ekmek ve kereviz sapı ile süsleyerek servis edin. Şubat 2011
Kestanenin özellikleri:
- 100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri: Kalori (kcal):160, karbonhidrat (g): 34, şeker (g): 9,6, protein (g): 3,2, yağ (g): 1,8, sodyum (mg): 9, potasyum (mg): 395
- Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır. Örneğin kestane haşlandığı zaman nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri %25 oranında azalarak 120 kcal'e düşmektedir. Haşlama esnasında nişasta bileşimi değişmekte ayrıca potasyum ve sodyum miktarları azalırken kalsiyum miktarında değişiklik görülmemektedir.
- Kavrulduğu takdirde nem oranı %20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı %25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır.
- Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir.
- Kestaneler öğütüldüğünde, badem ve fındıktaki gibi yağlı bir yapı yerine güzel ve tatlı bir un haline gelir.
- Kestane ile ilgili, girişte alıntı yaptığım bilgileri ve daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.
Çikolatalı kestaneli pasta tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifleri beğendiyseniz bunları da okuyun.
- Balkabağı çorbası tarifimi buradan okuyun.
- Köfteli tarhana çorbası tarifimi buradan okuyun.
- Brokoli çorbası tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
6 kez falan giriyorum güvenlik kodunu , yanlış görüyor olmalıyım : )
tarhana içinde ilk denemiştim ben de aman ne lezzetli olmuştu. kebap yaptığımız kestaneden kalmıştı hatta fazla kurumuştu da üzülmüştüm atılır diye.
tarhananın içine katınca ne muhteşem oldu.
bir de senin yaptığın gibi sebze çorbasına katmalı. tam hastalıktan korunma tarifi olmuş bu.
ellerine sağlık.
Sevgiler
Ellerine sağlık canım
Sevgiler
Çorbayı görünce şaşırdım, hiç duymamıştım.
Yine her zamanki gibi harika bir görüntü ve harika bir tarif...
Ellerine sağlık canım
Sevgiler.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle:).
aslı
kestaneyi çorbada hiç mi hiç düşünmemiştim nefis bi öneri:)
çok çok çookk güzel canım denenmek üzere not ediyorum:)
sevgilerimle..
ellerine sağlık Aslıcığım.
sevgiler...
Nazlı'cığım, kestaneler bitmeden, pastayı denemeni tavsiye ederim:))
Sevgili Derya, Bursa'lı olup da kestane sevilmez mi:)) sana da iyi pazarlar arkadaşım.
Özgen'ciğim dokusu yoğun ben öyle seviyorum, yanında ekmek yemediğim için. Ama istenirse biraz tavuk suyu ilavesiyle açılabilir...
Zehra, o kadar kolay ki bence bir dene bakalım, yediğinle aynı lezzette olacak mı?
Çok teşekkür ederim, Elif ve Gül. Sevgiler.
Öpüyorum. Sevgiler.
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için