Şevket-i bostan Bodrum yöresinde bilinen adıyla "kenker". Lezzetinin yanısıra inanılmaz sağlıklı bir kök bitki. Sadece bir mevsim çıktığı ve aşağıda resmini paylaştığım dikenlerin kökü olduğu için toplaması da bir hayli zahmetli. Pazardan aldıktan sonra internette dikenlerinin fotoğrafını görünce bizim bahçede yaptığımız küçük bir gezi sonrası üç adet bulduk. Diğerleri çok küçük olduğu için sadece bir tanesinin kökünü çıkarıp fotoğrafladım. Sanırım artık internet üzerinden ya da pazarlarda diğer şehirlerde de bulmak mümkün. Eğer denk gelirseniz hiç olmazsa kuzu etli şevket-i bostanı bir kere bile deneyip şifa niyetine tüketin derim. Şimdiden afiyet olsun...
Kuzu etli terbiyeli şevket-i bostan (kenker) tarifi
Malzemeler:
- 1 kilo şevket-i bostan
- 500 gram kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyeğ (ya da tercih ettiğiniz sıvıyağ)
- 1 büyük soğan (piyazlık-yarım ay şeklinde doğranmış)
- 5-6 diş sarmısak (kabukları soyularak sadece bıçakla ezmeniz yeterli)
- 2 adet havuç (dilimlenmiş)
- 8-10 adet tane karabiber
terbiye için;
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 limonun suyu
- 1/2 limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
- yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 2 diş sarmısak (püre ya da ince rendelenmiş)
- 1 çay bardağı soğuk su
Hazırlanışı:
- Şevket-i bostanları bol suda iyice yıkayın. Yeşil kısımlarını ayırıp iri parçalara ayırın. Kök kısmındaki kabuğu kazıyarak ya da incecik soyarak temizleyin, yaklaşık bir parmak boyunda ve kalınlığında dilimleyin. Kök ve yeşil kısmlarını bol su dolu bir tencerede hafif yumuşayana kadar haşlayın çıkardıktan bol buzlu su içinde bekletin.
- Kuzu etlerini döküm tencerede 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun, bıraktığı suyunu çektirin. Ardından soğanları ve sarmısakları ilave edin. Saydamlaşana kadar pişirin. Ardından havucu ve haşlanmış şevte-i bostanları tencereye koyun. Tane karabiberleri de ekleyerek sebzelerin üstüne çıkacak kadar sıcak su ekleyin, etler ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
- Terbiye için; Bir kasede bütün terbiye malzemelerini bir çay bardağı soğuk su ile karıştırın, ardından bir çay bardağı da yemeğin suyundan ilave edin. Hazırladığınız terbiyeyi yemeğe ilave edin, karıştırın ve içindeki nişasta ya da un pişene kadar (yaklaşık 5 dakika) kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis edin. Mart 2013
Dikkat edelim!
- Şevket-i bostan oldukça sert kök olduğu için etle birlikte pişirmeden önce, hafif yumuşayana kadar haşlamak çok önemli.
- Dilerseniz terbiyesini ilave ederken bir su bardağı haşlanmış nohutta ekleyebilirsiniz.
- Yemekte yeşil kısımlarını kullanmak istemezseniz, sadece bir kısmını kullanın (renk ve lezzeti içen) kalan yeşil kısımlarını birer loklamalık doğrayın, bol zeytinyağı, sarımsak ve limon suyu ile soslayarak salata olarak et yemeklerinin yanında servis edin.
Pancarlı kısır ( kış kısırı) tarifini buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Terbiyeli sulu köfte tarifimi buradan okuyun.
- Pırasa köftesi tarifimi buradan okuyun.
- Nohutlu mantar köftesi tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
tadını bilmesekte ellerine sağlık olsun..
sevgiler..
Çok öptüm, sevgiler:)
sağlık.
Ben de biraz daha dikkatli olsam belki buralarda da bulabilirim. Benzer adla böyle dikenli bitkilere rastlıyorum daha geçenlerde biraz uğraştım ama köke ulaşamamıştım biraz daha gayret edeyim bari:))
Afiyetle...
Güzel günler diliyorum,sevgi ler.
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için