Genellikle az kalorili ve sağlıklı tarifler hazırladığımı uzun süredir takip edenler bilir. Bu defa diyabet hastalarının da gönül rahatlığıyla yiyebileceği harika bir tarif var. Diyabetliler (şeker hastaları) için hayat zor. İçtiğiniz, yediğiniz herşeye ekstra dikkat etmeniz gerekir. Çok şükür ailemizde yok ama yakın çevremde çok fazla kişide var. Geçen gün tesadüfen tanıştığım diyabetik un ile gün içinde gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz içinde bolca sağlıklı tohumun bulunduğu bu atıştırmalıkları severek tüketeceğinizden eminim. Şimdiden afiyet olsun.
Çörekotlu diyabetik kraker tarifi
Malzemeler:
- 250 gram Slimini Diyabetik un
- 7 çorba kaşığı ayıklanmış kabak ya da ayçekirdeği
- 2 çorba kaşığı çörek otu
- 1 çorba kaşığı keten tohumu (taze öğütülmüş)
- 1 çorba kaşığı chia
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı bal /pekmez
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı /fındık yağı
- 135 ml su /peyniraltı suyu
Hazırlanışı:
- Çörekotu, çekirdek ve keten tohumunu havanda ya da baharat öğütücüsünde iri taneli olarak öğütün. Keten tohumu toz olarak satılsa da kullanırken tane halinde alıp öğütmeniz daha sağlıklı olacaktır.
- Bütün malzemeyi bir kasede karıştırıp hamur haline getirin. 15-20 dakika dinlendirin. Un serptiğiniz tezgahta yaklaşık 2 milimetre (açabildiğiniz kadar ince) kalınlığında açın, yuvarlak kalıpla (ya da bıçakla kareler halinde) kesin.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve fırın ısınıza göre 180 ya da 200 derecede kenarları hafifçe kahverengileşene kadar pişirin. Yaklaşık 10-15 dakika kadar. Fırından aldığınız krakerleri tel ızgara üzerinde soğutun ve hava geçirmez bir kap içinde saklayın.
- Peyniraltı suyu; evde hazırlayacağınız lor peynirinden artan çok sağlıklı sudur. İstenirse tamamı istenirse yarı yarıya olarak kullanılabilir.
- Chia tohumu kullanmıyorsanız yerine başka birşey kullanmanıza gerek yok.Kullanmamak tarifin yapısını ve lezzetini bozmaz.
- Haziran 2012
Diyabetik un nedir?
Glisemik İndeks (GI) farklı besinlerde aynı miktarda karbonhidratın kan glikoz içeriğinin artışı üzerindeki etkisinin ölçümüdür. Yapılan araştırmalarla, düşük GI besinlerin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu, düşük enerjili ve düşük GI’li ürünlerin obezite, diyabet, insüline direnç sendromu ve kardiyovasküler hastalıklar gibi yaygın görülen metabolik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Glisemik İndeks ve diyabet arasındaki ilişki;
- Yüksek glisemik indeksli gıdaların sürekli tüketimi ile 24 saatlik kan glukozu ve insülin seviyeleri yükselmektedir.
- Glisemik indeksi yüksek gıdalar kan glikoz seviyesinin aşırı yükselmesine neden olarak insülin salınımını artırmakta ve bu durum uzun vadede vücudun insüline duyarsızlaşmasına ve Tip2 diyabetin gelişmesine yok açmaktadır.
- Diğer unlara göre Glisemik İndeksinin %40 daha az olduğu onaylanmış Slimini diyabetik ununun bir sağlık uzmanı (diyetisyen, beslenme uzmanı, hekim) önerisinde kan şekerinin düzenlenmesi gereken bireylerde (şeker hastalarında) kullanımı tavsiye edilmektedir.
- Türkiye ve dünyada bir ilk olan SLIMINI Diyabetik Un Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.
Daha fazla günlük paylaşım için instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Şekersiz marmelat tarifimi buradan okuyun
- Ebem köftesi tarifimi buradan okuyun
- Ege ezmesi tarifimi buradan okuyun
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için