Geçen sene balkonumda pembe domates yetiştirmeye çalışıp, başarılı olamamıştım. Çiçeklenme aşamasına kadar mükemmel gelişen pembelerim, çiçeklenip dökülüyordu. Çicekleri bir türlü meyveye dönüşemedi. Ama onların yanında yetiştirdiğim kiraz domateslerim ve acı biberlerim neredeyse aralık sonuna kadar meyve verdi. Fesleğen ve nanelerden kurutup bütün kış boyunca kullanacağım kadar ürün aldım. Bu tecrübe sonucu da, bu sene balkonda pembe domates yetiştirmekten vazgeçip, kiraz domates ve birkaç değişik acı biber ve baharat çeşitleri ektim. Hiçbiri de beni utandırmadı bol bol meyve verdi. Acı biberi çok sevdiğim için, özellikle bol çeşitte ve çokça diktim. Meyveleri olgunlaşınca da hemen kendime hepsinden karışık birkaç adet biber toplayıp salatasını yaptım. Hazırladıktan birkaç saat sonra sirkede beklemiş çıtır biberlerin tadı ve görüntüsü bir başka oluyor. Siz de benim gibi acı bibersiz yemek yemeyenlerdenseniz, acı biber salatasını hemen deneyin derim. Şimdi tam mevsimi, pazarlarda , marketlerde çeşit çeşit, renk renk acı biber bulmak mümkün. Bir de çeşitli renk ve boylarda biberlerden hazırlarsanız tabaktaki görüntüsü bile iştahınızı açmaya yeterli. Bütün yemeklerin yanında salata ya da turşu gibi ikram edilebilir. Bu defa salata ve lor peynirini aynı gün yapınca bir de, taze biber salatalı lor hazırladım ki; ister kahvaltıda, ister çay saatinde, ister meze gibi ya da benim gibi sabah, öğle, akşam... Her öğünde afiyetle tadını çıkarın...
Acı biber salatası tarifi
Malzemeler:
- Yeteri kadar bulabildiğiniz çeşitte ve renkte acı biber
- yeteri kadar elma sirkesi ve nar sirkesi
- 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- 1 adet defne yaprağı, yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
- Biberleri yıkayın ve incecik doğrayın. Çok küçük biberleri doğramadan, saplarıyla ilave edin.
- Bir kavanoza tuz (taze yenileceği için fazla tuza gerek yok), kişniş ve (yarı yarıya oranda) su ve sirkeyi koyun, tuz eriyene kadar çalkalayın.
- Servis edeceğiniz kaseye biberleri ve sirkeli karışımı koyun, tatların birbirine karışması için birkaç saat dinlendirin.
- Çıtırlığı kaybolmadan sirkenin tadını alacak acı biber salatanız yenmeğe hazır. Her türlü et, tavuk ızgaranın yanında, salataların üzerinde servis edin.
Acı biber turşusu: Eğer biraz fazla hazırlayayım, elimin altında hazır dursun diyorsanız, o zaman taze olarak yiyeceğiniz kadarını ayırın geri kalanını aşağıdaki tarife göre hazırlayın.
- Doğradığınız biberleri steril edilmiş bir kavanoza koyun. Üzerine 1 yemek kaşığı kişniş tohumu aralarına 2 adet defne yaprağı ve ince kıyılmış 3-4 diş sarmısak ekleyin. Bir sos kasesinde sirke ve suyu içindeki tuz eriyene kadar düşük ısıda ılıtın. Biberlerin üstünü kapatana kadar kavanozu doldurun (turşu suyu miktarını kolayca ayarlamak, fazla yapıp dökmemek için burayı okuyun). En üste varsa kereviz yapraklarını yoksa maydanoz yapraklarını hava almayacak şekilde yerleştirin. Kapağını kapatın bir hafta sonra turşunuzu afiyetle tüketebilirsiniz.
Dikkat edelim!
- Çok fazla acı sevmiyorsanız, tatlı biberlerle karıştırabilirsiniz.
- Eğer çok fazla acı olmasını istemiyorsanız çekirdeklerini ayırın. Çekirdekler güzel bir görünüm sağlıyor.
- Taze yenileceği zaman nar sirkesi hafif tatlımsı tadı ve aromasıyla çok yakışıyor. Yoksa evinizde hangi sirke varsa onunla hazırlayın.
- Taze olarak tüketileceği zaman eğer sarmısak kokusu rahatsız etmezse, tam servis sırasında bir diş sarmısağı incecik doğrayıp ekleyin. Ama turşu olarak hazırlıyorsanız sarmısak kesinlikle eklenmeli. Ağustos 2010
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Kinoa Salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Karabuğday (greçka) salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Kara fasulye salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Maş fasulyesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Kuru börülce salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Yorumlar
hdidem- ne güzel bahçe yapmışsınız... size imrendim:))
Sevgiler.
Ayrica biberli salatan harika, ayni biberleri kizikmda internetten sparis etmis, elektrikli mini ev serasinda yatistirmeye xalismisti, bazi cinsler cok güzel oldu isede bazisi cikmadi. Ama olan biberler felaket aci idi, kurutup toz yaptik, bicak ucu ile bir yemege koymak, cok aci yiyeni dahi yakiyordu.
Ama aci sevalar icin harika.
Sevgiler....
Sevgiler.
Sevgiler.
Sevgiler.
Bahar çiçeği- Kursa gitmedim, ama düşünüyorum...
Kristalkelebek Aslı, Pelince- Ben de:))
Mine- sağlık sorununuz yoksa, bir denesiz hafif acı olanlardan belki de seversiniz:)
Sevgiler...
Sevgiler.
acı biberle aram yok ama sırf bu görüntüler yüzünden aklım kaldı şimdi
ellerine sağlık
Çok güzel bir tarif olmuş. Ellerine sağlık:).
Sevgiler.
aslı
sevgiler
Artık sıkı bir takipçinizim:)
M.engin- Ama onları yerseniz daha çok ürün alırsınız...
Saniye albayrak- söz deneyeceğim...
Vitahemera- Deneyin lütfen, ekşi, acı ve çıtır çıtır oluyorlar.
Mine Çelik- En önde flu olarak görülen yeşil biber bahsettiğiniz cinsten. Bodrumdan arkadaşımdan almıştım geçen yıl tohumunu, rengi daha tam kırmızı olmadığı için pek belli olmuyor herhalde... Yazdığınız gibi hem lezzetli, hem de çok güzeller.
Özgecan- ziyaretinize sevindim... Bördübet'i de seversiniz umarım.
Sevgiler...
Sevgilerimle...
Eline sağlık:)
Patlıcanı mutlaka deneyin sonra müdavimi olacaksınız....
Unutmadan fotoğraflarına bayılıyorum..Gö nlüne sağlık..Güzel bir hafta diliyorum canım..
Sevgiler..
Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...
Sevgiler.
Acıyı severim.Seçimle riniz ve tarifleriniz damak tadıma çok uygun:) O yüzden keyifle takip ediyorum ..
Ellerinize,gönlünüze,emeğinize sağlık .
Siteme yaptığınız güzel yorum için teşekkür ederim.. Bende sizi ziyarete geldim ve acıyla karşılaştım :) acı severim, sağlıklıdır :) ellerinize sağlık.. sevgilerr..
lu sana yetiştirmenin verdiği mutluluk çok özeldir.Mutlu haftalar diliyor öpüyo
rum...
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için