Sert bir görünümü olmasına rağmen dışı çıtır çıtır ve içi yumuşacık bir beze olan pavlovada un ve yağ bulunmaz. Her çeşit meyve ve krema ile uyumlu ender tatlılardandır. Görünümü, sunumu bu kadar ilginç olan pavlovanın aslında hikayesi de ilginçtir.
Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete göre, hakkında “Dansetmiyor, adeta uçuyor…” denilen Pavlova’nın şerefine, kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir.
Tütünün ana şeklini, tatlının Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krema ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan pavlovanın süslemesinde kullanılan kiviler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da, özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır ve her iki ülkenin de milli tatlısı olarak kabul edilir. Ben de o zarif bezeyi biraz çikolata ile tatlandırıp, bol limon kremalı ve taze çileklerle süsleyerek hazırladım. Bu zarif ve leziz tatlıyı siz de hazırlamak isterseniz, işte benim en sevdiğim bol limon kremalı taze çilekli pavlova tarifim. Şimdiden afiyet olsun.
Limon kremalı çikolatalı pavlova tarifi
Malzemeler:
- 2 adet yumurta akı / oda ısısında
- 1 çay kaşığı elma sirkesi
- 100 gr hindistan cevizi şekeri / ya da pudra şekeri
- 50 gr çikolata / eritilmiş
Süsleme için;
- 1 cup limon kreması
- 1 cup çilek / temizlenip doğranmış
Hazırlanışı:
- Limon kreması tarifi; Limon kremasını bir gün önce ya da pavlovayı hazırlamadan hemen önce buradaki tarifime göre hazırlayıp, kullanana kadar buzdolabında bekletin.
- Hindistan cevizi şekerini el blenderı ile pudra şekeri haline getirin.
- Fırını 110 dereceye ayarlayın. Varsa fanlı ayarı kullanabilirsiniz.
- Yumurta aklarını temiz ve kuru çırpma kabına alıp mikserle çırpmaya başlayın. İçine sirkeyi ekleyin. Kar haline gelip tepecikler oluşmaya başlayınca hindistan cevizi şekerini (ya da pudra şekerini) azar azar ilave ederek çırpmaya devam edin. Şekerin tamamını ilave ettikten sonra 5 dakika daha yüksek devirde çırpın.
- Son olarak eritilmiş ve oda ısısına gelmiş çikolatayı ekleyin spatula ile hacmini söndürmeden yavaşça karıştırın.
- Tepsiye yağlı kağıt serin, çırpılmış yumurtaları kağıdın ortasına dökün. Yuvarlak şekil verip, ortasında kremayı koyabileceğiniz bir çukur oluşturun.
- Önceden 110 derece ısıtılmış kapağı çok az aralık olarak fırında 1- 1,5 saat arası pişirin. Dışına parmağınızla vurduğunuzda sertleşmişse pişmiş demektir. Ona göre pişme süresini ayarlayabilirsiniz. Pişme süresi bitince, fırının kapağını hafif aralık bırakarak 2-3 saat boyunca soğutun.
Fırından çıkmış, tam kıvamında pişmiş çikolatalı pavlova, süslenip masaya gitmeye hazır.
- Pavlovayı servis tabağına alın, soğuk limon kremasını ortasındaki boşluğa koyun ve taze çileklerle (ya da istediğiniz meyvelerle) süsleyerek servis edin.
- Kremayı servisten hemen önce koymaya dikkat edin. Yoksa kıtır mereng katmanı bir süre sonra krema ile yumuşayıp kıtırlığını kaybeder.
- Klasik pavlova tarifinde bir yumurta için 50-55 gr şeker kullanılır. Benim için çok tatlı olduğu için ben yumurta başına 25 gr şeker kullandım. Siz bu oranı artırabilirsiniz.
- Dilerseniz çikolata eklemeyebilirsiniz, çikolatanın çıkması tarifi bozmaz.
- Kullandığınız yumurta aklarının bayat olması önemli. Yumurta aklarını kullanmadan önce sıkı kapaklı bir kavanoz içinde 2 haftaya kadar buzdolabında bekletebilirsiniz. Eylül 2018
Tadı damağınızda kalacak puf puf limon kremalı dondurma tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Pavlova yaparken dikkat edilecek püf noktaları!
- Yumurta akları oda sıcaklığında olmalıdır.
- Metal veya cam kasede çırpmaya özen gösterin.
- Yumurta aklarını çırpacağınız kase ve mikser ucunun çok temiz ve kuru olduğundan emin olun.
- Yumurta beyazlarının içine bir damla bile olsa yumurta sarısının karışmadığından emin olun.
- En kolay pudra şekeri karışır, toz şeker tercih etmeyin. Hindistan cevizi şekeri kullanacaksanız, öğütüp toz haline getirmeyi unutmayın.
- Klasik pavlova tarifinde bir yumurta için 50-55 gr şeker kullanılır. Benim için çok tatlı olduğu için ben yumurta başıma 25 gr şeker kullandım. Siz bu oranı artırabilirsiniz.
- Yumurta aklarını çırparken her defasında bir kaşık şeker ekleyin. Şekerin eridiğini parmak uçlarınızla elleyerek kontrol edin. Çırpılmış yumurta akları parlak ve pürüzsüz olmalı.
- Pavlovaya bolca krema ve taze meyve çok yakışıyor. Mevsime göre her türlü meyveyi kullanabilirsiniz.
Tadı damağınızda kalacak, mükemmel lezzette elmalı strudel tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Mükemmel çikolatalı kurabiye tarifimi buradan okuyun.
- Bademli çikolatalı börek tarifimi buradan okuyun.
- Limonlu tart tarifimi buradan okuyun.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için