Teff unu, kinoa, chia gibi hayatımıza sonradan giren tahıllar gibi kaliteli bir besin kaynağı olarak mutfağımda hemen yerini aldı. Ne yediğinize dikkat ettiğinizde az ama öz yemek hayat felsefeniz haline geliyor. Ben de yediğim gıdalarda, fazlaca kalori ve zararlı yağlar yerine daha fazla enerji, daha fazla vitamin, daha fazla protein ve kalsiyum daha zengin içeriğe sahip olanları tercih ediyorum. Özellikle büyüme çağında çocuğunuz varsa, sporla ilgileniyorsanız mutlaka beslenmenize böyle gıdaları da eklemelisiniz. Teff ununun en büyük özelliklerinden biri de glutensiz oluşu. Böylece çölyak hastalığı olanlarda beslenmelerini kolayca çeşitlendirmiş olacaklar. Teff'in tadına, dokusuna gelirsek, keçi boynuzu unu gibi keskin, belirgin bir tadı yok. Un kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. (Teff unu ile ilgili bilgileri yazının sonunda okuyabilirsiniz.) Ben teff unu ile hazırladığım elmalı kurabiyede yulaf unu, keçi boynuzu unu ve buğday ruşeymi de kullandım. Eğer glutensiz besleniyorsanız buğday ruşeymini kullanmayın. İçindeki elma püresinde de, hamurunda da hiç şeker, bal, pekmez, agave gibi tatlandırıcı kullanmadım. O yüzden hem inanılmaz sağlıklı hem de tamamıyle şeker katkısız çok sağlıklı ama bir o kadar da lezzetli ağızda dağılan nefis bir kurabiye oluyor. Özellikle kilo kontrolu yapıyorsanız ya da abur cubura meraklı çocuklarınız varsa gönül rahatlığıyla tüketilecek bir tarif teff unlu elmalı kurabiye. Bu tarifimle sizleri yepyeni bir tahıl unu ile tanıştırdım. Bundan sonra birkaç tarif daha vereceğim. Siz de benim gibi ne yediğinize dikkat ediyorsanız bir kere deneyin derim. Şimdiden afiyet olsun.
Teff unlu elmalı kurabiye tarifi
Malzemeler:
Hamuru için;
- 1 cup teff unu
- 1/2 cup yulaf unu
- 1/4 cup keçiboynuzu unu
- 1 çorba kaşığı buğday ruşeymi
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çimdik tuz
- 125 gr tereyağı (eritilip soğutulmuş)
- 4 çorba kaşığı yoğurt
Elma püresi için;
- 1 adet iri elma
- 1 adet armut
- 1 adet portakalın suyu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zencefil
- 4 adet ceviz içi (ince kıyılmış)
Cup ölçüsü yerine 200 mililitrelik su bardağı kullanabilirsiniz.
Hazırlanışı:
Elma püresi için; Elma ve armutu rendeleyin, portakalın suyunu sıkın. Bir tavada hepsini birlikte kısık ateşte meyveler yumuşayana kadar pişirin. Meyveler yumuşamalı, suyunu tamamen çekmeli, hiç su kalmamalı. Ateşten aldıktan sonra içine tarçın, zencefil ve cevizi ekleyin, iyice soğutun.
- Hamuru için; Bütün kuru malzemeleri büyükçe bir kapta karıştırın. İçine yoğurt ve tereyağını ekleyip pürüzsüz kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Vaktiniz varsa hamuru buzdolabında bir saat dinlendirin.
- Kurabiye hamurunu iki parçaya bölün. Teff unu ile hafifçe unladığınız tezgahta her bir hamuru ayrı ayrı 3-4 mm kalınlığında açın aynı boylarda kesin.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine önce bir parçayı koyun üzerine elma püresini yayın diğer hamuru da üzerine koyun hafifçe birbirine bastırın. Kalan hamurları poğaça gibi (eğer elmalı karışım arttıysa içine ondan koyun ve öyle kapatın) yuvarlayın.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15-20 dakika kadar pişirin. Renginden dolayı piştiğini anlamakta zorluk çekebilirsiniz. 10 dakikan sonra gözünüz fırında olsun. çok fazla pişirmeyin.
- Fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığı geçince tel ızgara üzerinde soğutun. Ekmek kesme tahtasında birer lokma olacak şekilde ya da canınız nasıl isterse kesin. Ağzınızda dağılıp giden bu sağlıklı ve şekersiz kurabiyelerin mis gibi bir kahve, bir bardak süt veya iyi demlenmiş bir bardak çay ile keyfini çıkarın. Fırın içinde ya da ağzı kapalı bir kapta üç-dört gün bayatlamadan dayanıyor.
Dikkat edelim!
- Gluten alerjiniz varsa buğday ruşeymi kullanmayın. Yulaf unu ya da keçi boynuzu unu kullanmak istemezseniz yerine aynı miktarda teff unu kullanabilirsiniz. Ama çeşitlilik açısından unları karıştırmak daha iyi, o şekilde kullanmanızı tavsiye ederim.
- Elmalı pürede şeker kullanmadım. Meyvelerin ve portakal suyunun şekeri yeterli geliyor. Ama ben biraz daha tatlı severim derseniz, elma püresini ateşten aldıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
- Aynı şekilde hamurunda da hiç şeker kullanmadım. Çünkü keçi boynunuzu unu biraz tatlımsı bir un, teff unu da ona yakın bir lezzette, şekere hiç ihtiyaç olmuyor. Zaten amacımızda o. Ben ihtiyaç duyduğum için değil, fotoğraf çekimi için üzerine pudra şekeri serptim. Siz biraz daha tatlı olsun derseniz, dilimledikten sonra kurabiyelin üstüne pudra şekeri serpebilirsiniz. Ocak 2017
Teff unu nedir? Teff unu nerelerde kullanılır? Teff ununun faydaları nelerdir?
Teff unu ile ilgili bütün detayları buradaki yazımdan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyebilirsiniz
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için