Bu minik ekmekler lezzetlerinin yanında, glutensiz un kullanarak hazırladığım için çölyak hastaları için de mükemmel bir tarif. Rengiyle sunumun güzelliği yanında, tarifte kullandığım ıspanak ve lor peynirinin lezzetini her lokmada alacağınız nefis bir ekmek. Üstelik mayalama ve fırında pişirme olmadığı için hazırlaması ve pişirmesi de çok kolay olan bu ekmekleri her öğünde keyifle tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Ispanak ve lor peynirli glutensiz ekmek tarifi
Malzemeler:
- 4 çorba kaşığı Slimini glutensiz un
- 3 yemek kaşığı lor peyniri
- 1 yumurta (ya da 2 yumurta akı)
- 1/2 su bardağı ıspanak (haşlanmış, süzülmüş)
- yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber
- yeteri kadar su
Hazırlanışı:
- Bir kase içinde su hariç bütün malzemeyi karıştırın. Suyu kontrollü olarak yavaş yavaş yeteri kadar ekleyin. Homojen hale gelene kadar yoğurun, çok sıkı olmayan yumuşak bir hamur yapın.
- Ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve elinizle bastırarak köfte gibi şekillendirin. Üzerine dilerseniz çatalla delikler açın ya da çatal bastırarak şekil verin.
- Sıcak tavayı fırça yardımıyla zeytinyağı ile yağlayın ve ekmeklerin her iki tarafı da içleri hamur kalmayacak şekilde pişirin.
- Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Dikkat edelim!
- İçinde gluten olmadığı için diğer unlara nazaran daha fazla su çekecektir. O yüzden bütün malzeleri karıştırdıktan sonra su miktarını yavaş yavaş ekleyerek ayarlayabilirsiniz.
- Yine gluten içermediği için ele ya da çalıştığınız zemine çok çabuk yapışacaktır. Bu yüzden ellerinizi ve zemini bolca unlayarak yuvarlayın.
- Süsleme için üzerine delikler açabilir, ya da çatalla bastırarak şekil verebilirsiniz. Temmuz 2016
Slimini Glutensiz Un; Çölyak hastalığı olan bireylerin sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.
- Ülkemizde her 100 kişiden birinin çölyak hastası olduğu bilinmektedir. Çölyak hastalığı olan bireylerin sağlıklı kalabilmek için glutensiz beslenmeleri gerekir. Bu bireylerin gluten tüketmesi, bağırsak hücrelerinde ters bir etkiye sebep olup, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Glutene ters tepki veren ancak çölyak hastası olmayan bireylerde, henüz sınıflandırılmış çölyak dışı gluten duyarlılığı olabilir. Bu rahatsızlıkta, glutenin verdiği hasarın, çölyak hastalığınınki kadar şiddetli olmadığı düşünülmektedir. Ancak her iki rahatsızlığın da tek tedavisi, glutensiz beslenmeden geçer.
Daha fazla günlük paylaşım için instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için