Hepimizin çok severek yediği, mısır mevsimindeyiz. Marketler, pazarlar lezzetli mısırlarla dolu. Şimdi hem çok bol, hem de çok ucuz. Tüketeceğimiz bir bardak mısırla günlük lif ihtiyacımızın yüzde yirmisini karşılamak mümkün. Üstelik içerdiği folik asiti de yabana atmamak lazım. Bu da demek oluyor ki, sağlığımız içinde çok faydalı olan mısırı doya doya yemenin tam zamanı. Üstelik yemekle kalmayalım, kış için de kolayca taneleyip saklayalım. Bakalım vereceğim, haşlanmış ve fırınlanmış iki kolay tariften hangisi sizin tercihiz olacak.
Haşlanmış mısır:
- 4 adet süt mısırın kabuklarını, saplarından koparmadan (resimdeki gibi) arkaya doğru çevirip dayanıklı ip ile bağlayın.
- Derin bir fırın tepsisine yeteri kadar (mısırların üstünü örtecek kadar) su ekleyin. Suyun içine 3 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin ve mısırları içine yerleştirin. Suya eklenen şeker bu tarifin püf noktası. Böylece mısırlar kendinden hafif tatlı bir lezzete sahip olacaklar.
- Su kaynadıktan sonra ateşi orta ısıya getirin ve üstünü daha büyük bir fırın tepsisiyle kapatın.
- Yaklaşık 30 dakika sonra mısırlar hazır olacaktır. Piştiğini anlamak için bir bıçak ucu ile kontrol edin.
- Ilınana kadar suyun içinde bırakın. Sudan çıkardığınız mısırları süzgeçte suyunu süzdürdükten sonra servis edin.
- Arzuya göre, mısırlar soğumadan üzerine bir parça tereyağı koyun ve bırakın erisin. Eğer kalori sorununuz yoksa, böylece mısırlar daha lezzetli olacaktır.
Fırınlanmış mısır:
- Eğer haşlanmış mısır değilde, közlenmiş mısır sevenlerdenseniz bu yöntem tam size göre. Üstelik hiç ızgara, mangal derdine düşmeden.
- Yine 4 adet süt mısırını, kabuklarıyla beraber su dolu bir tepsiye koyun. Üzerini ağırlıkla bastırın. Su içinde 2-3 saat bekletin.
- Suda bekleyen mısırları sudan çıkarın, iyice süzün kabuklarıyla fırın tepsisine yerleştirin. Mısırlar bu şekilde kendi buharıyla pişecek.
- 250 dereceye ayarlanmış fırında 30-40 dakika kadar pişirin.
- Fırın soğuyana kadar içinde bırakın.
- Fırından çıkardıktan sonra, kabuklarını soyun ve servis edin.
- Madem mısırları pişirdik, bir kısmını da kolay bir yöntemle ayıklayıp, sonradan salatalarda, pizzalarda kullanmak üzere saklayalım.
Mısırın faydaları:
- Tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Fosfor ve magnezyum kaynağıdır.
- Mısır, Yüksek Lifli Bir Gıdadır. Bir bardak mısır günlük lif ihtiyacının yaklaşık %23’ ünü karşılar.
- Yapılan araştırmalar mısırın yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü, kolon kanseri riskini azalttığını gösterir.
- Mısırda bulunan lif kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye yardım edebilir. Eğer diabetiniz varsa, mısır size yavaş yanıcı dayanıklı bir enerji sağlarken kan şekerinizi dengeye getirme konusunda yardımcı olabilir.
- Mısırın yüksek lifli içeriği bağırsak geçişini destekler, kollesterol seviyelerini geriletir ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir.
- Düzenli olarak yenilmesi eliminasyonu kolaylaştırması yoluyla sıvı birikimini elimine etmeye yardım eder.
- Mısır bağırsak geçişini iyileştirirken diğer yandan ishali birkaç saat içerisinde durdurmanın etkili yoludur.
- Hafif kaşıntıya böcek sokmasına bağlı hafif kaşıntıyı rahatlatmak üzere bir miktar suda çözünmüş az bir miktar mısır nişastasını direkt olarak birkaç dakika süre ile deriye uygulamak üzere lapa halinde uygulayın; geçici olarak geriletecektir. Temmuz 2009
Yorumlar
Çok lezzetli olacağını sanıyorum...
Deneyeceğim...
Sevgiler...
Mısır seviyorsanız daha önce denemiş olabilirsiniz, eğer denemediyseniz fırınlanmış mısırı denemenizi tavsiye ederim. Kendi buharında çok lezzetli oluyor. Sevgiler.
Mısıra muhteşem bir estetik katmışsınız.
Ben de kızın da mısırı çok severiz ve yazın çok sık yaparız ama hiç böyle bir hoşluk yapmamıştık.
Harikasınız....
Sevgiler
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için