Bu sene balkonumda bolca nane, maydanoz ve fesleğen yetiştirdim. Neredeyse bütün yaz maydanoz dışında hiç nane ve fesleğen satın almadım. Baharatsız bir mutfak ve yemek düşünemem bile. Bir de bu kadar çeşitli aromada taze otlara sahipken. Üstelik küçücük miktarları bile yemeklerimize büyük tatlar katarken. Mevsiminde tazesini, diğer zamanlarda da kuru olarak tükettiğimiz baharatları kışa girerken saklamanın tam zamanı. Bir de taze aromatik baharatları (sos yaparken veya marine de) kullanırken onları ezerek yağlarını çıkarırsanız daha fazla aroma elde edersiniz. Aynı şey kuru baharatlar içinde geçerli. Onları da kullanmadan önce elinizde iyice ezerek, lezzetlerini ve aromalarını dışarıya çıkarmalarını sağlayın.
Taze ve kurutulmuş aromatik baharatlar nasıl kullanılmalı
Tarhun otu: Özellikle fırında patates ve fırında tavuk için mükemmel bir baharattır. Ayrıca et yemeklerinde de kullanılabilir. Kendine has bir aroması olduğu için çok fazla baharatla karıştırmadan kullanmayı tercih etmelisiniz.
Maydanoz: Mutfaklarımızda neredeyse vazgeçemediğimiz tek ottur. Her çeşit tuzlu yemek ve hamur işinde istenildiği kadar kullanılır. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilir. İçindeki mineraller sayesinde içine konduğu yemeğin tuzunu azaltır.
Dereotu: Bakla, kabak yemekleri ve cacık onsuz düşünülemez bile. Balık yemekleri, özellikle de somon ve bazı hamur işlerine çok yakışır. Salatalık turşusuna değişik bir lezzet katar.
Arnavut biberi: Eylül-Ekim aylarında bolca olan acı arnavut biberi ya da diğer çeşitlerini temiz bir ortamda iyice kurutun. Daha sonra bir öğütücüden geçirin ve bütün bir kış kullanacağınız acı pul biberiniz hazır olsun. Bütün olarak saklamak isterseniz, temiz cam kavanozlar içinde kuru ve serin bir ortamda saklayın. Yemeklerde ister bütün olarak, ister elinizde ufalayıp tanelerini ekleyerek kullanabilir. Ya da bir kavanoza zeytinyağı koyun içine aldığı kadar bütün olarak kuru kırmızı biberleri doldurun. Bütün acısı yağa geçer yemeklere bu yağdan ekleyebilirsiniz. Her türlü yemeğe lezzet katar. Bu kış için balkonumda yetiştirdiğim biberlerimi kuruttum. Size de balkonda baharat yetiştirmeyi tavsiye ediyorum.
Kekik: İster kahvaltıda zeytinyağının içinde, ya da zeytin tabağınızda. İsterseniz başta kuzu olmak üzere, bütün et yemeklerinde, pizzalarda ve makarnalarda kullanılır. Arada bitki çaylarınızın içine de ilave etmeyi unutmayın.
Nane: Hem tatlılarda, hem de tuzlularda kullanılan otların başında gelir. Sadece yemeklere tat vermekle kalmaz, süslemek için de kullanılır. Nanesiz, dolma, cacık ve kuzu yemeği düşünülemez bile.
Fesleğen: Genellikle peynir yanında ve pizzalarda kullanılır. Omletlere ve salatalara taze bir lezzet katar. Ayrıca zeytinyağı, sarmısak ve dolmalık fıstık ile hazırlanan fesleğen sosu makarnaların baş tacıdır. Fesleğen diğer otlar gibi pişirilerek tüketilmemelidir. Bu sene bütün kışlık fesleğenimi balkonumda yetiştirdim.
Zencefil: Son üç dört yıldır en çok kullandığım baharatların başında geliyor. İster toz olarak, ister tazesini tercih edin. Ben genelde taze olarak tüketmeyi seviyorum. Kurabiye ve keklere çok yakışan zencefili, her türlü tavuk ve balık yemeklerinde bolca kullanın. Yalnız güçlü bir aromaya ve acı bir tada sahip olduğundan tazesi çok fazla miktarlarda kullanılmamalı. Tazesi rendelenerek istediğiniz tavuk ve balık soslarında kullanabilirsiniz. Yeşil veya siyah çay içine atacağınız bir parça zencefil çayınıza çok güzel bir aroma katar.
Adaçayı: Sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinden dolayı yağlı yemeklere ve balıklara çok yakışır. Benim tercihim hamsi buğlamada kullanmak. Ispanaklı yemekler ve güveçle de çok uyumludur. Günde bir fincan adaçayı sindirim sistemini rahatlatır.
Biberiye: Yine son yıllarda daha çok öne çıkan otlardan biri. Patates, et, tavuk yemeklerinin ve soslarının vazgeçilmezidir. Bir de ızgara yaparken etleri ve balıkları şiş yerine yaprakları koparılmış biberiye dallarına geçirirseniz tadından yiyemezsiniz. Ama acı bir tadı olduğundan kullanırken dikkatli olmalı, bir küçük daldan fazla kullanmamalı. Bakımı kolay olduğu için bahçelerde hem süs hemde lezzet için çok kullanılan bir ottur. Bu yıl balkonumda yetiştirdim, size de tavsiye ederim.
Defne yaprağı: Defne yapraksız et yemeği ve balık olmaz. Mutfakların en çok kullanılan baharatıdır. 1-2 defne yapraksız kuru fasulye, patates yemeği ve güveç düşünülemez bile. Restoran bahçelerinin vazgeçilmez ağacı olan defne evlerde genellikle kurutulmuş yapraklar halinde kullanılır. Ağustos 2009
Yorumlar
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için