İncecik hamuru, yumuşacık dolgun kremasıyla en sevdiğim tartların başında geliyor. Hele de yürüdüğüm yollar sarı yeşil kabuklu meyveleriyle etrafımı süsleyen limon ağaçlarıyla bezenmişken... Yanlarından geçerken dallarından kopardığım mis kokulu tazecik limonlarla hazırlamayı çok seviyorum. Bir de yemeden dayanıp bir gün buzdolabında bekletebilmişsem çok daha lezzetli oluyor. Bu defa çok sevdiğim bu tartı çölyak hastası takipçilerim için glutensiz light un ile hazırladım. Glutensiz un çalışması zor bir un olmasına rağmen kıvamı çok çok iyi tuttu. Deneyecek arkadaşlarıma şimdiden afiyet olsun.
Glutensiz limonlu tart tarifi
Malzemeler:
Tabanı için;
- 1 cup slimini glutensiz light un
- 1/2 cup pudra şekeri
- 125 gram soğuk tereyağı
- çeyrek çay kaşığı tuz
Kreması için;
- 4 yumurta
- 1 cup şeker (istenirse daha az olabilir)
- 1/4 cup slimini glutensiz light un
- 1/2 paket kabartma tozu
- çeyrek çay kaşığı tuz
- 5 adet iri limonun suyu
- 1 adet limon kabuğu rendesi
Cup ölçüsü 200 ml.
Hazırlanışı:
- Tabanı için olan malzemelerin hepsini robotta karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş, kare bir tepsiye (20 ya da 23 santim büyüklüğünde ve derince) bastırarak yayın. Glutensiz light un çok çabuk elinize yapışacağı için üzerine biraz un serpip bir bardak altı ya da cup ölçünüzün tabanı ile düzeltin. Kremasını tutması için biraz da kenarlarını hamurla kaplayın. Üzerine çatalla delikler yapın ve 180 derecede altın rengi olana kadar pişirin. Tabanı fırında pişerken kremasını hazırlamaya başlayabilirsiniz.
- Krema; Yumurtaları iyice çırpıp kabartın, içine limon suyu hariç bütün malzemeleri koyup karıştırın. Ardından limon suyunu da ekleyin ve karıştırarak kremanızı hazır hale getirin.
- Fırından çıkarıp hafifçe soğuttuğunuz tart hamurunun üzerine kremayı dökün ve 170 derecede 20-30 dakika kadar fırında pişirin. Kalıbı salladığınızda ortası hafifçe sallanıyorsa pişmiş demektir.
- Soğuduktan sonra en az bir saat mümkünse bir gün beklettikten sonra, dilerseniz üzerine bolca pudra şekeri serpin ve nane yaprakları, taze meyveler ile süsleyerek servis edin.
Dikkat edelim!
- Bu tarz kremalı kek ya da tartları keserken her defasında bıçağınızı nemli bez ile silerseniz kestiğiniz dilimler çok düzgün olur.
- Cup ölçünüz yoksa yerine orta boy su bardağı kullanabilirsiniz.
- Kek kalıbınız mümkünse bu ölçülerden çok büyük olmasın. Bu ölçülerde bir kalıpla hazırlarsanız incecik bir hamur, bol kremalı bir tart pişirmiş olursunuz. Kare yerine aynı hacimde dikdörgen ya da yuvarlak tepsi de kullanabilirsiniz. TAğustos 2016
Daha fazla günlük paylaşım için instagram hesabımı takip edebilirsiniz.