Geçen gün bir arkadaşımdan şöyle bir mail aldım, "Ne yaparsam yapayım salçalarım ya ekşiyor, ya da küfleniyor. Sonra da atmak zorunda kalıyorum, sen nasıl saklıyorsun?". Genelde az miktarlarda da olsa salçamı, acı biber sosumu kendim yaparım. Geçen yıl Ekim ayında yaptığım biber salçam ve acı biber sosum, açılmış kavanozlar olmasına rağmen hala mis gibi. Ev yapımı salçalar kolay kolay bozulmaz, ama hazır aldığımız salçalarda bu sorunla hepimiz karşılaşıyoruz. Ben de bildiğim yöntemlerin dışında farklı birşeyler var mı diye araştırdım. Etraftaki arkadaşlarıma sordum. Genelde birbirine yakın yöntemlerle karşılaştım. Ama aramızda çok tecrübeli arkadaşlarım olduğunu biliyorum. Eminim sizlerden çok daha farklı koruma yöntemleri gelecektir. Salça yapma zamanı yaklaşırken, sizler de bildiğiniz küflenmeden salça saklama / küflenmeden salça koruma yöntemlerini, ya da aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullandığınızı yazarsanız, arkadaşım vesilesiyle hepimiz "bozulan salçalara son" diyelim, boşu boşuna paramızı da sokağa atmayalım. Bilgilerini paylaşacak "ben de bu yöntemi uyguluyorum" diye yorum yazacak bütün arkadaşlarıma şimdiden çok teşekkür ediyorum...
Mis gibi salçalarla, leziz yemekler hazırlamak için; salçayı ekşimeden ve küflenmeden saklama yöntemleri:
Öncelikle hazır salçalar yerine "kendi salçamızı kendimiz yapalım" diye başlamak istiyorum. Ama biliyorum ki, birçok nedenden dolayı bu hepimiz için geçerli değil. Ama temizliğine ve kalitesine güvenilen bir yerden, yine ev yapımı salça alabiliyorsanız, hazır salçalardan çok daha lezzetli ve dayanıklı olacaktır. Ama hazır salça kullanacaksak, ekşimeden ve küflenmeden saklamak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
- Salçayı cam kavanozlarda alın, eğer teneke kutularda alırsanız hemen steril edilmiş cam kavanoza aktarın. Mümkün olduğu kadar küçük kavanozlarda alıp, çabuk tüketin.
- Kavanozdan salçayı alırken temiz bir kaşık kullanın, salçayı alınca üzerini yine aynı kaşığın tersiyle düzeltin ve üzerini tamamen kaplayıncaya kadar zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı buzdolabında donacağı için salça hava almayacak ve bozulmayacaktır. Bu yöntem ev yapımı salçalar için de geçerli. (Ben bu yöntemi kullanırım)
- 1 kilogram salçayı, 1 su bardağı bitkisel yağ ile bir tencereye koyun, çok kısık ateşte (asla yakmadan, rengini bozmadan) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuyunca steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişe etmeyin.
- Salçayı fırın tepsisine boşaltın, biraz bitkisel yağ ile karıştırın fırında düşük ısıda, arada karıştırırak pişirin. İsterseniz içine 1 kaşık kalın tuz ekleyin. Koyulaşmaya başlayınca tamam demektir. Soğuyunca yine steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabına kaldırın.
- Salçayı sadece 1 yemek kaşığı kalın tuz (turşuluk) ile karıştırın ve yeniden kavanozuna koyun. Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın.
- Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
- Teneke kutuda aldığınız salçayı yine aynı kutuda kullanacaksanız, üzerine hava geçirmeyecek şekilde düz bir çay tabağı ile kapatın. Hava almayacağı için bozulmayacaktır.
- Salçayı ya da domates püresini buz kalıplarında dondurun, sonra kalıbtan çıkarın ve buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuya kaldırın. Gerektiğinde istediğiniz kadarını kullanın. Bu şekilde derin dondurucu da üç ay kadar dayanacaktır.
Ben kendi yöntemimi paylaştım, bulduklarım da bu kadar. Lütfen aşağıda paylaşılan yorumları da okuyun. Sizlerden yeni yöntemler geldikçe eklemeye devam edeceğim...
Mide dostu probiyotik (fermente) lahana turşusu tarifimi buradan okuyun.
Köz patlıcanlı domates sosu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin.
- Elmalı ekmek tarifimi buradan okuyun.
- Kuşkonmaz turşusu tarifimi buradan okuyun.
- Ebem köftesi tarifimi buradan okuyun.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |