"Lezzetli bir balık yemeği için hangi balık nasıl pişirilir?" sorusunun cevabı çok önemli. En sağlıklı protein olarak bilinen balığı birçok yöntemle pişirmek mümkün. Doğru olan ise her balık cinsini kendine en çok uygun olan yöntemle pişirmektir. Başta ızgara olmak üzere, kızartma, buğlama, tuzda pişirme, çorba, soslu pişirme, fırında pişirme, yöntemleri olsa da çocuklar ya da balık sevmeyenler için balık köftesi de harika bir seçenek. Sizler için elimden geldiğince en çok tükettiğimiz balıkların doğru balık pişirme yöntemlerini paylaştım. Şimdiden afiyet olsun.
Izgara: En sağlıklı pişirme yöntemi, ızgaradır. Barbunya, kolyoz, sardalye, levrek, çipura, lüfer ve uskumru, ızgarası en lezzetli olan balıklardır. İyi bir ızgara için en çok dikkat edilmesi gereken nokta, ateşin çok kuvvetli olmamasıdır.
Tava: Izgaradan sonra, belki de önce, tavada balık da en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Her ne kadar sağlık açısından pek tavsiye edilmese de, tavada cızırdayan hamsi, palamut ya da istavrit kokusu hepimizi cezbeder. Arada yemeye evet, ama sürekli tavada balık yemeği adet haline getirmemek gerekir.
Buğlama: "Balığı her türlü yerim" deyip, hem midenize, hem çevreye karşı titizseniz, buğulama balık size en uygun olanıdır. Balığın buğulaması, sadece levrek, lipsoz ve kırlangıç gibi büyük balıklarla değil; hamsi, sardalye ve kolyoz gibi küçük balıklardan da yapılır. Balık buğlamada, genellikle doğranmış kuru soğan, limon dilimleri, karabiber ve maydanoz, dereotu (özellikle somon balığı için) ve adaçayı kullanılır. Bazı tariflerde, bilhassa lipsoz balığında, buğlamaya patateste eklenir ki, tadına doyum olmaz. Buğlama olarak pişirilirken, balıklar suyunu çektikten sonra biraz zeytinyağı gezdirilir ve birkaç dakika da bu şekilde pişirilir.
Fırın: Dilimlenmiş palamut, torik ve kolyoz, soğan, domates, limon dilimleri ve bol maydanozla fırında pişirmeye çok yakışır.
Soslu pişirme: Mayonezli ya da beşamel soslu bir tarif hazırlayacaksanız levrek, kefal, kırlangıç, sinarit, lipsoz ve mercan gibi beyaz etli balıklar tercih edilmelidir.
Tuzda: Tuzda balık için, derisi kalın deniz balıkları tercih edilmeli. Özellikle 2 kilogram civarındaki levrek ve mercan bu şekilde pişirilmeye çok uygun balıklardır.
Çorba: Çok faydalı ve lezzetli balık çorbası için, beyaz etli bütün balıklar uygundur. Ancak çorbaya en yakışanları, kırlangıç (en yaygını), ıskorpit, lipsostur. Balık çorbasını, ılık olarak içmeli, bol limon ve karabiberle çeşnilendirmelisiniz. İşte o zaman tadına doyum olmaz.
Köfte: En lezzetli balık köftesi için, palamut ve torik uygundur. Lüfer, somon ve kofanadan hazırlanan balık köfteleri de lezzetli olur. Aslında lop etli her tür balıktan şahane köfteler hazırlayabilirsiniz. Balığı köfte olarak hazrlamak, balık yemeği sevmeyenler için de bir alternatifdir.
Lakerda: Sıra geldi "lakerda"ya. Lakerdanın iyisi torikten yapılır. Yanında da, iyi hazırlanmış soğan salatası ile güzel bir ikili oluştururlar. Mevsiminde balıkçınıza kolaylıkla hazırlatabilirsiniz. Toriğin başı, kuyruğu ve yüzgeçlerini kesin. Bağırsağını, kanını ve iliğini iyice temizleyip, yıkayın. Ardından bol tuza yatırın. 10-15 gün sonra, lakerdanız yemek için hazır olur. Daha sonra küçük kavanozlara bölüştürün, içine sıvı yağ ekleyin, buzdolabında saklayın. Yapımı çok kolay olsada bir uzmandan yardım almak iyi olur.
Çiroz: Şimdilerde pek tüketilmeyen "çiroz"un en iyisi uskumrudan hazırlanır. Uskumrular, daha yağsız oldukları dönemde, (nisan başı mayıs ortası gibi) iyice temizlenip tuzlanır, kuyruklarından iplere dizilerek rüzgar ve güneş alan temiz bir ortamda, bir hafta süreyle kurutulur. Güzel bir rakı mezesi olan çiroz, iyi hazırlanıp sunulduğu zaman çok da lezzetli olur.
Eylül 2009
Yorumlar
Bir balıksever olarak herkese bol balıklı keyifli günler dilerim...
Sevgiler
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için