Evde yapılmış ekmek gibisi yoktur. Kendi ekmeğinizi hazırlamanın keyfi yanında, pişerken evi saran kokusu hiçbir şeye değişilmez (en azından benim için). Bu çok besleyici ve lezzetli havuçlu ekmek tarifi ise bir ekmekten bekleyeceğiniz her şeyi karşılayacak. Şimdi bir ekmek hayal edelim. Yerken zorlamayan, dışı çıtır çıtır, ama içi yumuşacık. Hani tam tahıllı ekmekleri yerken genellikle ısırmakta zorlanırız ya, asla öyle değil. Ortadan ikiye böldüğünüz de rengi iştahınızı kabartırken (renk kısmı bu tarif için), içinde olması gereken kocaman delikleri ile lezzetinin yanında besin değeri de gayet yüksek olan. En önemlisi ise, bir gün sonra yediğiniz de lezzetinin daha da iyi olmasının yanında, hazırlaması ve pişirmesi de çok kolay olan.
Hiç yoğurmadan sadece beş dakika da hazırlayıp, ekmek makinesine gerek kalmadan (ekmeğimi nasıl hazırlarsam hazırlayayım hiç makine kullanmam), biraz da farklı bir pişirme yöntemi ile hızlı bir şekilde kolayca pişireceksiniz. Ekmeğinizi pişireceğiniz gün hiç üşenmeyin, yanına hemen taze lor peyniri yapın (Aysun Hanım'ın kızlarının sütünden). Fırından çıkan havuçlu ekmekten bir dilim kesin, hatta bir parça koparın. Üzerine tazecik lor peynirini korkmadan bolca koyun, dilerseniz biraz da baharatlı bal gezdirip, tatlandırın. Sonra kocaman bir ısırık alın ve içindeki bütün tatların tek tek tadını çıkarın. Nasıl, çok lezzetli olmuş değil mi? Hatta önümüz bayram. Fazladan birkaç tane pişirip, dostlarınıza bayram ziyaretine giderken tatlı yerine, kendi ellerinizle hazırladığınız mis gibi havuçlu ekmeklerden götürün.
Hepinize keyifli ve huzurlu, sevdiklerinizle bir arada mutlu bayramlar dilerim. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öperim.
Havuçlu ekmek tarifi
Malzemeler:
- 2,5 su bardağı tam buğday unu
- 1,5 su bardağı havuç suyu
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/3 su bardağı iri kıyılmış ceviz
- 1/3 su bardağı kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
Hazırlanışı:
- Yaklaşık bir kilo havucu katı meyve sıkacağında sıkın. Suyunu bir kaseye ayırın.
- Büyükçe bir cam kasede, un, tuz ve mayayı karıştırın içine bir defa da havuç suyunu ekleyin ve sadece bir spatula ile karıştırın (yoğurmak yok). Ele yapışır, kulak memesinden çok daha yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. İçine ceviz ve kuş üzümünü ekleyin spatula ile hafifçe karıştırın. Kasenin üzerini streç filmle örtün ve en az 12, en çok 18 saat mayalanmasını bekleyin.
- Bu sürenin sonunda neredeyse üç katı kadar kabarmış hamuru hafif unlanmış tezgaha alın çok hafifçe yoğurup yuvarlak hale getirin.
- Bir fırın tepsisinin içine mutfak örtüsü serin, üzerini hafifçe unlayın. Bir tatlı kaşığı kimyon tohumunu üzerine serpiştirin ve yuvarlak hale getirdiğiniz hamuru üzerine koyun, üstüne çok az un serpip, mutfak örtüsüyle örtün ve iki saat tekrar kabarmasını bekleyin.
- Kabarma süresi için iki saat yeterli, bu süre içinde hamur tekrar iki katına çıkacaktır, daha fazla bekletmeyin.
- İki saatin dolmasına 20-25 dakika kala fırını 180 derecede ısıtın ve ekmeği pişireceğiniz toprak tencere ya da döküm tencereyi varsa kapağı ile birlikte fırına koyun ve iyice ısınmasını bekleyin.
- Tencere iyice ısındıktan sonra ekmeği mutfak havlusundan alın ve içine koyun kapağını kapatın. kapağı yoksa folyo ile sıkıca üzerini örtün. Fırının alt rafına koyun ve 25 dakika pişirin.
- 25 dakika sonra fırından çıkarın ve biraz soğumasını bekledikten sonra ekmeğinizi afiyetle yiyebilirsiniz.
Dikkat edelim!
- Havuç suyu ve unu aynı bardakla ölçün. Havuç suyunun üzerinde köpüğü olacaktır, köpüğü kadar daha, havuç suyu eklemeyi unutmayın.
- Tam buğday unu yerine sadece beyaz undan, ya da yarı yarıya beyaz un ve tam buğday unu olarak karışık hazırlayabilirsiniz.
- Maya gözünüze az gelecek ama yeterli, daha az maya koyarak bekleme süresini 5-6 saat uzatarak yine aynı sonucu alabilirsiniz.
- 2 saat sonunda mayalanmış hamura parmağınızla hafifçe bastırın, bir çukur oluşturup tekrar düzeliyorsa tamam demektir. Daha fazla bekletmeyin. Daha fazla beklerse hamur yayılacak, alıp kaba koymakta zorlanacaksınız. Bu da, hamurun sönmesine neden olacaktır.
- Havuç suyu mükemmel bir lezzet ve renk veriyor ekmeğe. Ama kullanmak istemezseniz, sebze suyu, lor peyniri yaparsanız onun peynir altı suyunu, yoğurt suyunu su ile karıştırırak ya da sadece su ile hazırlayabilirsiniz.
- Kimyon çok ama çok yakışıyor, kuş üzümü nefis oluyor. Eğer ikisini bağdaştıramam diyorsanız birinden birini kullanmayın. Ama bir kere tam tarifteki malzemelerle deneyin derim.
- İster tost yapın, ister kızartın heer iki hali de çok lezzetli oluyor.
- Havuçlu ekmek döküm tencere veya toprak kapta çok güzel pişiyor. Eğer hiçbiri yoksa cam, ya da fırına dayanıklı herhangi bir kapta da pişirebilirsiniz.
- Kabınızın büyük olması sorun yaratmaz. Ekmek kendi boyutu içinde kabarıyor. Kısacası kabın şeklini almıyor. Tarif: My Bread adlı kitaptan adapte edilmiştir. Kasım 2010
Tam tahıllı çavdar ekmeği tarifimi buradan okuyun.
Kıbrıs Bulla ekmeği tarifimi buradan okuyun.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Çörek otlu kraker tarifimi buradan okuyun
- Çibörek tarifimi buradan okuyun
- Ballı sihirli kek tarifimi buradan okuyun
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |