Vişne zamanı gelir de ev yapımı vişne likörü yapmadan geçer mi? Geçmez. Üstelik tam da bayram üzeri. Çikolatanın yanına en çok yakışan likör vişnedir. Hala yapmasını bilmeyen, ya da uzun süredir yapmayıp unutanlar için hatırlatayım istedim. En güzel vişneleri seçin, eksik baharatlarınızı tamamlayın doğru likör hazırlamaya. Likör hazırlarken en sevdiğim bölümü, alkolle buluştuğu zamandır. Hani miktarını ayarlamak için "biraz alkol ekleyeyim", "bir yudum tadına bakayım", "biraz daha, biraz daha" derken ne de güzel çakırkeyif olunur. Vişne Likörünü hazırlarken bence ölçüyü biraz fazla tutun yılbaşında şık şişeler de eşe dosta hediye edin. Bir de kış boyu yaptığınız bütün pastalarda ve keklerde vişne likörü ile sıradışı bir tat yaratın.
Ev yapımı vişne likörü tarifi
Malzemeler:
- 1 kilo vişne
- 500 gr. toz şeker
- 8-10 adet karanfil
- 2 kabuk tarçın (orta boy)
- 10 adet kakule
- 2,5 litrelik cam kavanoz
- Yeteri kadar votka ya da konyak (bekleme süresinden sonra kullanılmak üzere)
Hazırlanışı:
- Vişneleri yıkayın. Sapları ve çekirdekleriyle birlikte bir kat vişne, bir kat şeker olarak kavanoza yerleştirin.
- Baharatları katların arasına serpiştirin. (Kakuleleri bir bardak altı ile biraz ezin. Böylece daha yoğun bir aroma elde edilir.)
- Kavanozun kapağını kapatın, gölge bir yerde saklayın. İki ay bekletin.
- Bekleme süresince haftada bir kere kavanozu sallayarak içindekilerin karışmasını sağlayın. Bu süre içinde vişneler epeyce su bırakacaktır.
- 2 ay sonra önce vişnelerin suyunu süzün, taneleri de hafifçe bastırarak içindeki suyunu süzerek alın.
- Son olarak çok ince bir süzgeçten geçirip büyükçe bir cam sürahiye alın.
- İçine önce 1 çay bardağı konyak (ya da votka) ilave edin. Bundan sonra ilave edeceğiniz alkolü azar azar ekleyin. Her seferinde tadına bakın. İstediğiniz sertliğe göre alkol miktarını ayarlayın. Ne zaman damak tadınıza uyarsa, sizin için yeterli miktardır. (Alkol oranı kişiye göre değişir.) Temiz bir kaşıkla karıştırın.
- Vişne likörü artık şık şişeler içinde içki dolabınızda yerini almaya hazırdır.
RİCA; Buradan bir ricada bulunmak istiyorum. Tariflerimi sadece bloğumdan paylaşıyorum. Sosyal medya hesaplarımdan tanıtımını yapar, bloğuma link veririm. Deneyip, paylaşan arkadaşlarımdan tariflerimi kopyalarak IG ya da Facebook sayfalarından paylaşmamalarını rica ediyorum. Alıntı yaparak bloglarınızdan paylaşabilirsiniz, bundan çok mutlu olurum. Göstereceğiniz anlayışa şimdiden çok teşekkür ederim.
Dikkat edelim!
- Vişne alırken iri taneli, beresiz ve en taze olanlarını tercih edin.
- Baharatlar vişne likörüne çok yakışıyor. Ama ben aşırı baharattan hoşlanmam derseniz istediğiniz bir çeşidi kullanın ya da hiçbirini kullanmayın.
- Kabuk tarçını kullanmadan önce kabuğu iki parçaya ayırıp ortasına iyice bakın. Siyahlaşma varsa kullanmayın.
- Hazırladığınız vişne likörünü yaptığınız keklerde kullanabilir, pasta tabanlarınızı nemlendirme de, likörden artan vişne tanelerini de çekirdeklerini çıkararak pastaların, keklerin ve kurabiyelerin içinde kullanabilirsiniz.
- Vişne likörünü oda sıcaklığında uzun süre saklayabilirsiniz hiç bozulmaz. Aslında biraz fazla yapıp şişeye aldıktan sonra bir 6-7 ay bekletip öyle içerseniz inanılmaz lezzette oluyor. Ama konyakla hazırladıysanız.
- Vişne likörüne biraz soda, biraz limon suyu ve buz ekleyin, büyük bardaklarda servis edin. Yaz ayları için hafif güzel bir aperitif oluyor. Temmuz 2009
Bu tarif Lezzet Dergisi
Eylül (2011) sayısında yayınlanmıştır.
Mükemmel lezzette ev yapımı baileys tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Karadut likörü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Tadına doyulmaz nane likörü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Mide dostu turşu lakto fermente (probiyotik) turşu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Portakal likörü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Narenciye likörü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Zencefil gazozu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Öncelikle tarifleriniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler, emeklerinize sağlık... Tarifinize göre vişne likörünü 20 gün önce hazırladım... Ara ara karıştırıyorum herşey yolunda görünüyor ancak bugün üzeri beyaz köpük olmuştu karıştırınca geçti, şimdi baktım beyazlık yok... Sakıncalı bir durum mudur? Bir de konyak veya votka yerine bire-bir etil alkol ve su eklesem olur mu?
Şimdiden teşekkürler... :)
Ufak bir vişne bahçemiz var, bu yıl likör yapmak istiyorum. Konyak veya votka dışında etil alkol de kullanılabiliyo r mu? Bir iki litrede konyak sorun olmaz da 20 litrede biraz pahalı olur gibi sanki.
ikinci olarak likör kendi alkolünü oluşturmuyor mu? illa dışarıdan mı ilave gerekiyor?
iyi günler = )
4 gün ara ile sizin tarifinize göre 2 kavanoz vişne hazırladım.. ikisini birleştirsem 4 günlük fark sorun yaratır mı acaba? yani 4 gün önce hazırladığım vişnelerin üzerine bugün 2 kilo daha vişne ilave edebilir miyim? teşekkürler
Ben likörü votka ole yaptım ama şekeri az olmuş şeker nasıl ekleyebilirsin?
Sonradan eklediğim şeker likörü bozar mı
Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Kolay gelsin
Bugün kafama dank etti, araştırınca çıktı evden. 1 aydır çalkalanmıyor. 3 ay olmuş yapalı! Üstünde kenarlara ve kavanoza doğru yoğunlaşan çok ince gri bir tabaka oluşmuş. Küf diye tahmin ediyorum.
Bunu liköre dönüştürüp dönüştürmeme konusunda kararsız kaldım. Üst kısmını bir şekilde alıp, altını kullanayım mı? 2 kilodan yapıp bir de o kadar emek çektim :( Çok moralim bozuk.
Tekrar merhaba. Haftasonu 8 haftalık süre bitiyor. Sizin önerilerinize uymaya çalıştım. Teşekkür ederim. Hiçbir bozulma emaresi yok şu anda, taptaze duruyor. Vişneler suyunu saldı. Kavanoza bakarken bile ağzım sulanıyor :)))
Haftasonu açacağım ve alkolünü karıştıracağım. Henüz alkol almadım, konyak almayı düşünüyorum.
Vişne tanelerini saklama konusunda bir öneriniz var mıdır? Kavanozu süzmeden saklamamız ve ihtiyaç oldukça vişne suyundan bir miktar alarak alkolle karıştırıp tüketmemiz mümkün müdür?
Sizin tarifinizle vişne likörü yapacağım bu yıl. Kavanozumu tarifinizdeki gibi doldurdum, kapağını da sıkıca kapattım ve bekletmeye başladım. Şu an 3. haftaya giriyoruz.
Bugün kapakta bir gevşeklik fark ettim. Meğerse kardeşim kavanoz gaz yapıp patlar diye benden habersiz kapağı açmış ve tam kapatmadan hafif aralık bırakmış. 2-3 gündür böyleymiş.
Siz yorumlarda hava almaması gerektiğini belirtmişsiniz. Bence de oksijenle fazla temas etmemesi lazım bozulmaması için. Sizce bendeki hava alan karışım nefasetini korur mu, yoksa çürümeye başlar mı? Yapabileceğim bir şey var mı benim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla.
Daha önce hiç denemedim. İlk olacak. Vişne likörünü çok seviyoruz ve içiyoruz o nedenle bol yapmak istiyorum. 1 kilo vişneden ne kadar çıkıyor? Duruma göre artırmak istiyorum da miktarı. Teşekkürler.
Sevgilerimle :)
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için