Evcil hayvanlarımızı yaz aylarında korumanın püf noktaları

Yaz geldi, sıcaklar iyice bastırdı! Sizin de evinizde, baktığınız sevimli köpekleriniz varsa, artık bahçenizde ya da evinizin yakınındaki parklarda daha çok vakit geçiriyorsunuz demektir. Ya da onları da yanınıza alıp yolculuğa çıkma planları içindeyseniz. Eviniz de, ya da yolculuğunuz sırasında sevimli dostlarınızı yaz sıcaklarından ve açık alanlardaki tehlikelerden daha iyi korumak için işte bazı ipuçları...

  • Köpekler yazın daha rahat hareket etmek, özgür olmak ister. Ancak evde komutlarınıza uyan köpeğiniz dışarıda sizi dinlemeyebilir. Onları tek kelimelik komutlara alıştırın (eğitim merkezlerinden destek alabilirsiniz), böylece evinizin bahçesi ya da parklar gibi emniyetli yerlerde tasmasız gezdirin, özgürce koşmalarına izin verin.
  • Köpeklerinizin açık havada, parklarda ya da evinizin bahçesinde koşup hareket etmesini, terini atmasını sağlayın. Soluk soluğa kalabilirler, bu normaldir telaş etmeyin.
  • Köpeğinizle uzun yürüyüşler yapıyorsanız, yaz aylarında mutlaka yanınızda ona içirmek için termosla serin içme suyu taşıyın.
  • Özellikle aşırı sıcaklarda, yiyecek olarak, yağlı ve etten oluşan gıdalar yerine, yüzde sekseni ot ve sebzelerden oluşan sulu gıdaları tercih edin.
  • Yeşillik alanlarda köpeklerinizin tırnak aralarına ve kulaklarına “pisi pisi” diye bildiğimiz otlar kaçabilir. Deri altında yürüyebilen bu ot, tırnak arasından deri altına yerleşip iltihaplara ya da kulak zarının delinmesine sebeb olabilir. Eğer burunlarına kaçtıysa ilk belirti, zor nefes alma ve burunda kanamadır. Eğer köpeğinizi piknik alanı gibi bir yerde dolaştırdıysanız, ayak tırnaklarını, burnunu ve kulaklarını yürüyüş sonrası dikkatlice temizleyin.
  • Çok tüylü bir köpeğe sahipseniz sıcaktan daha çok etkilenmiş gözükebilir. Ama endişelenmeyin. Üzerindeki tüyler sıcak ve soğuk havaya karşı bir izolasyon oluşturur. O yüzden köpeklerinizin tüylerini kazıtmak faydalı değil aksine zararlıdır. Sıcaklık farkını koruyamazlar ve güneş yanmaları görülür.
  • Eğer siz de yuvarlak suratlı köpeklerden birine sahipseniz, onlar yazın daha zor terler ve zor nefes alır. Bir buz torbası hazırlayın, boyunlarına sürererek serinlemelerini sağlayın.
  • Yazın daha çok dışarıda vakit geçiren hayvanlarınız için ilk yardım malzemelerini veterinerinizden öğrenip, evde hazır bulundurun. Böcek ısırmaları, güneş çarpması vs. gibi durumlar için.
  • Su kaplarını devamlı gözleyin, sularının serin ve taze kalmasına özen gösterin.
  • Köpekler bağışıklık kazanana kadar dışarıdaki hastalıklara karşı korunmasızdır. Bunun için sıcak havalarda bahçenizde ya da parklarda dolaştırırken, yabani hayvanlardan ve böceklerden korumaya dikkat edin. Temizliğinden emin olmadığınız yerlerde yavru köpeklerinizi dolaştırmayın.
  • Eğer köpeğinizin üzerinde kene görürseniz elinizle ya da bir cımbızla deriye mümkün olduğunca yakın bir şekilde tutun ve sertçe çekin. Vazelin ya da alkol kullanmak veya keneyi yakmak gereksizdir. Kenenin parçalanmamasına dikkat edilmelidir. Keneye karşı ilaçlarla banyo yaptırılarak da mücadele yapılabilir. Banyo köpeğin üzerindeki keneleri yok ettiği gibi, geçici bir süre içinde keneleri köpeğe yaklaştırmaz.  Eğer kenenin kafası derisinde kalırsa endişelenmeyin. Köpeğin bağışklık sistemi bunu kendiliğinden temizler.
  • Evcil hayvanlarınızı saat 11.00 ile 15.00 arası zorunlu olmadıkça dışarı çıkarmayın.
  • Eğer bahçeli bir evde oturuyorsanız, varsa küçük bir çocuk havuzuna, yoksa plastik bir leğene soğuk su doldurun, kulübesinin önüne koyun. Bırakıp içine girip serinlesin. Ya da bahçenizde kirli bir yer ayırın, kazıp kendine serin çukur yapsın.
  • Yağmurlu ve gökgürültülü havalarda, gökgürültüsünün sesinden veya görüntüsünden korkmalar. Yaydıkları elektrik akımından korkarlar. Gök gürültüsü derilerinde  derilerinde sabit elektrik akımı yaratır. Köpeğinizi üzerine düşük ısıda saç kurutma makinesi tutarak alıştırabilirsiniz. (Bu yöntem %50 başarılı olur.)
  • Köpeklerin burunları ve kulakları insanlara göre daha hassastır. Eğer evinizde havuzunuz varsa ve köpeğinizin girmesine izin veriyorsanız, klordan etkilenmemesine dikkat edin. Böyle durumlarda havuza girmesini engellemek yerine, suyun fazla klorlu olmamasına dikkat edin.
  • Tatile giderken yanınızda götürüyorsanız, kaybolma ihtimallerine karşılık tasmasına bir etiket takın. Size ulaşacakları adres telefon numarası ve hangi tarihler arası nerede olduğunuzu belirtin. Bir anahtarlık demiriyle tasmasına sıkıca tutturun.
  • Uçak yoculuğuna çıkmadan önce veterinerinize gerekli kontrolleri yaptırın ve gerekiyorsa seyahat için eksik belgelerinizi tamamlayın.
  • Seyahatlerde yanınızda açılır kapanır pratik bir mama kasesi bulundurun. Bu kaselerle yolculuklarınızda rahatça mama yemesini sağlarsınız.
  • Bazı köpekler araba ile seyahatten hoşlanmaz. Onları da aynı bizim gibi araba tutar. Araba tutmasına karşı onları daha bebekken alıştırın. Küçüklükten itibaren bir insanın eğitip, bakmadığı köpekler harekete alışmakta daha çok zorlanır. Alıştırmak için ağaç gövdesi gibi yerde yuvarlayabilir, ya da başaşağı bir şekilde kucağınıza alıp taşıyın.
  • Köpeklerinizi sıcak havalarda arabanızın içinde asla bırakmayın. Araba içindeki hava çok kısa sürede dışarıdaki havadan daha yüksek bir sıcaklığa ulaşır. Köpeklerde yüksek vücut sıcaklığına uzun süre dayanamaz.  Sonrasında ani şoklar geçirmesine, hatta ölüme kadar varabilir.
  • Son olarak köpeğinizde ısıdan dolayı bir rahatsızlık hissediyorsanız, ilk olarak onu ılık suyla ıslatılmış havluya sarıp, gölge bir yerde dinlendirin. Hemen veterinere götürün.
  • Bir kuş sahibi olarak torpil yaptım, yazı her ne kadar köpekler için olsa da kuşlarla ilgili bir bilgiyi de eklemek istedim. Sizin de bizim gibi bir Limon'unuz varsa onları izleyin. Kuşlar çok sıcakladığı zaman hemen terler,  ayağa kalkıp uzarlar ve kanatlarını açarlar. Gagaları açık bir şekilde nefes alırlar. Bu durumda suyla yıkayıp ya da nemli bir bezle silip cereyan da kalmayacak şekilde, daha serin bir yere taşıyın.


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.