Ev yapımı siyah zeytin/ sele zeytini

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

Siyah zeytin veya sele zeytini evde yapılacak en kolay ve zahmetsiz zeytindir. Yeşil zeytin gibi, kırmak, çizmek, her gün suyunu değiştirmek yok. Ben zeytinlerimi kendi bahçemden ya da komşularımın zeytinliklerinden, kendi ellerimle topladığım zeytinlerle kuruyorum.

Satın aldığınız siyah zeytinler küçük çekirdekli ve etli olsun. Yoksa olgunlaşma sırasında kurur, yumuşaklığını kaybeder. Kurmadan önce zeytinleri iyice kontrol edin, çürük, bereli zeytinleri ayırın. Yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp, kurutun. Bir de sofralık tuz değil mutlaka salamura tuzu kullanın. Sele zeytin, normalde selelerde kurulur. Olgunlaşma sürecinde acı suyu seleden süzülerek akar gider. Evde seleler içinde bekletemeyeceğimiz için ben suyunu dışarıya bırakacak bez torba içinde kuruyorum. Buraya kadar anlaştıysak, Balıkesirli (en güzel sele zeytini memleketi) olan ailemin usulüyle neredeyse otuz yıldır kurduğum sele zeytin tarifine geçeyim. Eğer bu şekilde kurmam derseniz, kavanozda siyah zeytin tarifini de ekledim. Hangisini tercih ederseniz, karar sizin. Şimdiden kolay gelsin.

 

Bu sene aşırı kurak geçen yaz yüzünden bahçedeki iki ağacımdan ancak bu kadar zeytin toplayabildim. Siyah zeytin çok az olduğu için kavanozda kurdum. Ama her zaman tercihim bez torba içinde kurulan zeytindir. Komşumun zeytinliğinden toplayacağım siyah zeytinlerle bez torba içinde kurup onun da fotoğraflarını paylaşacağım bir iki gün içinde.

 

Ev yapımı sele zeytin tarifi

Malzemeler:

 

Hazırlanışı:

Suyunu dışarıya bırakacak her türlü bez torba kullanabilirsiniz. Torbanın zeytinleri rahat rahat alacak, içinde sallayabileceğiniz büyüklükte olması yeterli. Kasım ayının ikinci haftasından itibaren siyah (sele) zeytin kurabilirsiniz.

Dondurucuda saklama; Hazır olan sele zeytinleri isterseniz porsiyonluk olarak ayırıp, kilitli buzdolabı poşetine koyun ve derin dondurucuya kaldırın. Kullanmadan önce çözdürün. Bir tane yiyip tuzunu kontrol edin. Tuzlu gelirse suda bekletip tuzunu azaltabilirsiniz. Servis kasesine alın üzerine zeytinyağı gezdirin, bir iki limon dilimi ekleyerek servis edin.

Kavanozlayarak saklama; Hazır olan zeytinleri kavanozlara paylaştırın. Çok az zeytin yağı (bir çorba kaşığı kadar) ekleyin, sallayarak karıştırın, kavanozu kapatın. İster buzdolabında, ister serin ve karanlık bir yerde saklayın.   Kasım 2018

Bez torba içinde kurulan zeytin de tuzu biraz daha fazla kullanmanızın hiç bir sakıncası yok.

Bez torba olarak suyunu dışarı bırakabilecek incelikte torba kullanılmalı. Çuval ya da benzeri, toz şeker, un çuvalı gibi torbalarda kullanabilirsiniz.


 

Kavanozda siyah zeytin tarifi

Malzemeler:

 

Hazırlanışı:

Ev yapımı elma ve üzüm sirkesi tariflerini buradan okuyabilirsiniz.

 

Evde kırma yeşil zeytin yapımını buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Alenazik/ Alinazik tarifimi buradan okuyun.
  • Kaburgalı lahana sarması tarifimi buradan okuyun.
  • Etli siyez bulgur pilavı tarifimi buradan okuyun.

 

 

 

, , , , , , ,