Pizza ekmek

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 

Domates ve peynir dolgulu daha doğrusu pizza ekmek bu yılın ilk tarifi. Hazırlayalı çok oldu ama araya yılbaşı akşamı için paylaştığım tarifler girince bugüne kaldı. (Bu arada yılbaşı önerileri olarak hazırladığım iki dosya o kadar çok okundu ve tariflerin neredeyse tamamı denendi. Deneyip benimle de paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Gösterdiğiniz güven benim için çok kıymetli.) Pizza ekmeğe gelirsek, içinde nefis bir pizza sosu ve bolca peynir var. Aynı margarita pizza gibi oluyor. Domates ve peynir dolgulu ekmeğin en eğlenceli kısmını, o harika görüntüsünü elde ettiğimiz katlamalar sağlıyor. Katlamaların tamamını daha anlaşılır olsun diye fotoğrafladım. İncecik açılan hamuru katlayarak hazırlanan yassı formdaki bu ekmeği çok seveceksiniz. Verdiğim tariften dört adet pizza ekmek çıkıyor. Hepsi çok gelir derseniz hiç üzülmeyin. Bir gün sonra ısıtıp yeseniz de o lezzetini aynen koruyor. Hatta soğuk olarak bile çok lezzetli oluyor. Bir de bu ekmeğimde sarı buğday unu kullandım. Böyle tarifler için özellikle tercih ederim. Ama son iki-üç aydır kullandığım Anadolu Mahsul'ün sarı buğday unu inanılmaz lezzetli. Tam buğday unu kıvamında (fotoğraftaki renginden belli) ama o kadar yumuşak, hafif ve lezzetli oluyor ki mutlaka deneyin derim. Tarifin altında daha detaylı paylaşım yaptım, okumanızı tavsiye ederim. İster kahvaltı, ister çay saati için hazırlayacağınız ve "iyi ki yapmışım" diyeceğiniz  pizza ekmeği deneyecek arkadaşlarıma şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

Pizza ekmek tarifi / Domates ve peynir dolgulu ekmek tarifi

Malzemeler:

      Hamuru için;

      İç dolgu için;

 Bardak ölçüsü 200 ml.

 

Hazırlanışı:

Pizza (domates) sosunu hazırlama; Önce pizza sosunu hazırlayın. Akıcı değil, kalın bir sos olmasına dikkat edin. Pizza sosunu buradaki tarife göre hazırlayabilirsiniz. Bir gün öncesinden hazırlamak mümkün. Böylece işiniz kolaylaşır. Eğer elinizde hazır domates sosu varsa içine biraz baharat ekleyip, suyunu çektirip kullanabilirsiniz.

 

Peynirleri hazırlama; Ben kaşar peynirini rendeleyerek, dil peynirini parçalara ayırarak kullanmayı tercih ediyorum. Peynir oranı ne kadar fazla olursa o kadar lezzetli olur.

 

Ekmek hamurunu hazırlama; Bir kaseye unu koyun. Mayayı ekleyip karıştırın. Yağı ve yavaş yavaş 1 su bardağı suyu ekleyin ve son olarak da tuz ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur makarna ya da mantı hamuru gibi sert olacak. Bu yüzden suyu az miktarda kontrollu ekleyin. (Bu tarifte net bir su miktarı veremiyorum. Katı bir hamur olacağı için, kullandığınız un çeşidine göre su oranı değişiklik gösterir. Mesela benim bu tarifte kullandığım un çok fazla su çekiyor.) Hamur hazır olduğunda yağlanmış serin bir kaba alın ve üzerini örterek mayalanmaya bırakın.

Mayalanmış hamuru unlanmış tezgaha alın ve hamuru biraz yoğurun. Sonra 4 eşit parçaya bölün ve hamurları yuvarlayarak top halinde somunlar oluşturun. Somunları tepsiye alın ve üzerlerini temiz bir mutfak bezi ile örtün. Yeniden kabarmasını beklemeden şekil verilecek.

 

Fotoğraftaki sıralamaya göre hamurun üzerine sos ve peynir koyarak katlayın.

 

 

Hamura son şeklini verince hepsini tepsiye alın ve bekletmeden çok sıcak fırına verin (7. fotoğraf).

 

Temel pizza hamuru tarifini buradan okuyabilirsiniz.

NOT; Sarı buğday unu olarak kalitesinden, içeriğinden ve lezzetinden çok memnun olduğum Anadolu Mahsul'ün sarı buğday ununu kullanıyorum. Silifke yöresinde atalık tohum kullanılarak doğal yöntemlerle yetiştirilen sarı buğdayın değirmende kepeğinden ayrılmadan öğütülmesiyle elde ediliyor. Kepeği oldukça yumuşak olduğu için, kepekli / tam buğday unlarına göre hamur işleri için çok ideal. Kullanınca, ekmek, pizza ve benzeri tariflerdeki lezzet ve kalite farkını anlayacaksınız, kesinlikle tavsiye ederim. Ayrıca içilecek lezzette nar ekşisi, bal ve sele zeytinini mutlaka deneyin derim. Buradaki adresten ürünlerini inceleyerek, sipariş verebilirsiniz.

RİCA; Tariflerimi sadece bloğumdan paylaşıyorum. Sosyal medya hesaplarımdan tanıtımını yapar, bloğuma link veririm. Deneyip, paylaşan arkadaşlarımdan tariflerin içeriklerini IG ya da Facebook sayfalarından paylaşmamalarını rica ediyorum. Alıntı yaparak bloglarınızdan paylaşabilirsiniz, bundan çok mutlu olurum. Göstereceğiniz anlayışa şimdiden çok teşekkür ederim.

 

Margarita pizza lezzetinde nefis pizza ekmek. Bir dilim asla yetmez...

 

İpek gibi dokusuyla, mis kokulu limonlu puding tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Tazecik mevsim otları ve peynirli ekmek tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Çok tahıllı, çavdarlı hem lezzetli hem doyurucu İskandinav ekmeği tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Yapmayı da yemeyi de en sevdiğim karnabaharlı gnocchi tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Tam kıvamında ıslak kek / ağlayan kek tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

narenciye likörü dokuzuncubulut

Narenciye likörü tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

 

 

, , , , , , ,